Το Όραμα του Σταυρού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Όραμα του Σταυρού
ΟνομασίαΤο Όραμα του Σταυρού
ΔημιουργόςQ5597
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το Όραμα του Σταυρού είναι μία νωπογραφία, που έγινε από το 1520 έως το 1524 από τους βοηθούς του Ιταλού αναγεννησιακού καλλιτέχνη Ραφαήλ. Μετά το τέλος του δασκάλου τους το 1520, οι Τζιανφραντσέσκο Πέννι, Τζούλιο Ρομάνο και Ραφαελίνο ντελ Κόλλε, μαθητές του εργαστηρίου του Ραφαήλ, συνέχισαν για να ολοκληρώσουν τη διακόσμηση με τοιχογραφίες των δωματίων, που τώρα είναι γνωστά ως Αίθουσες του Ραφαήλ, στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Η ανάθεση είχε γίνει από τον πάπα Λέοντα Ι΄ των Μεδίκων.

Το Όραμα του Σταυρού βρίσκεται στην Αίθουσα του Κωνσταντίνου ("Sala di Constantino"). Στη νωπογραφία, ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄ ο Μέγας εμφανίζεται λίγο πριν από τη Μάχη της Μιλβίας Γέφυρας, που έγινε στις 28 Οκτωβρίου 312. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας σταυρός εμφανίστηκε στον Κωνσταντίνο Α΄ στον ουρανό. Μετά από αυτό, όπως φαίνεται στην τοιχογραφία και σύμφωνα με το έργο Βίος του Κωνσταντίνου του Ευσεβείου Καισαρείας, ο Αυτοκράτορας υιοθέτησε το σύνθημα Εν τούτω νίκα (Με αυτό, νίκησε), μία ρήση που έχει αποδοθεί στα Λατινικά ως In hoc signo vinces.

Αυτός ο Μανιεριστικός πίνακας εμφανίζει ένα συγκεχυμένο πλήθος σε μάχη και είναι ένα σύμφυρμα από εικόνες που περιλαμβάνουν έναν δράκο, έναν νάνο, δύο πάπες και διάφορα σύμβολα. Οι αναλογίες μεταξύ των στρατιωτών φαίνονται μπερδεμένες, με κάποιους να επισκιάζονται από πιο μακρινές φιγούρες.

Το Όραμα του Σταυρού (λεπτομέρεια) με την Πυραμίδα του Ρωμύλου και το Μαυσωλείο του Αδριανού στο βάθος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peter J. Leithart. Υπεράσπιση του Κωνσταντίνου: Το Λυκόφως μιας Αυτοκρατορίας και η Αυγή του Χριστιανισμού. InterVarsity Press, 24 Σεπτεμβρίου 2010. σελ. 71