Χρήστης:Quavos24/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Άγιος Νικόλαος των Λατίνων (Εκκλησία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι η Καθολική Εκκλησία που βρίσκεται στον κεντρικό πεζόδρομο του Αργοστολίου, το Λιθόστρωτο. Είναι αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο και έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως ο Άγιος Νικόλαος των Λατίνων. Φιλοξενεί την περίφημη σε όλη την Κεφαλονιά εικόνα της Παναγίας της Πρεβεζιάνας. Πρόκειται για έργο βυζαντινής τεχνοτροπίας, που συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών, καθολικών αλλά και ορθοδόξων.

Εφημέριος τού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καθολικών Κεφαλληνίας είναι ο Πατήρ Simonel Boanchis.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καθολική εκκλησία του Αργοστολιού (S. Niccolo dei Zoccolanti) κτίστηκε ή την περίοδο της κοντέα παλατινής κομητείας Κεφαλονιάς και Ζακύνθου από τους παλατίνους κόντηδες Τόκκους (1358-1479) ή κατ’ άλλη παράδοση το 1550. Πρόκειται για την μοναδική Καθολική εκκλησία σε ολόκληρη την Κεφαλονιά, η οποία ωστόσο διαθέτει πάρα πολλές οικογένειες πιστών, με αριθμό που υπερβαίνουν τους 2.500.

Η καθολική κοινότητα της Κεφαλονιάς έχει τις ρίζες της στην εποχή της Ενετοκρατίας στο νησί, που κράτησε σχεδόν δέκα αιώνες: από την λήξη και την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ουσιαστικά, τα Επτάνησα και ειδικά η Κεφαλονιά, πέρασε στα χέρια των Ενετών, που ήταν τότε η κυρίαρχη δύναμη στη Μεσόγειο, εξορμούμενοι από την Γαληνοτάτη, την Βενετία.

Στη συνέχεια οι Φράγκοι και ακολούθως οι Άγγλοι διατήρησαν το λατινικό στοιχείο του νησιού ζωντανό και η κοινότητά τους παρέμεινε ενεργή ως τις μέρες μας, παρόλο που σε πληθυσμό έχει μειωθεί σημαντικά. Ο Άγιος Νικόλαος των Λατίνων είναι το κέντρο της και το σημείο προσευχής για όλους τους Λατίνους επισκέπτες της Κεφαλονιάς.[1]

Η εκκλησία καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953 και ανοικοδομήθηκε αμέσως μετά στη σημερινή της θέση, σε έκταση μικρότερη από αυτήν που είχε πριν από αυτούς. Ιδιαίτερο είναι το τελετουργικό της εκκλησίας κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά και της Παναγίας το Σεπτέμβριο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η εκκλησία πραγματοποιεί τη Θεία Λειτουργία Σάββατο απόγευμα, αλλά και Κυριακή πρωί και απόγευμα, προκειμένου να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των πολυάριθμων πιστών.

Η καθολική εκκλησία διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό από σημαντικά έγγραφα θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου, που διασώθηκαν από τους καταστρεπτικούς σεισμούς. Διοικητικά υπάγεται στην Κέρκυρα, ενώ ακολουθεί χρονικά το εορτολόγιο της Ορθόδοξης πίστης (περίοδος του Πάσχα), όπως γίνεται και με όλες τις Καθολικές εκκλησίες της χώρας.[2]

Παναγιά Πρεβεζιάνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ευγενής Matteo Pangali/ Ματθαίος Πάγκαλης, καθολικός στο θρήσκευμα, το έτος 1670 έφθασε στη Ζάκυνθο όπου λόγω των κληρονομικών τίτλων της φαμίλιας του γράφτηκε στο Libro d’oro των ευγενών του νησιού το 1676.

Ο γιός του Ματθαίου, Ιωάννης- Αντώνιος, μετοίκησε το 1721 από την Ζάκυνθο στην Κεφαλονιά και είναι ο γενάρχης των Πάγκαλη της Κεφαλονιάς, γράφτηκε ως ευγενής στο Libro d’oro του νησιού το 1730, χάρη στους τίτλους των ευγενών προγόνων του.

