Ligier Nova

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ligier Nova
Ligier Nova 500 Pack
Σύνοψη
Κατασκευαστής Ligier
Παραγωγή1999 — 2004
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜικροσκοπικό αυτοκίνητο πόλης (microcar)
Αμάξωμα2-θέσιο 3-πορτο hatchback
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, εμπρόσθια κίνηση
Σύστημα κίνησης
ΚινητήραςDiesel: 505 cm³
Βενζίνη: 650 cm³
Όλοι 2-κύλινδροι σε σειρά (I2) 4-χρονοι
ΜετάδοσηΚιβώτιο διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT)
Χωρητικότητα καυσίμου17 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο1.700 χιλιοστά
Μήκος2.670 χιλιοστά
Πλάτος1.440 χιλιοστά
Ύψος1.540 χιλιοστά
Κενό Βάρος350 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοLigier Ambra
Επόμενο μοντέλοLigier X-Too

Το Ligier Nova ήταν ένα μικροσκοπικό 2-θέσιο αυτοκίνητο πόλης (microcar), που κατασκευάστηκε από τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Ligier (Λιζιέ) μεταξύ του 1999 και του 2004. Αντικατέστησε το Ligier Ambra και αντικαταστάθηκε από το Ligier X-Too.

Κινητήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά, το Nova έφερε μόνο έναν 2-κύλινδρο, 4-χρονο κινητήρα ντίζελ, κυβισμού 505 cm³ και ισχύος μόλις 4 kw / 5,4 hp στις 3.000 στροφές το λεπτό, ενώ η μέγιστη ροπή ήταν 15 N·m στις 2.400 στροφές το λεπτό και η τελική ταχύτητα ήταν μόλις 44,5 χιλιόμετρα την ώρα. Σύντομα όμως, η Ligier προσέθεσε στην παλέτα του και έναν κινητήρα βενζίνης, κυβισμού 650 cm³, επίσης 2-κύλινδρο και 4-χρονο, με ισχύ 15 kW (20,4 hp), ο οποίος προσέδωσε στο Nova εμφανώς καλύτερες επιδόσεις. Και τα δύο αυτά μηχανικά σύνολα, είχαν προέλθει από την ιταλική Lombardini και πληρούσαν τις υποχρεωτικές τότε προδιαγραφές καυσαερίων Euro 2.

Σημειωτέον ότι η ισχύς του κινητήρα ντίζελ είχε σκόπιμα ρυθμιστεί στους 5,4 hp και η μέγιστη ταχύτητα, παρομοίως, κάτω από τα 45 χιλιόμετρα την ώρα, έτσι ώστε να ταξινομείται επίσημα ως μοτοποδήλατο. Ως αποτέλεσμα, το Nova 500 εισήχθη επίσημα στην Ελλάδα και αρκετά άλλα κράτη ως τετράτροχο όχημα με άδεια και πινακίδες μοτοποδηλάτου, οπότε μπορεί να οδηγηθεί και από ανηλίκους 16 ετών, με ανάλογο δίπλωμα.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το λανσάρισμα, το Nova προσφερόταν σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού, γνωστές στα περισσότερα κράτη ως Base και Pack. Η έκδοση Base ήταν, όπως υποδηλώνει και το όνομα, η βασική, έχοντας μάλιστα εντελώς λιτό εξοπλισμό. Αντιθέτως, η έκδοση Pack προσέφερε αρκετά ακόμα στοιχεία εξοπλισμού, όπως ηλεκτρικά παράθυρα, ηλιοροφή, ζάντες αλουμινίου 13 ιντσών και άλλα.

Με την πρώτη αισθητική ανανέωση, οι δύο αυτές εκδόσεις μετονομάστηκαν σε City και Zenith, αντίστοιχα. Λίγο καιρό μετά, προστέθηκε και μία ενδιάμεση έκδοση, γνωστή συνήθως ως Fiora.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]