Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Λαυρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πλατείας Λαυρίου ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής, επί της γραμμής Πλατείας Λαυρίου - Στροφυλίου, της οποίας αποτελούσε αφετηρία. Βρισκόταν στην Αθήνα και η ονομασία του οφειλόταν στην παρακείμενη ομώνυμη πλατεία. Η πλατεία Λαυρίου διαμορφώθηκε μαζί με τον σταθμό και ονομάστηκε έτσι επειδή ο παρακείμενος σταθμός θ' αποτελούσε την αφετηρία του δικτύου των Σιδηροδρόμων Αττικής (προς Στροφύλι και Λαύριο). Ουσιαστικά η πλατεία και ο σταθμός κατασκευάστηκαν και ονομάστηκαν ταυτοχρόνως. Εγκαινιάστηκε το 1889 και έκλεισε το 1926. Διέθετε περιστροφική πλάκα.

Ο σταθμός πλατείας Λαυρίου αναφερόταν σε ορισμένες ενδείξεις με την ονομασία «Ομόνοια», λόγω της εγγύτητάς του με την πλατεία Ομονοίας. Επίσης, σε άλλες ενδείξεις ο σταθμός αναφερόταν με την ονομασία «Αθήνα», θεωρούμενος ως κεντρικός σταθμός των Σιδηροδρόμων Αττικής για την Αθήνα. Μετά την επέκταση της γραμμής των Ελληνικών Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων από την Ομόνοια προς την Κηφισιά το 1957, ο σταθμός Ομονοίας του μετρό θεωρείται ότι παρέχει την εξυπηρέτηση που παρείχε στη διάρκεια της λειτουργίας του ο σταθμός πλατείας Λαυρίου, όσον αφορά τη διαδρομή Ομονοίας - Κηφισιάς.

Από το 1926 ο σταθμός χρησιμοποιείται ως στάση των γραμμών λεωφορείων 022, 035, 500, 608 και 622 και του τρόλλεϊ 6.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «000124 : ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020. 



Προηγούμενος σταθμός Σιδηροδρομικές γραμμές Επόμενος σταθμός
Τερματικός   Πλατεία Λαυρίου - Στροφύλι

(κατηργημένη)

  Πλατεία Κυριακού