Σλοβακική Σοσιαλιστική Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σλοβακική Σοσιαλιστική Δημοκρατία‎
1  Ιανουαρίου 196929  Ιανουαρίου 1990 και 31  Δεκεμβρίου 1992

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΣοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας
Διοικητική υπαγωγήΣοσιαλιστική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας
ΠρωτεύουσαΜπρατισλάβα
ΓλώσσεςΣλοβακικά
Πολίτευμασοσιαλιστικό κράτος και κοινοβουλευτική δημοκρατία
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°8′0″N 17°6′0″E

Η Σλοβακική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (σλοβακικά: Slovenská socialistická republika, συντομογραφία SSR) ήταν δημοκρατία της Τσεχοσλοβακικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, η οποία καλύπτει την σημερινή ανεξάρτητη Σλοβακία. Η δημοκρατία υπήρξε από τις 1 Ιανουαρίου 1969 έως τον Μάρτιο του 1990.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κατοχή της Τσεχοσλοβακίας το 1968, οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις διακόπηκαν και ανεστράφησαν. Η μόνη εξαίρεση ήταν η ομοσπονδοποίηση της χώρας. Το πρώην συγκεντρωτικό κράτος της Τσεχοσλοβακίας διαιρέθηκε σε δύο συνιστώσες δημοκρατίες, τη Τσεχική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και τη Σλοβακική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Συνταγματικό Νόμο περί της Ομοσπονδίας της 28ης Οκτωβρίου 1968 με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 1969. Λόγω της μετάβασης σε ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, κάθε δημοκρατία είχε δικό της κοινοβούλιο (Τσεχικό Εθνικό Συμβούλιο και Σλοβακικό Εθνικό Συμβούλιο αντίστοιχα) ενώ το παραδοσιακό κοινοβούλιο της Τσεχοσλοβακίας μετονομάστηκε σε Ομοσπονδιακή Συνέλευση και χωρίστηκε σε δύο θαλάμους: τον Οίκο του Λαού (τσεχικά: Sněmovna lidu, σλοβακικά: Snemovňa ľudu‎‎) και τον Οίκο των Εθνών (τσεχικά: Sněmovna národů, σλοβακικά: Snemovňa národov‎‎). Επίσης τέθηκαν σε ισχύ πολύ περίπλοκες διαδικασίες ψηφοφορίας.

Η ομοσπονδοποίηση ήταν ονομαστική – η όλη πραγματική εξουσία ασκούταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο αυξημένος αριθμός "κοινοβουλίων" παρείχε, στην πραγματικότητα, περισσότερες θέσεις για τα μέλη του κόμματος παρόλο που ο ρόλους τους ήταν καθαρά συμβολικός.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στη Τσεχοσλοβακία, η λέξη σοσιαλιστικός αφαιρέθηκε από τα ονόματα των δύο δημοκρατιών. Έτσι η Σλοβακική Σοσιαλιστική Δημοκρατία μετονομάστηκε σε Σλοβακική Δημοκρατία (παρόλο που αποτελούσε ακόμα μέρος της Τσεχοσλοβακίας).

Το περίπλοκο σύστημα κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών (ντε φάκτο υπήρχαν 5 διαφορετικά νομοθετικά σώματα και όλα είχαν δικαίωμα βέτο) διατηρήθηκε μετά τη πτώση του σοσιαλισμού, περιπλέκοντας και καθυστερώντας πολιτικές αποφάσεις σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών στην οικονομία.

Αργότερα, στα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου 1992 προς την 1η Ιανουαρίου 1993, η Σλοβακική Δημοκρατία έγινε ανεξάρτητο κράτος και κράτησε τη σύντομη ονομασία της, ως Σλοβακία (δείτε Διάλυση της Τσεχοσλοβακίας).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]