Σπυρίδων Βλαχάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπυρίδων Βλαχάκης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σπυρίδων Βλαχάκης (Ελληνικά)
Γέννηση1922
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΣτρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Βαρβάκειος Σχολή
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
επιχειρηματίας
στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΒ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΈλληνας υφυπουργός Εμπορίου‎

Ο Σπυρίδων Βλαχάκης (1922 - 1999) ήταν Έλληνας επιχειρηματίας και πολιτικός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Τάξη 1942). Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από την Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου συμμετείχε στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο (1940) στην ΧΙΙ Μεραρχία Βεράτιον- Αλβανία. Μετέβη στην Μέση Ανατολή με την ΙΙ Ελληνική Ταξιαρχία - Ιερός Λόχος υπό τον Χριστόδουλο Τσιταντέ και συμμετείχε στις επιχειρήσεις Αιγαίου και Δωδεκανήσου (1942-1945). Συμμετείχε σε επιχειρήσεις κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1947-1950). Του απονεμήθηκαν το παράσημο του Τάγματος Γεωργίου του Α, καθώς και σειρά 12 μεταλλίων (Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας, Πολεμικός Σταυρός Γ Τάξεως, Μετάλλιον Εξαιρέτων Πράξεων, Πτερά Επιχειρήσεων Αλεξιπτωτιστού).

Ασχολήθηκε με το εμπόριο και ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Διετέλεσε Αιρετός Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδος, Αιρετός Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΒΕ, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Εργατικής Εστίας, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Κτηματικής Τραπέζης Ελλάδος, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΒΑ, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Τραπέζης Επαγγελματικής Πίστεως, Μέλος της Διοικήσεως της UIAPME (Διεθνής Ενωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Βιοτεχνίας), Αιρετός αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Βιοτεχνίας και Χειροτεχνίας.

Ασχολήθηκε με την πολιτική το 1973 συμμετέχοντας ως υφυπουργός εμπορίου στην κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΚΟ Επαγγελματιών Ν. Αττικής (1982-1985) της Νέας Δημοκρατίας ενώ υπήρξε εκ των οργανωτικών στελεχών των Α και Β Πανελληνίων Συνεδρίων Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων της Νέας Δημοκρατίας και προήδρευσε σε αμφότερα τα πάνελ αυτών. Την τελευταία δεκαπενταετία της ζωής του ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις ως Πρόεδρος της εταιρείας Halkidon Shipping.