Σάνια Νταμιάνοβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάνια Νταμιάνοβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Ιουνίου 1972
Νίκσιτς
Χώρα πολιτογράφησηςΜαυροβούνιο
Εκπαίδευση και γλώσσες
Εκπαίδευσηδιδάκτωρ φιλοσοφίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Βελιγραδίου
Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημόσιος υπάλληλος
επιστήμονας πυρηνικής φυσικής
ΕργοδότηςCERN
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΔημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαυπουργός

Η Σάνια Νταμιάνοβιτς (Sanja Damjanović) (Κυριλλικό Μαυροβούνιο | Сања Дамјановић); γεννημένη στις 5 Ιουνίου 1972 στο Νίκσιτς (πρώην Γιουγκοσλαβία ) είναι φυσικός από το Μαυροβούνιο και υπουργός Επιστημών στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου από το 2016.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάνια Νταμιάνοβιτς τελείωσε το διευρυμένο σχολείο το 1991 και σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου μέχρι το 1995. Το μεταπτυχιακό της είχε σχέση με τη θεωρητική σωματιδιακή φυσική και τη βαρύτητα. Εργάστηκε ως βοηθός καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μαυροβουνίου (UCG) από το 1997 έως το 1998.

Ξεκινώντας το 1999 έκανε τη διδακτορική της διατριβή υπό την επίβλεψη του αναγνωρισμένου φυσικού Χανς Γιοακείμ Σπέχτ (πρώην επιστημονικός Διευθύνων Σύμβουλος του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Βαρέων Ιόντων GSI Helmholtz (GSI)) στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης κάνοντας έρευνα στην "Ηλεκτροπαραγωγή ζεύγους σε συγκρούσεις Pb-Au στα 40 AGEV" στο πείραμα Čerenkov Ring Electron Spectrometer (CERES/ NA45-2 ) στον επιταχυντή Super Proton Synchrotron (SPS) στο CERN της Γενεύης. Έλαβε το διδακτορικό της το 2002 με Magna cum laude.

Μέχρι το 2003 συνέχισε ως Μεταδιδακτορική συνεργάτης στο CERN στο πλαίσιο μιας συνθήκης συνεργασίας μεταξύ RKU και GSI στο πείραμα NA60, αναζητώντας την «ταχεία παραγωγή διμιονίων με δέσμες πρωτονίων και βαρέων ιόντων». Το 2006 συνέχισε με υποτροφία στο CERN, μετά το 2009 ως επιστημονική συνεργάτιδα σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα ως βασική έρευνα, στην πειραματική φυσική των συγκρούσεων ατομικού πυρήνα υψηλής ενέργειας και στην εφαρμοσμένη έρευνα για πεδία υψηλής ακτινοβολίας που δημιουργούνται από δέσμες σωματιδίων υψηλής επιτάχυνσης. Το 2007 η Νταμιάνοβιτς διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην έναρξη μιας διεθνούς συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του Μαυροβουνίου και του CERN. [1]

Ξεκινώντας το 2014 επέστρεψε στο Ντάρμσταντ για μια θέση σε μια ομάδα, που εργάζεται για την ανίχνευση και τη διάγνωση ακτινοβολίας στο τμήμα επιταχυντών του Κέντρου Έρευνας Βαρέων Ιόντων GSI Helmholtz και στάλθηκε πίσω στο CERN το 2015. Η Νταμιάνοβιτς έχει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές και πρακτικά συνεδρίων. [2]

Πολιτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νταμιάνοβιτς διορίστηκε Υπουργός Επιστημών στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ως μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου το φθινόπωρο του 2016. Μετά από πρωτοβουλία του Μαυροβουνίου τον Μάρτιο του 2017, ώθησε πολιτικά τη δημιουργία του «Διεθνούς Ινστιτούτου Αειφόρων Τεχνολογιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» ( SEEIIST ) από τις αρχές του 2017 και μετά για να φτάσει στο σημερινό του καθεστώς επίσημου κοινού έργου 8 κρατών της περιοχής. Ο πυρήνας του έργου SEEIIST είναι μια υπερσύγχρονη «Εγκατάσταση για τη θεραπεία όγκων και τη βιοϊατρική έρευνα με πρωτόνια και βαρύτερα ιόντα». Το Έργο μόλις εισήλθε στη Φάση Μελέτης Σχεδιασμού. Από το 2018 η Νταμιάνοβιτς είναι ο Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Συντονιστικής Επιτροπής του Έργου SEEIIST.

Ιστός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GSI press news. «GSI researcher becomes Minister of Science of Montenegro». GSI Helmholtz Centre for Heavy Ion Research. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017. 
  2. Dr Sanja Damjanović - Minister of Science. «Biography on the official portal of the Government of Montenegro». Government of Montenegro. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017.