Σταθμός Αγίας Σοφίας (Μετρό Θεσσαλονίκης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγίας Σοφίας
Agias Sofias
Πληροφορίες σταθμού
ΔιεύθυνσηΑγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Συντεταγμένες40°38′4″N 22°56′47″E
Γραμμές
Τύπος δόμησηςΥπόγειος
Αποβάθρες1 (κεντρική)
Τροχιές2
Πύλες εισόδου/εξόδουΝαι
Πρόσβαση σε ΑΜΕΑΝαι
Άλλες πληροφορίες
ΕγκαίνιαΝοέμβριος 2024
ΗλεκτροδότησηΝαι
ΙδιοκτήτηςΜετρό Θεσσαλονίκης
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός Μετρό Θεσσαλονίκης Επόμενος σταθμός
Βενιζέλου   Γραμμή 1   Σιντριβάνι/Έκθεση
Βενιζέλου   Γραμμή 2   Σιντριβάνι/Έκθεση

Ο Σταθμός Αγίας Σοφίας είναι σταθμός του μετρό Θεσσαλονίκης. Αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2024. Στην επιφάνεια του σταθμού, και προς την Πλατεία Μακεδονομάχων, εκτίθεται πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων.

Οι αποβάθρες του Σταθμού, σε φωτογραφία στις 26 Νοεμβρίου 2023.

Ο σταθμός της Αγίας Σοφίας θα διαθέτει και ένα μουσείο μικρών διαστάσεων εντός του σταθμού, παρόμοιο με αυτά των σταθμών του Μετρό της Αθήνας, όπως στον σταθμό Σύνταγμα, όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή του Σταθμού Μετρό Συντάγματος. Σε αντίθεση με τον Σταθμό Βενιζέλου, ωστόσο, τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν θα διατηρηθούν εντός του σταθμού, καθώς προτιμήθηκε να αποσυναρμολογηθούν και να επανασυναρμολογηθούν αλλού, εκτός σταθμού.

Ο σταθμός Αγίας Σοφίας εμφανίζεται και στον σχεδιασμό του 1987 - 1988, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως η τρύπα του Κούβελα, επειδή ενώ τα έργα κατασκευής Μετρό ξεκίνησαν από τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα, στην πράξη δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν και μόλις το 1989 τα έργα σταμάτησαν οριστικά, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.[1]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Κι όμως! Το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο (στα χαρτιά) από το 1987!» [It's true! The Thessaloniki Metro was ready (on paper) in 1987 already!]. www.karfitsa.gr (στα Greek). 29 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)