Συζήτηση χρήστη:Theotus of seorum

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

καινούριος εδώ... ψάχνω να καταλάβω πως λειτουργούν τα πράγματα ... Theotus of seorum (συζήτηση) 21:13, 25 Μαρτίου 2015 (UTC)[απάντηση]


Καλώς ήρθες!


Theotus of seorum, καλώς όρισες στη Βικιπαίδεια! Αυτοί είναι μερικοί σύνδεσμοι που θα σου φανούν χρήσιμοι:

Μπορείς να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης γράφοντας ~~~~ ή πατώντας το κουμπί της υπογραφής (). Για οποιαδήποτε βοήθεια ή απορία, μπορείς να απευθυνθείς στην Αγορά. Καλή συνέχεια! —Corleone μη τα μασάς!@ 21:22, 25 Μαρτίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Ανοίγοντας τον σύνδεσμο της επικεφαλίδας θα καταλάβεις ότι η ονομασία αυτή ανήκει στο σωματείο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Λονδίνο. Μπορεί πράγματι να υπάρχουν παρακλάδια στον πίνακα που παραθέτεις ωστόσο, ο κεντρικός κορμός, χρώματος γκρι, έχει ως βασική συνέχειά του, την κόκκινη επέκταση. Τα παρακλάδια διατήρησαν παρόμοιες ονομασίες με τον πρώτο σύλλογο, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι παρακλάδι ή σέκτα ή αίρεση του αρχικού σωματείου. Το όνομα "Μάρτυρες του Ιεχωβά" είναι στην πραγματικότητα, το πρώτο όνομα που χρησιμοποίησε η οργάνωση για τον εαυτό της και τα μέλη της το 1931, αντί του "Σπουδαστές της Γραφής" με το οποίο ήταν γνωστοί έως τότε. Το "Διεθνής Σύλλογος Σπουδαστών της Γραφής" λοιπόν, είναι ονομασία σωματείου και όχι επίσημη ονομασία θρησκεύματος. Τα λοιπά θρησκεύματα ή κινήματα, που διατηρούν την ονομασία "Σπουδαστές της Γραφής", δεν σχετίζονται με τον Διεθνή Σύλλογο Σπουδαστών της Γραφής, το σωματείο που χρησιμοποιείται από τη δημιουργία του ως σήμερα από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. —Corleone μη τα μασάς!@ 16:43, 26 Μαρτίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την τόσο κατατοπιστική απάντηση στην ας πούμε ερώτηση μου, βέβαια δε θυμάμαι πως ακριβώς την είχα διατυπώσει και από ότι είδα την έσβησες από τον πίνακα σου, οπότε ελπίζω να μη σε προσέβαλα άθελα μου. Ειλικρινά ζητάω συγνώμη. Τώρα όσον αφορά το θέμα μας που ήταν η δουλειά σου, το Φωτόδραμα της Δημιουργίας δηλαδή, πιστεύω πως στην απάντησή σου εδώ, την επίμαχη φράση τη θέτεις με περισσότερη ακρίβεια απ ότι στο Φωτόδραμα . Αναλυτικότερα μου απαντάς εδώ: "ο Διεθνής Σύλλογος Σπουδαστών της Γραφής" λοιπόν, είναι ονομασία σωματείου και όχι επίσημη ονομασία θρησκεύματος". ενώ στο Φωτόδραμα της δημιουργίας γράφεις: "του Διεθνούς Συλλόγου Σπουδαστών της Γραφής, όπως ήταν τότε γνωστοί οι Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά"

νομίζω έχεις καταλάβει ότι στο υπέροχο κατά τα άλλα άρθρο σου, που με πολύ κόπο και πόνο συνέταξες, εξισώνεις μια παγκόσμια θρησκεία με ένα σωματείο η ένα σύλλογο. Εγώ θα σταματήσω τη συζήτηση εδώ επειδή το άρθρο είναι γέννημά σου (με την έννοια ότι είναι σαν παιδί σου) και νομίζω ότι μπορείς να κρίνεις ποιο είναι το καλύτερο για αυτό. (Επίσης μπορείς να δεις και το πως διατυπώνουν οι Αμερικανοί την ίδια σελίδα αλλά στην Αγγλική).

http://2.bp.blogspot.com/-2Hg0TdfjD4Y/VRZ3mWousHI/AAAAAAAAAE0/rmZFiXuqPRU/s1600/Untitled.jpg

