Rotting Christ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Rotting Christ
Οι Rotting Christ στο Rockwave 2015
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΕλλάδα
Μουσικά είδηblack metal, Extreme Metal
Παρουσία1988 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαObscure Plasma Records
Decapitated Records
Osmose Records
Century Media Records
Unisound Records
Sleaszy Rider Records
Season of Mist Records
ΜέληΣάκης Τόλης
Θέμης Τόλης
Κώστας Χελιώτης
Κώστας Φουκαράκης
Πρώην μέληΓιάννης Καλαμάτας (Jonkal)
Γιώργος Μπόκος
Ανδρέας Λάγιος
Δημήτρης Πατσούρης
Magus Wampyr Daoloth
Κώστας Βασιλακόπουλος
Γιώργος Τόλιας
Γιώργος Εμμανουήλ
Ιστότοπος
Rottingchrist.com

Οι Rotting Christ είναι ελληνικό black metal μουσικό συγκρότημα, το οποίο ιδρύθηκε το 1987, στην Αθήνα. Πρόκειται για μία από τις πρώτες black metal μπάντες στην Ελλάδα, ίσως σημαντικότερο black metal συγκρότημα της Νότιας Ευρώπης καθώς και από τις κορυφαίες μπάντες στην ευρωπαϊκή underground metal σκηνή. Είναι επίσης υπεύθυνοι για τη δημιουργία του ελληνικού ήχου στο black metal που επικρατούσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Έχουν δώσει περισσότερα από 1500 lives εκτός συνόρων σε χώρες όπως: η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Μεξικό, η Ινδία, το Περού, η Κολομβία, η Βραζιλία,Ταϊλάνδη, η Σρι Λάνκα κ.ά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σάκης Τόλης σε συναυλία στην Ολλανδία
Ο Γιώργος Μπόκος σε συναυλία στην Πολωνία

Οι Rotting Christ ιδρύθηκαν από τους αδελφούς Σάκη και Θέμη Τόλη, οι οποίοι ζούσαν στη Νέα Ιωνία, ενώ διένυαν, ακόμη, την εφηβική ηλικία (16 και 14 ετών αντίστοιχα). Κατάφερναν να έρχονται σε επαφή με άλλα μπλακ μέταλ συγκροτήματα από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Αγγλία, μέσω ταχυδρομείου, ανταλλάσσοντας, έτσι, ιδέες και demo. Οι πρώτες τους ηχογραφήσεις[1] ήταν σε grindcore ύφος, τα ντέμο Leprosy Of Death(1988), Decline's Return(1989) και το 7" split The Other Side Of Life (1989) με τους Sound Pollution. Στη συνέχεια άλλαξαν ύφος και ηχογράφησαν το demo Satanas Tedeum (1989) που ήταν η πρώτη black metal κυκλοφορία τους.[2]

Πρώτες περιοδείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι και τρία χρόνια μετά την ίδρυσή τους, έπαιζαν σε μικρά κλαμπ και σε καταλήψεις σχολείων. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1989 έπαιξαν στο Υπόγειο της Πάτρας με τους Death Courier και Cactus και ήταν πιθανότατα το πρώτο τους live εκτός Αθηνών.[3] Τo 1992, υπέγραψαν συμβόλαιο με μια γαλλική δισκογραφική εταιρεία, η οποία τούς έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία, μαζί με τους Immortal και τους Blasphemy, σε Γαλλία, Γερμανία και Δανία. Ακολούθησε μια παγκόσμια περιοδεία με τίτλο "Fuck Christ Tour", το 1993. Έπειτα, υπήρξε μια σύντομη συνεργασία με μια ελληνική δισκογραφική εταιρεία. Ωστόσο, τα μέλη του συγκροτήματος ήταν δυσαρεστημένα με τη διανομή των δίσκων τους και απεφάσισαν να την αναλάβουν οι ίδιοι, γυρνώντας οδοιπορικώς την Ευρώπη και παραδίδοντας στις γνωστότερες δισκογραφικές εταιρείες του εξωτερικού τους δίσκους και τα ντέμο τους. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δεκαετής συνεργασία με τη μεγάλη γερμανική δισκογραφική εταιρεία Century Media.[4]

Sonisphere Festival 2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ιουνίου του 2011, οι Rotting Christ συμμετείχαν με τους Iron Maiden, Slipknot και Total Riot, στο Sonisphere Festival, το οποίο έλαβε χώρα στο TerraVibe Park, της Μαλακάσας.[5]

