Συζήτηση:Κωνσταντίνος Τσικλητήρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία
Αυτό το λήμμα ξεκίνησε ή αναπτύχθηκε στα πλαίσια της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν πραγματικά πρόσωπα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Γ Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Γ κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Soccerball Greece.png Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Παναθηναϊκός.


όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο οικογενειακο μνημα της οικογενειας στην Πατρα, οπου βρισκεται θαμενος και ο Κωνσταντινος-εχει και φωτογραφια του, το ονομα ειναι ΤΖΙΚΛΗΤΗΡΑ η ειναι λάθος ή απο παραφθορά έγινε Τσικλητηρας ? --*tony esopiλέγε 14:26, 30 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Εκτός από τους αγώνες που φέρουν τ΄ όνομά του, τσικλητήρεια, κάτι μου θυμίζει από παλιά (παραφθορά) ως προς την ορθότητα του επιθέτου, σε κάποιους αγώνες κωπηλασίας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.--Templar52 14:44, 30 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Ρωτησα kι εγω, το ιδιο μου ειπαν ειναι το Σ με το Ζ στο ονομα , δεν το θυμαμε καλα πως μου το ειπαν ::)) εχει σχεση με τη Βυζαντινη γραφη διαβαζονταν το ίδιο σαν Σ --*tony esopiλέγε 18:42, 30 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Διορθώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή μπορεί να αμφισβητηθούν, τους χρειάζονται δύο λόγια παραπάνω απ' όσα χωρά η σύνοψη επεξεργασίας.

"Αρνήθηκε να υπηρετήσει σε άλλη θέση εκτός από την πρώτη γραμμή για να μην κατηγορηθεί για άνιση μεταχείριση."

Από καμιά πηγή δεν προκύπτει ότι κατατάχθηκε ώστε να μην κατηγορηθεί για λιγοψυχία. Το πιο πιθανό είναι ότι απλά ο άνθρωπος ήθελε να πάει να πολεμήσει όπως και τόσοι άλλοι, συνεπαρμένος από τον μεγαλοϊδεατισμό στην Ελλάδα της εποχής και την έξαρση του εθνικοπατριωτικού αισθήματος σε όλη την Ευρώπη (που λίγο μετά οδήγησε στον Α' ΠΠ). Επίσης, όσο και να το επιθυμούσε ο ίδιος, όχι μόνο δεν τον άφησαν να πάει στην πρώτη γραμμή -όντας καμάρι της χώρας- αλλά και μετά 2μηνο (τελευταίες ημέρες του 1912) τον μετέθεσαν από το Α' Σύνταγμα Λαρίσης πίσω στα Έμπεδα Αθηνών (κέντρο εκπαίδευσης).

"Πέθανε πριν ολοκληρωθεί η Μάχη του Μπιζανίου μετά την οποία απελευθερώθηκαν τα Ιωάννινα".

Από τη Λάρισα, το πολύ-πολύ να τον έστελναν για φρουρά πόλης στη Θεσσαλονίκη που είχε καταληφθεί από τον Οκτώβριο. Αποκλείεται τέλη Φεβρουαρίου να βρισκόταν στην Ήπειρο, ακόμη κι εάν ζούσε, ακόμη κι εάν πετύχαινε να πάρει μετάθεση από την Αθήνα σε πιο κοντινό σημείο στις επιχειρήσεις.

Τίτλοι στο ποδόσφαιρο: "1 Κύπελλο Ελλάδας ΣΕΓΑΣ: 1908"

Δεν είναι γνωστή η 14μελής αποστολή του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών που νίκησε στους Πανθεσσαλικούς Αγώνες και πήρε ένα τρόπαιο αθλοθετημένο από το δήμο Τρικάλων (κι όχι κύπελλο ΣΕΓΑΣ, αφού οι αγώνες έγιναν με την άδειά του και μόνο, πόσο μάλλον κύπελλο Ελλάδας – περισσότερα εδώ). Επίσης, ο Τσικλητήρας δεν περιλαμβάνεται στους 7 αθλητές του Πανελληνίου που πήγαν στα Τρίκαλα (Βουλισμάς, Μπούκας, Γ. Καλαφάτης, Κουτρουμπής, Καστρινός, Σουλιώτης, Γεωργίου),1 κάποιοι εκ των οποίων με την ευκαιρία έπαιξαν και μπάλα όντες μέλη και του ΠΟΑ. Εάν πήγαινε, θα έπαιρνε τις α' θέσεις και στα 2 άλματα άνευ φόρας όπου εκείνη τη χρονιά είχε επίδοση 1,55 μ. στο ύψος και 3,32 στο μήκος,2 ενώ στους Πανθεσσαλικούς ο Σαραφόπουλος του Εθνικού ΓΣ πρώτευσε με 1,39 και 3,07 αντίστοιχα.3 Αλλά και γιατί να πάει; Μόλις πριν 1½ μήνα είχε γυρίσει με δύο αργυρά από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου – σιγά μην έτρεχε στα τότε βόρεια σύνορα της Ελλάδας, πολύ περισσότερο για να παίξει απλά ποδόσφαιρο σε κατσάβραχα.

EDIT κατόπιν δεύτερης σκέψης: εάν είχε πάει στα Τρίκαλα ο Τσικλητήρας, θα γινόταν χαμός και οι πάντες θα ασχολούνταν με τον πρόσφατο Ολυμπιονίκη (η παρουσία του θα επισκίαζε κι αυτή ακόμα του διαδόχου Κώτσου Α'). Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, όπως βλέπουμε από το πλήθος παραπομπών στον τότε Τύπο που περιέχει το αντίστοιχο λήμμα). Το ίδιο θα γινόταν εάν πήγαινε ο Δώριζας ακόμη κι ο Γεωργαντάς, Ολυμπιονίκης τα 1904 και 1906.


1 "Γιώργος Καλαφάτης • Ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού", Ευάγγελος Μελέκογλου, Εκδόσεις Νέα Εκδοτική, Αθήνα 2011, ISBN 960-8982-57-X, σελ. 57
2 "100 χρόνια νεοελληνικού αθλητισμού • 1830-1930", Παύλος Ν. Μανιτάκης, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1962, σελ. 247
3 Μανιτάκης, ό.π, σελ. 243.
--Στέλιος Πετρουλάκης (συζήτηση) 15:05, 17 Απριλίου 2015 (UTC)