Όσον άφορα τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και τους Σπουδαστές τις Γραφής διάβασα πολλά και αντιφατικά πράγματα στο ίντερνετ και πρέπει να ομολογήσω ότι μπερδεύτηκα. Διάβασα την διαθήκη του Ρώσσελ η οποία λέει άλλα, προσπάθησα να ακολουθήσω την ιστορία εκείνης της περιόδου αλλά μου φαίνεται κάπως σκοτεινή και διασκευασμένη ανάλογα με τις επιρροές του κάθε γραφέα. Περιττό να σου πω πως αυτό με εξοργίζει αφάνταστα επειδή εδώ μιλάμε για ιστορικά γεγονότα, τα οποία πρέπει να είναι αληθή και ακριβή. Επομένως σίγουρα θα διερευνήσω το θέμα περαιτέρω. Εδώ είμαστε για να γράψουμε ιστορία και όχι τις θρησκευτικές μας προτιμήσεις. Παρατήρησα ότι χρησιμοποιείς ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο που είναι φανερό ότι ανήκει στους Μάρτυρες του Ιεχωβά. πχ στην απάντηση σου διαβάζω: "Το όνομα "Μάρτυρες του Ιεχωβά" είναι στην πραγματικότητα, το πρώτο όνομα που χρησιμοποίησε η οργάνωση. (ποια οργάνωση???) Όσον αφορά το διάγραμμα πρέπει να είμαι σταθερός και από την αρχή να σου πω ότι κάνεις λάθος. Στο λέω αυτό με πλήρη πεποίθηση και μπορώ να βάλω σφραγίδα και να στο υπογράψω. Αυτό στο λέω επειδή το πρώτο πτυχίο μου ήταν Μηχανικός και τα έχω διδαχθεί καλά τα διαγράμματα. Όταν λοιπόν δεν υπάρχει κεντρικό "κλαδί" με το ίδιο πάχος και το ίδιο χρώμα αυτό σημαίνει ότι όλα τα ακόλουθα είναι παρακλάδια του αρχικού.

πρέπει να πω όμως και κάτι τελευταίο για το διάγραμμα. Το όνομα του περιοδικού "the Watch Tower" αλλάζει όνομα και γίνεται "the Watchtower" αυτό καταρχάς μου φαίνεται ύποπτο. Το εξέτασα και όντος ο Ράδερφορντ το έκανε για λόγους copyright. Το περιοδικό Η ΣΚΟΠΙΑ άλλαξε όνομα την ίδια περίοδο που άλλαξε όνομα και η θρησκεία του Ρόδερφορντ. Έπειτα διαβάζω ότι ο μετά το θάνατο του Ράσσελ έχουμε τη διαθήκη του όπου κατονομάζει τον Ρόδερφορντ ως αντικαταστάτη επιτροπής και ότι απαγορεύει την ύπαρξη ενός και μόνο πρόεδρου. Έπειτα διαβάζω ότι υπάρχει ολόκληρο άρθρο που ασχολείται με την αμφισβήτηση της προεδρίας του Ρόδερφορντ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Watch_Tower_Society_presidency_dispute_(1917)

Το διάβασα ολόκληρο και το συμπέρασμα μου είναι το εξής:

οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν μπορούν να λένε ότι είναι η συνέχεια των Σπουδαστών της Γραφής έτσι απλά χωρίς να δώσουν κάποιες περαιτέρω εξηγήσεις. Και αυτό επειδή στην τρίτη παράγραφο κάτω από των υπότιτλο "Rutherford's re-election and aftermath" στη σελίδα της wiki διαβάζουμε ότι από το 1919 άρχισαν να αποχωρούν σπουδαστές με αποκορύφωμα το 1928 το σώμα της εκκλησίας να έχει χάσει το 75% των πιστών της. Αν κάποιος νομίζει ότι το 25% που έμεινε πιστό στον Ροδερφορντ πληρεί τις προϋποθέσεις για να ονομαστούν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά η συνεχεία των Σπουδαστών της Γραφής τότε πραγματικά αυτός ο κάποιος πρέπει πολύ προσεκτικά να εξετάσει τον εαυτό του μήπως και είναι λιγουλάκι προκατειλημμένος.

Συνεχίζοντας και διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο έφτασα στο συμπέρασμα ότι ο Ροδερφορντ χρησιμοποιησε αθέμιτα νομικά τερτίπια για να βγάλει από τη νόμιμη έως τότε θέση τους τα 4 από τα συνολικά 7 μέλη του συμβουλίου της Σκοπιάς και να τα αντικαταστήσει με άτομα της εμπιστοσύνης του. Μη ξεχνάμε ότι ο ίδιος εκείνη την εποχή μπορεί να μην ήταν μέλος του συμβουλίου αλλά ήταν Ταμίας- θησαυροφύλακας (κάτι μου θυμίζει αυτό με έναν από τους μαθητές του Ιησού) και ανοιγοκλεινε τη στρόφιγγα της εταιρίας. Τέλος πάντων όταν μέλη τις επιτροπής του ζήτησαν να γίνει έλεγχος στα οικονομικά αυτός αρνήθηκε.

