Φαρμακοσιδηρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ορυκτό φαρμακοσιδηρίτης

Ο φαρμακοσιδηρίτης (pharmacosiderite) είναι ένυδρο βασικό αρσενικικό ορυκτό του τρισθενούς σιδήρου.
Ο χημικός τύπος του είναι Fe3(AsO4)2(OH)3 · 5 Η2Ο. To μοριακό βάρος του είναι 873,38 g / mol, και το ειδικό βάρος του 2,8.

Αποτελείται συνήθως από τα στοιχεία αρσενικό , σίδηρο , υδρογόνο και οξυγόνο, κάλιο και νάτριο. Παρουσιάζει σκληρότητα Mohs από 2 έως 3, αδιάκριτο σχισμό και είναι συνήθως διαφανές ή ημιδιαφανές με ελαιοπράσινες ή μελοκίτρινες ή κιτρινοκάστανες ραβδώσεις σε μορφή κύβων, ακριβώς επειδή κρυσταλλώνεται στο κυβικό σύστημα, εξ ου και παλαιότερα καλούνταν "κυβικό μετάλλευμα" ή "μετάλλευμα κύβος". Έχει αδαμάντινη λάμψη υφή υαλώδη, ρητινώδη ενώ είναι εύθραυστο.

Ο Φαρμακοσιδηρίτης απαντάται κυρίως ως προϊόν αποσάθρωσης πλουσίων σε αρσενικό ορυκτών, που εντοπίζονται κυρίως στην Κορνουάλη, στη Σαξονία και Βαυαρία (Γερμανία), στην Ουγγαρία, καθώς επίσης και στη Γιούτα των ΗΠΑ. Η ονομασία του ορυκτού αυτού δόθηκε από τον J. Hausmann, το 1813 ως σύνθετη λέξη εκ της ελληνικής του ορυκτού αρσενικού που λέγεται στη δημώδη γλώσσα δηλητήριο - «φαρμάκι» και του «σιδήρου» με την κοινή κατάληξη «-ίτης».

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica, τόμ. 59ος, σελ. 177