Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γιατροί χωρίς Σύνορα)
Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Ίδρυση21  Δεκεμβρίου 1971[1][2]
ΙδρυτήςΜπερνάρ Κουσνέρ, Jacques Bérès, Philippe Bernier, Raymond Borel, Marcel Delcourt, Xavier Emmanuelli, Vladan Radoman και Max Récamier
ΈδραΓενεύη, Ελβετία
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Médecins Sans Frontières (MSF [fr] - στα ελληνικά Γιατροί Χωρίς Σύνορα) είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική και ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν τραυματιστεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές, κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, που έχουν έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης.

Η οργάνωση είναι γνωστή στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου από τη γαλλική ονομασία της ή απλά MSF, αλλά και στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ονομασία που χρησιμοποιείται συνήθως είναι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Doctors Without Borders). Το 2007 πάνω από 26.000 ντόπιοι, γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας,

(λογιστικοί εμπειρογνώμονες, μηχανικοί κ.α.) παρείχαν ιατρική βοήθεια σε περισσότερες από 60 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εγκατάσταση της οργάνωσης στο Τσαντ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ιδρύθηκαν το 1971 από μια μικρή ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων. Είναι μια διεθνής ανεξάρτητη ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει φροντίδα σε ανθρώπους αποκλεισμένους από την υγειονομική περίθαλψη, σε θύματα βίας φυσικών καταστροφών ή ένοπλων συγκρούσεων. Πιστεύει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, τα πιστεύω ή τις πολιτικές πεποιθήσεις και ότι οι ανάγκες αυτών των ανθρώπων υπερβαίνουν τον σεβασμό για τα εθνικά σύνορα.

Χώρες όπου η MSF είχε αποστολές το 2015

Σήμερα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα λειτουργούν 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες με περισσότερους από 48.000 Γιατρούς, Νοσηλευτές, ειδικούς Ψυχικής Υγείας, Τεχνικούς και Οικονομικούς Διαχειριστές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε προγράμματα Ιατρικής και Ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 70 χώρες.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. (Αγγλικά) Museum of Modern Art online collection. 27807. Ανακτήθηκε στις 4  Δεκεμβρίου 2019.
  2. «Encyclopedia of Human Rights» 1  Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 8  Ιανουαρίου 2023.