Ο υιός του Ιωάννη-Αντώνιου, Μαρίνος, νυμφεύθηκε την Κωνσταντίνα Αννίνου-Καβαλιεράτου από τα Βλαχάτα Σάμης. Ο υιός του Μαρίνου, Αντώνιος Πάγκαλης, νυμφεύθηκε την κοντεσίνα Αιμιλία Μεταξά. Οικοδόμησε στο Αργοστόλι παρεκκλήσι αριστερά από την είσοδο του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου των Λατίνων και εντός του παρεκκλησιού διαμόρφωσε ένα altare nella cappellina della Madona S. Prevesiana /θυσιαστήριο του παρεκκλησιού της Παναγίας Πρεβεζιάνας. Μπροστά από το αλτάρι υπήρχε το μνήμα της οικογένειας Πάγκαλη. Η φαμίλια είχε το κληρονομικό προνόμιο να κατέχει το μικρό κλειδί για να ανοίγει το κόνισμα και οι καπουτσίνοι μοναχοί το μεγάλο κλειδί για να ανοίγουν την πόρτα της καπέλας.

Την εικόνα είναι πιθανόν να την έφεραν οι Πάγκαλη από την Ζάκυνθο στην Κεφαλονιά, συντηρήθηκε το 1998 και φιλοτεχνήθηκε πιθανόν τον 17ο αιώνα. Στο τέλος του 18ου αιώνα η εικόνα της Πρεβεζιάνας μεταφέρθηκε από τον Αντώνιο Πάγκαλη από το φαμελικό τους παλάτι στον ναό του Αγίου Νικολάου στο Αργοστόλι.

Στο αλτάρε της Παναγίας Πρεβεζιάνας, ψελνόταν από ορθόδοξους παπάδες και με παρουσία και ορθοδόξων πιστών, παράκληση στις 8,9,10 Σεπτεμβρίου, παλιότερα μάλιστα γινότανε λιτανεία με το κόνισμα στο Αργοστόλι.

Χορηγοί των παρακλήσεων ήτανε δυο φαμίλιες Ευγενών οι Ρωμάνοι και οι Φωκά-Κοσμετάτοι και ο Δήμος Αργοστολίου. Αργότερα όταν αποχώρησε ο Δήμος, την θέση του κατέλαβε έτερος κλάδος της δεύτερης οικογένειας. Τις παρακλήσεις έκαναν παπάδες και ψαλτάδες από τις εκκλησιές του Σωτήρα από την πλευρά των Ρωμάνων μια και ήτανε κτήτορες, της Παναγιάς του Φουσάτου από την πλευρά των Φωκά-Κοσμετάτων, του Αρχάγγελου από τον Δήμο Αργοστολίου και αργότερα όταν αποχώρησε ο Δήμος, από άλλο κλάδο των Φωκά-Κοσμετάτων στέλνονταν παπάδες από την Αγιά Τριάδα που ήταν παρεκκλήσι τους.

Ωστόσο, κατόπιν εντολής του, μη γηγενούς, ορθόδοξου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερμανού Β΄ Ρουμπάνη (1934-1951 ως επίσκοπος Κεφαλληνίας) απαγόρευσε το 1934 την συμμετοχή του ορθόδοξου κλήρου τις παρακλήσεις εμπρός στον θρόνο της Παναγιάς Πρεβεζιάνας και έτσι σταμάτησε παράδοση τόσων αιώνων.

Τώρα η εποχή είναι διαφορετική και παρόμοια κίνηση ασφαλώς δεν μπορεί να δημιουργήσει αναταράξεις και κλυδωνισμούς στην τοπική κοινωνία και Εκκλησία.

Έτσι, με θετικά σχόλια έγινε δεκτή από κλήρο και λαό η πρωτοβουλία του μετέπειτα μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμου Φωκά-τότε ως Πρωτοσύγκελου και με την συναίνεση του Μητροπολίτη Σπυρίδωνα- που έστειλε δυο κληρικούς να παρακολουθήσουν την λειτουργία στην γιορτή του Αγίου Νικολάου στην καθολική εκκλησία στο Αργοστόλι τον Δεκέμβριο του 2014, μια και ήταν στα άμεσα σχέδια του Μητροπολίτη Γεράσιμου Φωκά η επαναπροσέγγιση με τους καθολικούς συντοπίτες και αδελφούς.[3]

  1. «Άγιος Νικόλαος των Λατίνων». 
  2. «Καθολική εκκλησία - KEFALONIA | Your Heaven On Earth». www.kefaloniaheaven.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2021. 
  3. «Google». www.google.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2021.