100.000 δολάρια στον πρώτο καταδότη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
100.000 δολάρια στον πρώτο καταδότη
(Avec la peau des autres)
ΣκηνοθεσίαΖακ Ντερέ[1]
ΠαραγωγήEugène Tucherer
ΣενάριοΖοζέ Ζιοβανί και Ζακ Ντερέ
ΠρωταγωνιστέςΛίνο Βεντούρα, Μαριλού Τόλο, Άντριαν Χόβεν, Βόλφγκανγκ Πράις, Ζαν Σερβέ, Charles Régnier, Jean Bouise, Ellen Bahl, Louis Arbessier, Μίνο Ντόρο, Πολ Παβέλ, Reinhard Kolldehoff, Μαρσέλ Μπερνιέ[2], Guy Mairesse[2] και Rose Renée Roth[2]
ΜουσικήMichel Magne
ΦωτογραφίαJean Boffety
ΜοντάζHenri Lanoë
Πρώτη προβολή1966
Κυκλοφορία
Διάρκεια90 λεπτά
ΠροέλευσηΓαλλία και Ιταλία
ΓλώσσαΓαλλικά

To 100.000 δολάρια στον πρώτο καταδότη (Πρωτότυπος τίτλος: Avec la peau des autres) είναι Γαλλο-Ιταλικό κατασκοπευτικό θρίλερ του 1966 σε σκηνοθεσία Ζακ Ντερέ, βασισμένο στο μυθιστόρημα Au pied du mur (1963) του Ζιλ Περό, το οποίο διασκεύασε ο Ζοζέ Ζιοβανί. Πρωταγωνιστούν οι Λίνο Βεντούρα, Μαριλού Τόλο, Ζαν Σερβέ και Ζαν Μπουίζ.[3]

Η ταινία περιγράφει το ταξίδι ενός Γάλλου κατασκόπου που στάλθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας για να σταματήσει μια διαρροή ασφαλείας του οποίου η αποστολή ανακατευθύνεται όταν έρχεται σε επαφή με διεθνείς εχθρικούς πράκτορες.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας Γάλλος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, ο Πασκάλ Φαμπρ, στέλνεται σε μια αποστολή στη Βιέννη της Αυστρίας, για να φέρει πίσω στο Παρίσι τον επικεφαλής του τοπικού δικτύου, έναν άνδρα που ονομάζεται Μαρτζερί, γνωστός και ως ο κουτσός, καθώς οι ανώτεροί του Φαμπρ υποψιάζονται ότι έγινε διπλός πράκτορας. Εάν ο Φαμπρ επιλέχθηκε για την αποστολή, είναι επειδή είναι παλιός φίλος του υπόπτου. Πρέπει πρώτα σε προσωπική βάση να δημιουργήσει επαφή μαζί του. Όμως, το βράδυ της άφιξης του Φαμπρ στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο πράκτορας της ενδιάμεσης επαφής σκοτώνεται σε ένα κάπως ύποπτο ατύχημα.

Ενώ ο Φαμπρ περιμένει τον Μαρτζερί σε ένα καφέ, αυτός τον καλεί στο τηλέφωνο για να του πει να φύγει. Ο Φαμπρ καταλαβαίνει ότι το θέμα είναι πιο περίπλοκο από όσο φαινόταν. Ο Φαμπρ καταλήγει να βρει το κρησφύγετο του Μαρτζερί, ταυτόχρονα με μια ομάδα πρακτόρων που ψάχνουν το διαμέρισμα. Ο Φαμπρ σκοτώνει τους πράκτορες, όπου στη συνέχεια, ο Μαρτζερί ομολογεί στον παλιό του φίλο ότι τον καταδιώκει ανελέητα κάποιος Σαλιέφ και η μυστηριώδης οργάνωσή του. Του λέει ξεκάθαρα ότι δεν έχει γίνει σε καμία περίπτωση διπλός πράκτορας, αλλά ότι από την άλλη αποφάσισε να αποσυρθεί και να φύγει. Αυτό που προσέχει να μην παραδεχτεί είναι ότι ακόμα περιμένει κάποιους φακέλους πριν εξαφανιστεί.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα όταν ο ίδιος ο Μαρτζερί απαγάγεται. Ο Φαμπρ, ενώ το ερευνά, ανακαλύπτει ότι υπήρχαν ακόμη και άλλα δίκτυα που εμπλέκονται στη διακίνηση πληροφοριών.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λίνο Βεντούρα - Πασκάλ Φαμπρ
  • Μαριλού Τόλο - Άννα
  • Ζαν Σερβέ - Βέιγκελτ
  • Ζαν Μπουίζ - Μαρτζερί, γνωστός ως "ο κουτσός"
  • Άντριαν Χόβεν -Κερν
  • Έλεν Μπαλ - Ίνγκριντ Κερν
  • Βόλφγκανγκ Πρέις - Σαλιέφ
  • Λουί Αρμπεσιέρ - συνταγματάρχης

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου 1966 στην Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 2 Απριλίου 1967 στους κινηματογράφους Άστρον, Έλλη και Παρκ της Αθήνας.[4]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία πέρασε σχετικά απαρατήρητη κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της στη Γαλλία, με μόνο 952.422 εισητήρια[5], που θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία, σε σύγκριση με τις προηγούμενες ταινίες του Βεντούρα, οι οποίες, ως επί το πλείστον, κατάφεραν να ξεπεράσουν ένα εκατομμύριο εισητήρια.

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κριτικός κινηματογράφου της Corriere della Sera, Πάολο Μερεγκέτι έδωσε μια θετική κριτική στην ταινία συνοψίζοντας: Πολύ περίπλοκη πλοκή και καλό καστ. Το στυλ του Ντερέ δεν είναι προσωπικό, αλλά έχει μια ορισμένη δύναμη διατήρησης.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0060140/. Ανακτήθηκε στις 9  Μαΐου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. «To Skin a Spy (1966)». en.unifrance.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «Η ζωή της πόλεως» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 2 Απριλίου 1967. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. Renaud Soyer (20 Φεβρουαρίου 2015). «AVEC LA PEAU DES AUTRES - LINO VENTURA BOX-OFFICE 1966». Box Office Story. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2023. 
  6. Paolo Mereghetti, Dizionario dei film, ed. 1994.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]