Φενγκ σούι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η φιλοσοφια του φενγκ σούι (κιν. 風水), ή ακριβέστερα φανγκ σουέι είναι ένα σύστημα παραδοσιακής κινεζικής γεωμαντείας.

Στη σύγχρονη εποχή, με τον όρο "φενγκ σούι" αποκαλείται η τοποθέτηση διαφόρων αντικειμένων σε ένα χώρο, έτσι ώστε να υπάρχει καλή ενέργεια. Στην αρχαιότητα, ωστόσο, είχε σκοπό την έυρεση ανοικτής έκτασης (οικοπέδου) με καλή ενέργεια για τη δημιουργία πόλεων. Στα κινεζικά σημαίνει αέρας και νερό και το όνομα αυτό δόθηκε από τα δύο σημαντικότερα χαρακτηριστικά ενός οικοπέδου, δηλαδή τον αέρα (επηρεάζεται από τα δάση ή τα βουνά κτλ) και το νερό (ποτάμια, λίμνες κτλ).

Το φενγκ σούι στα αρχαία χρόνια ήταν μια αρχαία μορφή επιστήμης και ασκούνταν μόνο από το κράτος. Για παράδειγμα, το Αρχαίο Κυότο είχε γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του φενγκ σούι από υπαλλήλους ειδικούς σε αυτό, τους ονμυόουτζι (Ιαπ. 陰陽師). Στη μεσαιωνική Ιαπωνία όμως, με την πτώση της κεντρικής εξουσίας, το φενγκ σούι εξαπλώθηκε και στα λαϊκά στρώματα ως τεχνική έυρεσης καλού οικοπέδου για χτίσιμο σπιτιού. Η καλή περιοχή διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν είναι κοινή για όλους. Στην Κίνα επί Μάο είχε απαγορευτεί, αλλά τελευταία επανήλθε.

Φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φιλοσοφία του φενγκ σούι είναι κοινή και στην αρχαία και τη σύγχρονη μορφή του. Κοινή βάση είναι ότι τα πάντα αποτελούνται από την ενέργεια που λέγεται "τσι". Αυτή η ενέργεια μπορεί να πάρει τις μορφές 5 βασικών στοιχείων: νερό, φωτιά, ξύλο, μέταλλο και γη. Αυτά τα 5 στοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και αλληλοσχετίζονται.

Σύμφωνα με την κινεζική φιλοσοφία, ο άνθρωπος σχετίζεται με το περιβάλλον και αλληλεπιδρά με αυτό. Κατά την αρχαία Κινέζικη ιατρική, όλες οι ασθένειες προέρχονται από δυσαρμονία στο ανθρώπινο τσι. Το κάθε ζωτικό όργανο αντιστοιχεί σε κάποιο από τα 5 στοιχεία τσι. Γιατρικό μπορεί να είναι κάποια τροφή που δίνει σωστό τσι, μετακίνηση σε περιοχή με σωστό τσι, τοποθέτηση αντικειμένου με σωστό τσι κ.ο.κ.

Επίσης η κάθε εποχή έχει το δικό της τσι, όπως επίσης ο κάθε χρόνος, η κάθε μέρα ακόμα και η κάθε ώρα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα περίπλοκο σύστημα σχέσεων πολύ δύσκολο στο να κατανοηθεί πλήρως.

Βελτίωση σπιτιού σύμφωνα με το Φενγκ Σούι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έννοια της ισορροπίας είναι εξαιρετικά σημαντική σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Φενγκ Σούι.[1][2] Προωθεί την ειρήνη του μυαλού, την αρμονία στις σχέσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και την αίσθηση ασφάλειας. Κάθε τομέας του Μπαγκούα στο σπίτι ή το γραφείο σχετίζεται με τη ζωτική ενέργεια, ένα μέλος της οικογένειας ή ένα μέρος του σώματος.[3][4]

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να υπάρχει αρκετός χώρος και στις δύο πλευρές του κρεβατιού, ειδικά αν το μοιράζεστε με τον/την σύντροφό σας. Η διακόσμηση με έπιπλα και αντικείμενα που συνδυάζονται μεταξύ τους, όπως φωτιστικά κομοδίνου, διακοσμητικά μαξιλάρια ή ντουλαπάκια, θεωρείται κατάλληλη πρακτική. Σύμφωνα με την αρχαία κινεζική παράδοση, όλα τα αντικείμενα που δεν προορίζονται για ξεκούραση (όπως τα ηλεκτρονικά, τουριστικός εξοπλισμός και μηχανήματα άσκησης) δεν έχουν θέση στην κρεβατοκάμαρα.[5] Δεν θεωρείται επίσης σωστό να αποθηκεύονται παλιά πράγματα κάτω από το κρεβάτι, επειδή αυτό προκαλεί τη συσσώρευση αρνητικής ενέργειας στον άνθρωπο που κοιμάται.[6] Το υπνοδωμάτιο πρέπει να διατηρείται καθαρό και να μην είναι γεμάτο με περιττά αντικείμενα.

