Σινόφιλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σινόφιλος είναι ένα άτομο που δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον κινεζικό πολιτισμό, την κινεζική γλώσσα, την κινεζική ιστορία ή τον κινεζικό λαό . [1] [2] Χρησιμοποιείται επίσης συνήθως για να περιγράψει εκείνους που γνωρίζουν την κινεζική ιστορία και τον πολιτισμό (όπως μελετητές και φοιτητές), μη μητρικούς ομιλητές της κινεζικής γλώσσας, φιλοκινέζους πολιτικούς και άτομα που θεωρείται ότι έχουν έντονο ενδιαφέρον για οποιοδήποτε από τα παραπάνω.

Ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς , ένας Γερμανός πολυμαθής του 17ου-18ου αιώνα που συνέβαλε σημαντικά σε πολλούς τομείς της φυσικής, της λογικής, της ιστορίας, της βιβλιοθηκονομίας και μελέτησε πολλές πτυχές του κινεζικού πολιτισμού

Όσοι έχουν επαγγελματική κατάρτιση και πρακτική στη μελέτη της Κίνας αναφέρονται ως Σινολόγοι .

Τυπικά ενδιαφέροντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συνολική μελέτη του κινεζικού πολιτισμού αναφέρεται ως Σινολογία . Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει κινεζικά στυλ μόδας, όπως τα παραδοσιακά πολιτιστικά han κινέζικα ρούχα ( Hanfu ) και τα κινέζικα ρούχα που επηρεάζονται από τη Manchu ( qipao ). Ένας άλλος τομέας της κινεζικής κουλτούρας είναι η κουζίνα και το ποτό, όπως η κινεζική κουλτούρα κρασιού και το baijiu . Η ιατρική, η αρχιτεκτονική, οι χαρακτήρες, η γλώσσα (και ποικιλίες όπως η μανδαρίνικη και η καντονέζικη ), είναι επίσης τομείς ενδιαφέροντος για τους Σινοφίλους. Τείνουν επίσης να έλκονται προς την κινεζική αστρολογία και ωροσκόπια, καθώς και το Φενγκ Σούι και το Κουνγκ Φου . Η ιστορία της Κίνας και οι λαϊκές θρησκείες όπως ο Ταοϊσμός, ο Βουδισμός Τσαν και ο Κομφουκιανισμός είναι επίσης θέματα Σινολογίας, καθώς και η Πολιτική της Κίνας, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά, ο μαοϊσμός, ο δενγκισμός, οι τρεις αρχές του λαού, μια χώρα, δύο συστήματα, η Mass Line . Τα κινέζικα έργα τέχνης είναι ένα θέμα ενδιαφέροντος για πολλούς Σινοφίλους. Οι κινεζικές τέχνες περιλαμβάνουν την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη μουσική, την καλλιγραφία και τον κινηματογράφο, καθώς και κινεζικές παραδοσιακές μορφές θεατρικής ψυχαγωγίας, όπως το xiangsheng και οι όπερες .

Σινόφιλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ωκεανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Edwin Maher, γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία Αυστραλός δημοσιογράφος που εμφανίστηκε ως αναγνώστης ειδήσεων για το CCTV-9 μετά από μια μακρά καριέρα στην αυστραλιανή τηλεόραση. Συνταξιοδοτήθηκε το 2017. [4]

Βόρεια Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηνωμένες Πολιτείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο Άλεν Άιβερσον, πρώην σταρ του ΝΒΑ μπασκετμπολίστας που έχει εκφράσει συγγένεια για τη χώρα. [5] [6]
  • James Veneris, Αμερικανός στρατιώτης που αυτομόλησε στην Κίνα μετά τον πόλεμο της Κορέας και παρέμεινε στη χώρα εκφράζοντας θετικά συναισθήματα μέχρι τον θάνατό του το 2004 [7]
  • Ο Stephon Marbury, πρώην σταρ του ΝΒΑ μπασκετμπολίστας που εντάχθηκε στους Beijing Ducks και έχει εκφράσει συγγένεια για τη χώρα. [8] [9]

Νότια Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καμπότζη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Norodom Sihanouk, βασιλιάς της Καμπότζης που αναζήτησε καταφύγιο στην Κίνα και επαίνεσε τη χώρα. [10]

Ινδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Dwarkanath Kotnis, Ινδός γιατρός που εστάλη στην Κίνα κατά τη διάρκεια του Β' Σινο-Ιαπωνικού Πολέμου. [11]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sino-, comb. form1». Sino-, comb. form1. https://www.oed.com/view/Entry/180253?redirectedFrom=sinophile. Ανακτήθηκε στις 30 July 2020. 
  2. «Definition of 'Sinophile'». Collins Dictionary. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 Alexander Lukin (2003). The Bear Watches the Dragon: Russia's Perceptions of China and the Evolution of Russian-Chinese Relations Since the Eighteenth Century. M.E. Sharpe. σελίδες 314–. ISBN 978-0-7656-1026-3. 
  4. Yang, Wanli (30 September 2017). «Edwin Maher: Former CCTV anchor sees clear skies ahead». China Daily. http://www.chinadaily.com.cn/opinion/5yearscorecard/2017-09/21/content_32278063.htm. 
  5. «Allen Iverson's Red-Hot Romance With China». Hashtag Legend (στα Αγγλικά). 2 Ιανουαρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Σεπτεμβρίου 2021. 
  6. Gonzalez, John (11 Μαρτίου 2020). «Where Does Allen Iverson Fit In?». The Ringer (website) (στα Αγγλικά). 
  7. HENRY CHU (30 Μαρτίου 1999). «Expatriates' Long March Through China's History». Los Angeles Times (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Φεβρουαρίου 2021. 
  8. «Marbury madness rivals Linsanity in China». Bangkok Post. March 2012. https://www.bangkokpost.com/world/282376/marbury-madness-rivals-linsanity-in-china. 
  9. Stephon Marbury discusses retiring and why he loves China, https://www.youtube.com/watch?v=PHd78VIDL7A, ανακτήθηκε στις 2019-12-21 
  10. Teddy Ng (Οκτωβρίου 2012). «Xi Jinping mourns 'China's great friend' Sihanouk». South China Morning Post (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Αυγούστου 2020. 
  11. Soutik Biswas (2013-05-21). «Why is India's Dr Kotnis revered in China?» (στα αγγλικά). BBC News. https://www.bbc.com/news/world-asia-india-22599356.