Φίλιππος Συρίγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φίλιππος Συρίγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1948
Θάνατος13  Οκτωβρίου 2013[1]
Αθήνα[2]
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος

Ο Φίλιππος Συρίγος (1948 - 13 Οκτωβρίου 2013) ήταν Έλληνας αθλητικογράφος και εκδότης, με ειδίκευση στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης.

Ο Φίλιππος Συρίγος γεννήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος, στην Αθήνα.[3] Ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ", σε ηλικία 20 ετών (1968), ενώ παράλληλα αγωνιζόταν ως καλαθοσφαιριστής στη Δάφνη Αθηνών. Ευρύτερα γνωστός έγινε όμως κατά τη δεκαετία του 1980, από τις περιγραφές του στις σαββατιάτικες τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων καλαθοσφαίρισης του ελληνικού πρωταθλήματος από την τότε κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ). Απέκτησε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα περιγράφοντας τους αγώνες της ελληνικής εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ 1987.

Στη συνέχεια καταξιώθηκε ως ο κατεξοχήν μπασκετικός δημοσιογράφος και απέκτησε φιλίες και σχέσεις με όλους τους κατά καιρούς ισχυρούς παράγοντες του αθλήματος και σε επίπεδο σωματείων και σε επίπεδο Ε.Ο.Κ. Για πολλά χρόνια συνεργαζόταν σταθερά με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Επίσης ήταν ο εκδότης του περιοδικού "Τρίποντο".

Κατέκρινε με σταθερότητα τον χουλιγκανισμό στα γήπεδα, τις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών του δημοσίου προς τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, το ντόπινγκ στον αθλητισμό (όπως την υπόθεση Κεντέρη και Θάνου), την υπερκοστολόγηση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, καθώς και τη σύμβαση για το Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα με την «Υπόθεση Κιάππε» (1990), όταν και καταδικάστηκε σε 8μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση.

Τον Οκτώβριο του 2004, έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας, καθώς ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε από αγνώστους.[4] Το καλοκαίρι του 2007, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της Εθνικής Ελλάδος Καλαθοσφαίρισης για το ευρωμπάσκετ, κατηγόρησε τους Έλληνες διεθνείς ότι η συνδικαλιστική τους δράση, τους εμποδίζει στο να συμμετέχουν απρόσκοπτα στην προετοιμασία της Εθνικής.

Έφυγε από τη ζωή στις 13 Οκτωβρίου 2013.[5]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Greek Sports Journalist Filippos Syrigos Passes Away».
  2. Freebase Data Dumps. Google.
  3. Συρίγος, Νίκος (13 Οκτωβρίου 2016). «Όταν το μπάσκετ έχασε τη φωνή του!». Onsports.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2021. 
  4. Epochi, rizospastis gr | Synchroni (19 Οκτωβρίου 2004). «rizospastis.gr - Δολοφονική επίθεση στον Φίλιππο Συρίγο». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2022. 
  5. «"ΕΦΥΓΕ" Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ | ΕΣΗΕΑ». ΕΣΗΕΑ | Ένωσις Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών. 14 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2022.