Τεχεράνη (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τεχεράνη
ΣκηνοθεσίαΤζιάκομο Τζεντιλόμο[1]
ΠαραγωγήJohn Stafford
ΣενάριοAkos Tolnay, Ορέστε Μπιανκόλι και Τζιάκομο Τζεντιλόμο
ΠρωταγωνιστέςΈνζο Φερμόντε, Βέρα Μπέργκμαν, Polidor, Λαμπέρτο Πικάσο, Λίντια Τζόνσον, Ενρίκο Γκλόρι, Νίκο Πέπε, Τζούλιο Ντόμινι, Anthony Sharp[2] και Σεμπάστιαν Καμπότ[2]
ΜουσικήΈνζο Μασέτι
ΦωτογραφίαΟυμπάλντο Αράτα
ΜοντάζΡλενζο Λούτσιντι
ΔιανομήGeneral Film Distributors
Πρώτη προβολή1946
Διάρκεια94 λεπτά
ΠροέλευσηΙταλία και Ηνωμένο Βασίλειο
ΓλώσσαΑγγλικά

Η "Τεχεράνη" (αγγλικά: Tehran) είναι βρετανικό-ιταλικό θρίλερ του 1946 σε σκηνοθεσία Τζιάκομο Τζεντιλόμο και Ουίλιαμ Φρέσμαν. Πρωταγωνιστεί ο Ντέρεκ Φαρρ στο ρόλο του Πέμπερτον Γκραντ, ενός βρετανού αξιωματικού πληροφοριών, ο οποίος ανακαλύπτει ένα σχέδιο για τη δολοφονία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνου Ρούζβελτ κατά την διάρκεια της Διάσκεψης της Τεχεράνης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Παίρνουν επίσης μέρος οι ηθοποιοί Μάρτα Λάμπαρ, Μάνινγκ Ουίλευ και Πάμελα Στίρλινγκ. Η ταινία προβλήθηκε και με τον εναλλακτικό τίτλο "Συνωμοσία στην Τεχεράνη".

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1943, ο Τσόρτσιλ, ο Στάλιν και ο Ρούσβελτ συναντώνται στη διάσκεψη της Τεχεράνης για να συμφωνήσουν το σχέδιο για την εισβολή των συμμάχων στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός αξιωματικός Πέμπερτον Γκραντ ενώ προσπάθει να εντοπίσει τη μπαλαρίνα Νάταλι Τρουμπέτζιν, που την είχε συναντήσει πριν από την έναρξη του πολέμου, ανακαλύπτει μια δολοφονική συνωμοσία. Μια οργάνωση που συμμετέχουν διεθνείς εμπόροι όπλων, με επικεφαλής τον Πωλ Σέρεκ, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά και δεν επιθυμούν το τέλος του πολέμου σχεδιάζουν να δολοφόνησουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρούσβελ κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0039012/. Ανακτήθηκε στις 18  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]