Υδραγωγείο Αλσιετίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υδραγωγείο Αλσιετίνα
Χάρτης
Είδοςρωμαϊκό υδραγωγείο και αρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′12″N 12°28′10″E
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα

Το Υδραγωγείο Αλσιετίνα, (λατιν.: Aqua Alsietina) ήταν το πρώτο από τα δύο δυτικά υδραγωγεία, που χτίστηκαν στην αρχαία Ρώμη γύρω στο 2 π.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Αυγούστου. Ήταν η μόνη παροχή νερού για την περιοχή Τρανστιμπερίνε (Transtiberine), στη δεξιά όχθη του ποταμού Τίβερη.

Αυτό το υδραγωγείο λάμβανε νερό κυρίως από μία λίμνη ακριβώς βόρεια της Ρώμης, που ονομαζόταν Lacus Alsietinus (μία μικρή λίμνη στη νότια Ετρουρία, σήμερα γνωστή ως Lago di Martignano) και εν μέρη από τη Lacus Sabatinus (νυν Lago di Bracciano). Το υπόγειο τμήμα του υδραγωγείου ήταν 22.172 βήματα (περίπου 32,8 χλμ.) και το με τόξα τμήμα του ήταν 358 βήματα (περίπου 0,53 χλμ.). Η παροχή νερού του είχε διάμετρο 392 Κουινάρια (περίπου 9 μ.).

Ένα παράδειγμα αρχαίου ρωμαϊκού αμφιθεάτρου θεαμάτων ναυμαχίας (naumachium).

Αυτό το νερό όμως δεν ήταν πόσιμο και ο Αύγουστος το χρησιμοποιούσε για να γεμίσει το "αμφιθέατρο για παραστάσεις ναυμαχιών" (naumachia) στο Τραστέβερε. Έτσι αυτή η παροχή νερού επέτρεπε στον Αύγουστο και στο κοινό να απολαύσουν μιμήσεις ναυμαχιών. Το πλεόνασμα νερού χρησιμοποιείτο για το πότισμα του κήπου (horti) του Καίσαρα και για την άρδευση κτημάτων. Μία τέτοια άφθονη παροχή νερού δίνει μία ιδέα, για το πόσο νερό είχε στη διάθεσή της η Ρώμη.

Στο κύριο έργο του Περί Υδραγωγείων (De aquaeductu), γραμμένο το 97 μ.Χ., που περιέχει το ιστορικό και την περιγραφή της ύδρευσης της Ρώμης, ο Σέξτος Ιούλιος Φροντίνος αποδίδει μόνο έναν πενιχρό τόμο στο Aqua Alsietina. Αυτό είναι λογικό, αν το "αμφιθέατρο ναυμαχιών" δεν ήταν πλέον σε χρήση στην εποχή του (δεύτερο μισό του 1ου αι. μ.Χ.).

Μερικά ίχνη αυτού του υδραγωγείου ανακαλύφθηκαν το 1720. Μία ενεπίγραφη λίθινη πλάκα βρέθηκε το 1887 κοντά στη Βία Κλαούντια. Είναι η μόνη γραπτή καταγραφή του υδραγωγείου Αλσιετίνα.

Το αναβρυτήριο του Άκουα Πάολα στη Ρώμη, που κτίστηκε επί πάπα Παύλου Ε΄ αναγράφει λανθασμένα στη θριαμβική του αψίδα ότι «ο Παύλος Ε' αποκατέστησε τους αρχαίους αγωγούς του Aqua Alsietina». Στην πραγματικότητα οι μηχανικοί του είχαν ξανακτίσει το παλαιό υδραγωγείο Aqua Traiana, το οποίο έρεε κοντά σε αυτό της Αλσιετίνα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]