Βικιπαίδεια:Πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Βιβλιοθήκη και το Αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

H Βιβλιοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει τις ερευνητικές, μουσειολογικές και εκθεσιακές ανάγκες του μουσείου και του προσωπικού της. Σήμερα αποτελεί ένα ανοιχτό πληροφοριακό κέντρο στο χώρο των εικαστικών τεχνών, σημείο αναφοράς για μελετητές, ιστορικούς της τέχνης, υποψήφιους διδάκτορες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και σπουδαστές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μια ειδική βιβλιοθήκη εικαστικών τεχνών η οποία αναπτύχθηκε παράλληλα με το μουσείο και άρχισε να λειτουργεί αμέσως μετά την αποπεράτωση του κτιρίου της οδού Μιχαλακοπούλου και την έκθεση των συλλογών της το 1976. Από το καλοκαίρι του 2013 η βιβλιοθήκη μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του μουσείου έχει μεταφερθεί προσωρινά στο Άλσος Ελληνικού Στρατού στο Γουδί μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης στο κεντρικό κτίριο που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η πρώτη της συλλογή περιελάμβανε τα βιβλία του Αλέξανδρου Σούτζου, η οποία αποτελούνταν από παλιές και σπάνιες εκδόσεις. Στον εμπλουτισμό της συλλογής συνέβαλαν αργότερα με δωρεές ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Οδυσσέας Φωκάς, ο Ουμβέρτος Αργυρός, ο Ανδρέας Ιωάννου, ο Θεμιστοκλής Τσάτσος και πρόσφατα οι γλύπτριες Μπέλλα Ραφτοπούλου και Φρόσω Ευθυμιάδη-Μενεγάκη, ο γλύπτης Χρήστος Καπράλος, ο τέως διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Δημήτρης Παπαστάμος και η επιμελήτρια Αγγέλα Ταμβάκη.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συλλογή απαρτίζεται από περίπου 26.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών και καλύπτει θεματικές κατηγορίες όπως μονογραφίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, καταλόγους εκθέσεων, βιβλία θεωρίας και ιστοριογραφίας της ελληνικής και ευρωπαϊκής, κυρίως, τέχνης, εικονογραφία, αρχαιολογία, βυζαντινή τέχνη, βιβλία μουσειολογίας, συντήρησης καθώς εγκυκλοπαίδειες τέχνης και λεξικά καλλιτεχνών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λευκώματα της Εθνικής Πινακοθήκης στα οποία απεικονίζεται το έργο μεμονωμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά και συλλογές έργων τέχνης, καθώς και εικόνες με παλαιότερες όψεις της Ελλάδας και των μνημείων της, ενώ σπάνιες και πολύτιμες καλλιτεχνικές εκδόσεις εικονογραφούνται με χαρακτικά. Η συλλογή σπάνιων εκδόσεων εκτός από λευκώματα περιλαμβάνει ημερολόγια, λογοτεχνικά και ιστορικά βιβλία εικονογραφημένα από καλλιτέχνες, καθώς και μεμονωμένες σπάνιες εκδόσεις ιστορίας της τέχνης Τα περιοδικά τέχνης αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της συλλογής της Βιβλιοθήκης. Μεγάλη σημασία για την έρευνα της νεοελληνικής τέχνης κατέχουν οι ελληνικοί τίτλοι παλιών περιοδικών που περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα έντυπα με εικαστικό περιεχόμενο που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα, κυρίως, μετά το 1847 έως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Τα ξένα περιοδικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά, καλύπτουν την ευρωπαϊκή εικαστική δραστηριότητα από 1831 και μετά. Οι τρέχουσες συνδρομές της Βιβλιοθήκης ξεπερνούν τους 70 τίτλους ξενόγλωσσων και ελληνικών περιοδικών. Επιπλέον παρέχεται η πρόσβαση σε 150 τίτλους μέσω της ηλεκτρονικής βάσης JSTOR. Όλες οι περιοδικές εκδόσεις και τα ανάτυπά τους είναι αποδελτιωμένα κατά έλληνα καλλιτέχνη. Παράλληλα η βιβλιοθήκη διατηρεί αρχείο αποκομμάτων ημερίσου και περιοδικού τύπου, –έντυπο από το 1900 έως το 1996 και ηλεκτρονικό, μέσω διαδικτύου (www.innews.gr), από το 1999 έως σήμερα. Eπίσης υπάρχει η συλλογή 8000 έντυπων καταλόγων δημοπρασιών τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τώρα όπου είναι επίσης αποδελτιωμένες κατά Έλληνα καλλιτέχνη. Τα τελευταία χρόνια η βιβλιοθήκη είναι συνδρομήτρια στη διεθνή βάση δεδομένων Art price όπου ψηφιοποιούνται και αποδελτιώνονται οι δημοπρασίες έργων τέχνης όλων των καταξιωμένων οίκων της Ελλάδας και του εξωτερικού από το 1987 έως σήμερα. Σε συνεχή ανάπτυξη βρίσκεται η συλλογή του οπτικοακουστικού υλικού που απαρτίζεται από 500 περίπου CD. Πρόκειται για συνοδευτικό υλικό βιβλίων και καταλόγων εκθέσεων, διατριβών, αυτοτελών εκδόσεων καθώς και ψηφοιοποιημένων περιοδικών τέχνης και λόγου από το Ε.Λ.Ι.Α.

Λειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιβλιοθήκη υπάγεται διοικητικά στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στην διεύθυνση Συλλογών και Μουσειολογικού προγραμματισμού. Η χρηματοδότησή της προέρχεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του ιδρύματος.

Η πολιτική ανάπτυξης της συλλογής καθορίζεται σύμφωνα με το εκθεσιακό και ερευνητικό πρόγραμμα του Μουσείου. Βασική πηγή εμπλουτισμού αποτελεί η αγορά υλικού από ελληνικούς και ξένους εκδοτικούς οίκους και η ανταλλαγή εκδόσεων της Εθνικής Πινακοθήκης με εκείνες άλλων Μουσείων και πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών τέχνης. Η βιβλιοθήκη δέχεται δωρεές από ιδρύματα, όπως τράπεζες, ελληνικά και ξένα μουσεία και πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, εκδοτικούς οίκους, αίθουσες τέχνης και εταιρείες.

Αρχειακές συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφικά αρχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαδυκτιακός τόπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Δεκέμβριο του 2014 η βιβλιοθήκη και το αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης απέκτησε επίσημη ιστοσελίδα (www.nationalgallery.gr), η οποία, εκτός από γενικές πληροφορίες για την ιστορία και τις συλλογές τους, παρέχει τη δυνατότητα παράλληλης βιβλιογραφικής αναζήτησης του υλικού της (βιβλία, ανάτυπα, περιοδικά, φυλλάδια, προσκλήσεις, κατάλογοι δημοπρασιών, οπτικοακουστικό υλικό, αποδελτιωμένα άρθρα περιοδικών και ανατύπων) και των έργων τέχνης του μουσείου.

Επίσης, μέσω των ψηφιακών συλλογών παρέχεται η πρόσβαση σε σπάνιο αρχειακό υλικό (φωτογραφικά αρχεία 19ου αιώνα, προσωπικά αρχεία καλλιτεχνών, διοικητικά έγγραφα των απαρχών της λειτουργίας του μουσείου), αφίσες, εξαντλημένους καταλόγους εκθέσεων του μουσείου, φυλλάδια και προσκλήσεις εκθέσεων Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1875 έως σήμερα και σε αποκόμματα εφημερίδων εικαστικού περιεχομένου από το 1900 έως το 1970. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ιστοχώρου της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου παρουσιάζει η εικονική έκθεση των αρχειακών συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης με τη δυνατότητα της θεματικής περιήγησης που διατίθεται.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

www.nationalgallery.gr/library