κάπου εδώ θα σταματήσω νομίζω είναι αρκετά αυτά για μια ήμερα... Theotus of seorum (συζήτηση) 00:13, 28 Μαρτίου 2015 (UTC)[απάντηση]

Θα απαντήσω στα παραπάνω με την σειρά των δικών σου σκέψεων:

  • Καταρχήν δεν με προσέβαλες ούτε έσβησα τα λόγια σου. Τα μετέφερα στην σελίδα συζήτησής μου πιο κάτω θέτοντας νέο καταλληλότερο υπότιτλο.
  • Νομίζω πως δεν χρειάζεται περισσότερη ακρίβεια στο λήμμα του Φωτοδράματος για το συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλωστε υπάρχουν άλλα λήμματα που το πραγματεύονται καλύτερα και σου τα παρέθεσα στην απάντησή μου παραπάνω. Επειδή εσύ ρώτησες σχετικά με αυτό, έκανα μια ανάλυση για να σου το διευκρινίσω.
  • Επίσης στο λήμμα δεν εξισώνετε μια παγκόσμια θρησκεία με ένα σωματείο η ένα σύλλογο. Απλά γίνεται μικρή αναφορά στο γεγονός ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά τότε ήταν γνωστοί με την ονομασία ενός εκ των σωματείων τους, του Διεθνούς Συλλόγου Σπουδαστών της Γραφής. Όπως ανέφερα και επαναλαμβάνω το σωματείο αυτό παραμένει στην πλήρη κυριότητά τους. Ωστόσο από το 1931 και έπειτα (εκεί είναι που ξεκινάει το κόκκινο χρώμα στο διάγραμμα) έδωσαν για πρώτη φορά οι ίδιοι όνομα στην θρησευτική τους οργάνωση, δημιουργώντας έτσι, μια πιο σαφή θρησκευτική ταυτότητα, θα έλεγα. Σπουδαστές της Αγίας Γραφής, άνθρωποι που την μελετούν δηλαδή, υπάρχουν πολλοί.
  • Σχετικά με το αν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι οργάνωση θα αρκεστώ να σε παραπέμψω στο ήδη υπάρχον λήμμα Οργανωτική δομή των Μαρτύρων του Ιεχωβά.
  • Για το διάγραμμα δεν θα πω περισσότερα, ούτε και για το αν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι η συνέχεια των Σπουδαστών της Γραφής. Άλλωστε ήμουν σαφέστατος και βλέπω πως έχεις διαφορετική προσωπική άποψη. Σεβαστή βεβαίως.—Corleone μη τα μασάς!@ 13:43, 28 Μαρτίου 2015 (UTC)[απάντηση]

αγαπητέ corleone επειδή η απάντησή σου με παραξένεψε έκανα μια βόλτα στην Ελληνική wikipedia σε θέματα που αφορούν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και είδα ότι είσαι συχνός αρθρογράφος, δηλαδή τα θέματα των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε ενδιαφέρουν πάρα πολύ, και μάλιστα τους υπερασπίζεσαι πάντοτε. θα σου το ξαναπώ όμως μέχρι να με προσέξεις ότι στη Βικιπαίδεια καλό είναι να μη χρησιμοποιείς λεξιλόγιο το οποίο χρησιμοποιούν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά μεταξύ τους και στα έντυπα τους. Επειδή πρέπει να γίνουμε όλοι Μάρτυρες του Ιεχωβά για να μπορούμε να σε καταλάβουμε. Αυτό για το ότι χρησιμοποίησες τον όρο "η οργάνωση" για να περιγράψεις τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στην αρχή αυτής της συζήτησης. θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι υπάρχουν και άλλες οργανώσεις εκτός από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. τώρα για το αν είναι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι οργανωμένοι ούτε στο ρώτησα ούτε και με ενδιαφέρει. Αν δεν θέλεις να σχολιάσεις το ότι μόνο το 25% των αρχικών σπουδαστών της γραφής τελικά ακολούθησε τον Ράδερφορντ τότε συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. όσον αφορά το άρθρο του φωτοδράματος σου έδειξα πως το διατυπώνουν οι Αμερικανοί που ξέρουν περισσότερο από εμάς στο θέμα των σπουδαστών της γραφής. Το να κολλάμε εκεί το Μάρτυρες του Ιεχωβά για διαφήμιση, νομίζω ότι θα πρόσβαλε το 75% που αποσχίστηκαν και δημιούργησαν τις δικές τους αιρέσεις. Εμένα όμως δε με πειράζει. Μακάρι όλος ο κόσμος να γινόταν Μάρτυρες του Ιεχωβά. Theotus of seorum (συζήτηση) 23:13, 28 Μαρτίου 2015 (UTC)[απάντηση]