Αποχώρηση Μπόκου, Λάγιου και νέο άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Φεβρουάριο του 2012,[6] ο κιθαρίστας Γιώργος Μπόκος[4] [6] [7] ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τους Rotting Christ, έπειτα από έξι χρόνια συνεργασίας, για να ενταχθεί στους Stone Cold Dead. Ταυτόχρονα, η μπάντα ανακοίνωσε ότι, θα εμφανιζόταν με την αυθεντική της σύνθεση στο Nuclear War Now! Festival.[6] Τον Ιούνιο του 2012, το συγκρότημα ξεκίνησε να ηχογραφεί το νέο του άλμπουμ, με τίτλο "Κατά τον Δαίμονα Εαυτού".[7] Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 ανακοινώθηκαν τα δύο νέα μέλη της μπάντας: ο κιθαρίστας Γιώργος Εμμανουήλ, που αντικαθιστά το Γιώργο Μπόκο, και ο μπασίστας Βαγγέλης Καρζής[8]. Ο Ανδρέας Λάγιος, που είχε ήδη αποχωρήσει από την μπάντα, συνεχίζει να παίζει μπάσο στους Nightstalker.

Το Φεβρουάριο του 2019, ο κιθαρίστας Γιώργος Εμμανουήλ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τους Rotting Christ. Στις 20 Μαΐου 2019, ο μπασίστας Βαγγέλης Καρζής ανακοίνωσε και αυτός την αποχώρηση του από το συγκρότημα σε δημοσίευση στο προφίλ του στο Facebook.

Όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της μπάντας έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην δημοφιλία της.

  • Σε ένα φεστιβάλ, στο οποίο θα συμμετείχαν οι Rotting Christ και οι Megadeth, η συμμετοχή των δεύτερων ακυρώθηκε, καθώς ο τραγουδιστής των Megadeth αρνείτο πεισματικά να παίξει μαζί τους, λόγω του ονόματός τους.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη των Rotting Christ αντιτίθενται στις θρησκείες και πιστεύουν πως, αποτελούν "ένα από τα χειρότερα ανθρώπινα δημιουργήματα".

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσικό στυλ της μπάντας είναι επηρεασμένο από μέταλ συγκροτήματα, όπως, οι Venom, οι Celtic Frost, οι Bathory και οι Kreator.[4]

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πάτερσον, Ντ. (2019). Non Serviam – Rotting Christ. Αθήνα: Οξύ. σελ. 37. ISBN 9789604365951. 
  2. Πάτερσον, Ντ. (2019). Non Serviam – Rotting Christ. Αθήνα: Οξύ. σελ. 49. ISBN 9789604365951. 
  3. Patterson, D. (2019). Non Serviam - Rotting Christ. Αθήνα: Οξύ. σελ. 47. ISBN 9789604365951. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 ^ Συνέντευξη: Σάκης-Rotting Christ (Το μέταλ είναι μια ιδέα που στην Ελλάδα την πληρώνεις ακριβά) Theschooligans.gr Αρχειοθετήθηκε 2008-12-24 στο Wayback Machine.
  5. ^ Nέα γκρουπ προστίθενται στο line-up του Sonisphere Festival 2011 Rockgenesis.gr Αρχειοθετήθηκε 2013-04-02 στο Wayback Machine.
  6. 6,0 6,1 6,2 ^ Παρελθόν από τους Rotting Christ ο Γιώργος Μπόκος. Με το αυθεντικό line-up θα εμφανιστούν στο Nuclear War Now! Festival Rocking.gr Αρχειοθετήθηκε 2012-04-24 στο Wayback Machine.
  7. 7,0 7,1 ^ Rotting Christ: Στο στούντιο για τις ηχογραφησεις του νεου αλμπουμ τους Rockoverdose.gr Αρχειοθετήθηκε 2012-06-22 στο Wayback Machine.
  8. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2012. 
  9. 9,0 9,1 9,2 ^ Δισκογραφία των Rotting Christ Rottingchrist.com
  10. «Rotting Christ Aealo». Metal Hammer (416): 19. 2019. 
  11. Τσολάκου, Στέλλα (19 Ιανουαρίου 2013). «Rotting Christ: Αποκαλύφθηκε "μη-μέταλ" συνεργασία του δίσκου, ακούστε!». Rock Overdose. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2013. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]