Ρουτζέρο Γκιλιαρέφσκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρουτζέρο Γκιλιαρέφσκι
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Руджеро Сергеевич Гиляревский (Ρωσικά)
Γέννηση31  Αυγούστου 1929
Μόσχα
ΥπηκοότηταΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και Ρωσία
Σπουδέςτμήμα φιλολογίας του Κρατιού Πανεπιστημίου της Μόσχας και Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας
ΒραβεύσειςΤιμημένος Εργάτης της Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςκοινωνική πληροφορική
Ιδιότηταεπιστήμονας
Ακαδημαϊκός τίτλοςDoctor of Sciences in Philology

Ο Ρουτζέρο Σεργκέιεβιτς Γκιλιαρέφσκι (ρωσικά: Руджеро Сергеевич Гиляревский‎‎, γεννηθείς Ρουτζέρο Εττόρεβιτς Μάκκι, ρωσικά: Руджеро Этторевич Макки‎‎, 31 Αυγούστου 1929, Μόσχα, ΕΣΣΔ) είναι Σοβιετικός, μετέπειτα Ρώσος επιστήμονας, διδάκτωρ φιλολογικών επιστημών, καθηγητής, ειδικός στον τομέα της κοινωνικής πληροφορικής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γονείς του ήταν ο καπετάνιος του στρατιωτικού ακόλουθου της ιταλικής πρεσβείας στη Μόσχα Εττόρε Μάκκι και η μπαλαρίνα της Όπερας του Καζάν Γιεκατερίνα Βλαντίμιροβνα Κριλάγιεβα. Μετά την ανάκληση του πατέρα του από τη Ρωσία το 1929, η τύχη του παρέμεινε άγνωστη, ενώ η μητέρα του ήταν φυλακισμένη σε Γκουλάγκ τα 1937-1954.

Το 1943 ο Ρουτζέρο υιοθετήθηκε από τον νονό του, καθηγητή του 1ου Ιατρικού Ινστιτούτου της Μόσχας, Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Γκιλιαρέφσκι, και τη σύζυγό του, δασκάλα σε σχολείο Ζιναΐντα Βλαντίμιροβνα.

Τα 1947-1948 ο Ρουτζέρο Γκιλιαρέφσκι σπούδασε στο Ινστιτούτο Ηλεκτρομηχανολογίας της Μόσχας, στη Σχολή Βιομηχανίας Ηλεκτροκενού και μετά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας ον. Μ. Β. Λομονόσοφ, στο Ισπανικό Τμήμα της Φιλολογικής Σχολής, από το οποίο αποφοίτησε το 1953. Η διατριβή του ήταν αφιερωμένη στο θέμα "Αισθητικές αρχές του Λόπε δε Βέγα".

Το 1958 υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή «Περιγραφή βιβλίων σε ξένες γλώσσες για καταλόγους σοβιετικών βιβλιοθηκών». Το 1989 συνέγραψε τη διδακτορική διατριβή «Γενικά πρότυπα στην ανάπτυξη των κλάδων της επιστημονικής πληροφόρησης και επικοινωνίας».

Επιστημονική δραστηριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κύκλος των επιστημονικών ενδιαφερόντων του Ρ. Σ. Γκιλιαρέφσκι είναι πολύ ευρύς. Η εργασία για τη μεταγραφή ξένων ονομάτων, που ξεκίνησε στην Πανρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη για Ξένη Λογοτεχνία, μαζί με τον Μ. Α. Στάροστιν, οδήγησε στη δημιουργία του βιβλίου αναφοράς «Ξένα ονόματα και ονομασίες στο ρωσικό κείμενο», το οποίο πέρασε από τρεις εκδόσεις το 1969, το 1978 και το 1985. Αυτή η πρακτική συνεχίζεται στα επεξεργασμένα από τον Ρ. Σ. Γκιλιαρέφσκι βιβλία της σειράς "Πρακτική μεταγραφή ομάδων ονοματεπωνύμων" (2004, 2006). Το βιβλίο «Βασικές αρχές της Επιστημονικής Πληροφόρησης», σε συνεργασία με τους Α. Ι. Μιχάιλοφ και Α. Ι. Τσόρνι, δημοσιεύτηκε σε επτά γλώσσες σε Βερολίνο, Βουκουρέστι, Βαρσοβία, Ουάσιγκτον, Αβάνα, Κολωνία, Ρώμη και Τόκιο.

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Ρ. Σ. Γκιλιαρέφσκι περιλαμβάνουν τα προβλήματα της επιστημονικής πληροφόρησης και επικοινωνίας, την τεχνολογία των υπολογιστών και, ειδικότερα, τα υπερκείμενα και τα ηλεκτρονικά βιβλία, τη διαχείριση πληροφοριών. Δημιούργησε δύο νέα πανεπιστημιακά μαθήματα, συμμετείχε σε πρόγραμμα βελτίωσης των μεθόδων και των μέσων επικοινωνίας των εγχώριων επιστημόνων για την αποτελεσματικότερη ένταξή τους στην παγκόσμια επιστήμη. Υπό την καθοδήγηση του Ρ. Σ. Γκιλιαρέφσκι, 20 μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι υπερασπίστηκαν τη διατριβή τους, με τον αριθμό των αντιτιθέμενων υποψηφίων και διδακτορικών διατριβών να υπερβαίνει τις εκατό.

Ο Γκιλιαρέφσκι είναι επικεφαλής του Τμήματος Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Προβλημάτων Πληροφορικής, του Τμήματος Επιστημονικής Έρευνας για την Πληροφορική στο Πανρωσικό Ινστιτούτο Επιστημονικής και Τεχνικής Πληροφορίας, συνεχίζει να δίνει διαλέξεις στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας, στη Σχολή Επιχειρηματικής Πληροφορικής του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου "Υψηλό Σχολείο Οικονομικών", είναι αρχισυντάκτης των συλλογών «Επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες», αναπληρωτής αρχισυντάκτης του Διεθνούς Φόρουμ Πληροφορίας, μέλος των συντακτικών επιτροπών πολλών περιοδικών, πολλών ακαδημαϊκών συμβουλίων και τριών εξειδικευμένων συμβουλίων.

Συγγραφέας περισσότερων από 300 δημοσιεύσεων.

Για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της εγχώριας επιστήμης, ο Ρ. Σ. Γκιλιαρέφσκι τιμήθηκε με πολλά μετάλλια. Το 1999 του απονεμήθηκε ο τίτλος "Επίτιμος Επιστημονικός Λειτουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]