Φιοντόρ Β΄ της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φιοντόρ Β΄
Περίοδος23 Απριλίου 1605 - 11 Ιουνίου 1605
ΠροκάτοχοςΜπορίς Γκοντουνόφ
ΔιάδοχοςΔημήτριος Β΄
Γέννηση1589
Θάνατος20 Ιουνίου 1605
Μόσχα, Ρωσία
ΠατέραςΜπορίς της Ρωσίας
ΜητέραΜαρία Σκουράτοβα-Μπέλσκαγια
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Φιοντόρ (Θεόδωρος) Μπορίσοβιτς Γκοντουνόφ (Фёдор Борисович Годуно́в) υπήρξε τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου ως Φιοντόρ Β΄ κατά την Εποχή των Αναστατώσεων, διαδεχόμενος τον πατέρα του Μπορίς. Μητέρα του ήταν η Μαρία Σκουράτοβα-Μπέλσκαγια, κόρη του Γρηγόρι Σκουράτοβ-Μπέλσκι του Μαλυούτα αρχηγού της Οπρίτσνινα επί Ιβάν Δ΄.

Γεννημένος το 1589 στη Μόσχα, την περίοδο που ο πατέρας του ήταν de facto αντιβασιλέας του Φιοντόρ Α΄, ο Φιοντόρ Γκοντουνόφ ξεχώριζε για τη μόρφωσή του - λέγεται ότι είναι ο πρώτος Ρώσος που έφτιαξε χάρτη της χώρας του. Από μικρό παιδί παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς όλην την κυβερνητική δραστηριότητα του πατέρα του, ακόμα και κλειστές συναντήσεις ή διαπραγματεύσεις με ξένες δυνάμεις.

Όταν ο Μπορίς Γκοντουνόφ πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο, ο δεκαεξάχρονος Φιοντόρ στέφθηκε τσάρος (23 Απριλίου 1605). Δεν πρόλαβε όμως να κυβερνήσει, αφού στα τέλη Ιουνίου τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό από βογιάρους που υποστήριζαν τον Ψευδοδημήτριο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 20 Ιουλίου, στραγγαλίστηκε μαζί με τη μητέρα του.