Σύγχρονες εφαρμογές του φενγκ σούι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την επίσκεψη του Ρίτσαρντ Νίξον στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1972, οι πρακτικές του φενγκ σούι έγιναν δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επικριτές προειδοποιούν ότι οι ισχυρισμοί περί επιστημονικής εγκυρότητας έχουν αποδειχθεί ψευδείς και ότι οι πρακτικές είναι ψευδοεπιστημονικές. Άλλοι κατηγορούν ότι έχει επανεφευρεθεί και εμπορευματοποιηθεί από επιχειρηματίες της Νέας Εποχής[7] ή ανησυχούν ότι μεγάλο μέρος της παραδοσιακής θεωρίας έχει χαθεί στη μετάφραση, έχει παραμεληθεί, καταδικαστεί ή περιφρονηθεί.[8]

Το Φενγκ Σούι έχει ωστόσο βρει πολλές εφαρμογές. Οι οικολόγοι του τοπίου βρίσκουν συχνά το παραδοσιακό φενγκ σούι ως μια ενδιαφέρουσα μελέτη.[9] Σε πολλές περιπτώσεις, οι μόνες εναπομείνασες περιοχές παλαιών δασών στην Ασία είναι "δάση φενγκ σούι", που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορική συνέχεια και τη διατήρηση διαφόρων ειδών χλωρίδας και πανίδας.[10] Ορισμένοι ερευνητές ερμηνεύουν την παρουσία αυτών των ειδών ξύλου ως ενδείξεις ότι "τα υγιή σπίτια", η βιωσιμότητα και οι περιβαλλοντικές συνιστώσες του παραδοσιακού φενγκ σούι δεν πρέπει να απορρίπτονται τόσο εύκολα.[11]

Ορισμένοι χρήστες του φενγκ σούι πιστεύουν ότι η χρήση τεχνικών φενγκ σούι μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα.[12] Οι πιστοί το χρησιμοποιούν για θεραπευτικούς σκοπούς, για να καθοδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους ή για να δημιουργήσουν μια ειρηνική ατμόσφαιρα στα σπίτια τους, αν και δεν υπάρχουν εμπειρικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.[13]Ειδικότερα, χρησιμοποιούν το φενγκ σούι στην κρεβατοκάμαρα, όπου μια σειρά από τεχνικές που σχετίζονται με τα χρώματα και την τοποθέτησή τους πιστεύεται ότι προάγουν την άνεση και τον ξεκούραστο ύπνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Basic Feng Shui Meaning: Principles For A Healthy Home». homedit.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023. 
  2. «YOU'VE HEARD OF FENG SHUI—BUT DOES YOUR HOME HAVE HARMONY?». reviewed.usatoday.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023. 
  3. «Common Things you Should NOT Keep at Home According to Feng Shui». chinamarketadvisor.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023. 
  4. «Ask Hipster – What is the best place to put my garbage?». hipsterfengshui.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023. 
  5. «These Feng Shui experts say you shouldn't position your bed like this if you want to sleep well – and it's a common layout idea». yahoo.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023. 
  6. «7 items Feng Shui experts say you should never store under the bed – here's why you should never break these rules». homesandgardens.com. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουλίου 2023. 
  7. «The Need for Reality Testing in Feng Shui». www.qi-journal.com. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. 
  8. «Harried by "Hellions" in Taiwan». skepticalinquirer.org. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. 
  9. «Landscape ecology planning principles in Korean Feng-Shui, Bi-bo woodlands and ponds». link.springer.com. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. 
  10. «Integrating natural and cultural heritage: the advantage of feng shui landscape resources». www.tandfonline.com. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. 
  11. «Forest and forest succession in Hong Kong, China». www.cambridge.org. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. 
  12. «21 Productivity Lessons I Learned from Feng Shui Principles». fengshuinexus.com. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023. 
  13. «Hong Kong's Feng Shui: Popular Magic in a Modern Urban Setting». onlinelibrary.wiley.com. Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2023.