Ρικκάρντο Τίσσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρικκάρντο Τίσσι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1  Αυγούστου 1974
Τάραντας[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
ΣπουδέςCentral Saint Martins[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταpersonal stylist
ενδυματολόγος
ΕργοδότηςΖιβανσύ (2005–2017)[3]
Burberry (από 2018)[4]
Περίοδος ακμής1999
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Riccardo Tisci (Italian pronunciation: [rikˈkardo ˈtiʃʃi]) γεννήθηκε το 1974 [5] [6] και είναι Ιταλός σχεδιαστής μόδας . Σπούδασε στην Ιταλία στο Design Istituto d'Arte Applicata στο Cantù μέχρι την ηλικία των 17 ετών και στη συνέχεια αποφοίτησε από την Central Saint Martins Academy του Λονδίνου το 1999. Το 2005, δόθηκε στον Tisci ο τίτλος του δημιουργικού διευθυντή για την γυναικεία Haute Couture κολεξίον και τις ready-to-wear κολεξιόν του οίκου Givenchy Women's. Τον Μάιο του 2008 ορίστηκε επίσης υπεύθυνος την αντρικής κολεξιόν και σχεδιαστής αξεσουάρ στο τμήμα ανδρών του οίκου Givenchy. Τον Μάρτιο του 2018, ανακοινώθηκε ότι είχε διοριστεί επικεφαλής δημιουργικός διευθυντής της Burberry, διαδέχοντας τον Christopher Bailey . [7]

Η φαινομενική γοητεία του Tisci με γοτθικές πινελιές (σκούρα, αδύνατα φορέματα για την πτώση της ραπτικής) και μινιμαλισμός στην εποχή του διαστήματος (ένα ready-to-wear σόου με λευκά ντυμένα μοντέλα που μετακινούνται γύρω από μια στείρα λευκή σφαίρα) επέστησε νέα προσοχή στη μάρκα Givenchy. Οι κριτικές και η παραγωγή μέχρι στιγμής ήταν μικτές και ασυνεπείς, πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των κριτικών της μόδας (όπως η Cathy Horyn των The New York Times και το Suzy Menkes του International Herald Tribune ) έχουν εκφράσει τις εννοιολογικές του τάσεις, καθώς και την μέλλοντική του δυνατότητα ανανέωσης της μάρκας Givenchy και έγχυση της με την ακρίβεια και τη φαντασία του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποφοίτησή του από το Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου το 1999, ο Tisci εργάστηκε για εταιρείες όπως η Puma και η Coccapani πριν υπογράψει ένα τριετές συμβόλαιο με την Ruffo Research, μια εταιρεία που βοήθησε στην έναρξη της σταδιοδρομίας πολλών σχεδιαστών μόδας, όπως η Σοφία Κοκοσαλάκη . Ο Tisci ανέφερε σε μια συνέντευξή του ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με μια ιρανική μάρκα, αν και δεν είναι γνωστό πόσο ρεαλιστική είναι η επιθυμία του. [8]

Μετά τη λήξη της σύμβασής του τον Ιούλιο του 2004, ο Tisci πέρασε χρόνο ζώντςα στην Ινδία, όπου άρχισε να εργάζεται στη δική του συλλογή. Τον Σεπτέμβριο του 2004, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Μιλάνου, ο Tisci έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη του συλλογή Riccardo Tisci για το φθινόπωρο 2005/2006 σε μια παράσταση εκτός ημερολογίου. Η γραμμή του Tisci δημιούργησε ιδιαίτερη προσοχή, και λίγο αργότερα, διορίστηκε από τον οίκο Givenchy στη θέση του δημιουργικού σκηνοθέτη και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στην Givenchy και είμαι πολύ περήφανος που μπόρεσα να μεταφέρω το όραμά μου σε αυτό το διάσημο γαλλικό σπίτι υψηλής ραπτικής, του οποίου η ιστορία με εμπνέει ". [8]

Givenchy[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Φεβρουάριο του 2005, ο Tisci διορίστηκε ως δημιουργικός διευθυντής της σειράς υψηλής ραπτικής, ready-to-wear και αξεσουάρ για το οίκο Givenchy . [9] Ο Gobbetti, που έφερε στον οίκο Givenchy τον COO της LVMH Antonio Belloni και τον CEO της Givenchy, Marco Gobbetti, χαρακτήρισε τον Tisci «τέλεια προσθήκη για εμάς. . . Αυτός [Tisci] έχει μια κομψότητα που είναι πολύ σύγχρονη, πολύ σύγχρονη και ρομαντική ταυτόχρονα ".

Ο Tisci παρουσίασε την πρώτη του συλλογή Givenchy haute couture τον Ιούλιο του 2005 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας στο Παρίσι. [10]

Τον Φεβρουάριο του 2017 ο Tisci παραιτήθηκε ως δημιουργικός διευθυντής της Givenchy,δηλώντας "Θέλω τώρα να επικεντρωθώ στα προσωπικά μου ενδιαφέροντα και πάθη." 

Στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με τους σχεδιαστές πριν από αυτόν που διαδέχθηκε τον ίδιο τον κ. Givenchy, ο Tisci είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην υψηλή ραπτική, όπου ισχυρίζεται: «Όταν έφτασα είχαμε πέντε πελάτες. Τώρα έχουμε 29 ". [11] Οι παρουσιάσεις των συλλογών στις πασαρέλες του Riccardo Tisci είναι εξαιρετικά στιλιστικές από άποψη αρχιτεκτονικής και χώρου. Ο Tisci λέει: «Ο τρόπος εμφάνισής μου είναι πολύ μελαγχολικός. . . Λατρεύω τον ρομαντισμό και τον αισθησιασμό ".

Ο Tisci, υπό τον οίκο Givenchy, σχεδίασε τα κοστούμια για το περιοδικό Sticky & Sweet Tour της Madonna το 2008, ακολουθώντας τους Jean Paul Gaultier και Dolce & Gabbana . Το 2009, για το encore της περιοδείας σχεδίασε ένα άλλο κοστούμι για το τραγούδι έναρξης της περιοδείας Candy Shop

Για τη συλλογή Givenchy Fall-Winter 2010, [12] συμπεριέλαβε ένα νέο μοντέλο, τη Lea T, μια τρανσέξουαλ από τη Βραζιλία, την επί μακρόν προσωπική του βοηθό. 

Συνεργασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του, οι πολυάριθμες συνδέσεις και σχέσεις του Tisci του επέτρεψαν να συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες σε διάφορα έργα:

  • 2008 — Προσκλήθηκε να επιμεληθεί το τεύχος 8 του περιοδικού A-Anna που επιμελήθηκε.
  • 2010 — Γιορτάστηκε το τέλος της έκθεσης Ο καλλιτέχνης είναι παρών σε δείπνο για τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς . Στη συνέχεια, επιλέχθηκε να εμφανιστεί σε μια εκστρατεία για την Άνοιξη-Καλοκαίρι 2013 του Givenchy.
  • 2011 - Έκδοση επισκεπτών του Visionaire 's RELIGION.
  • 2011 — Συνεργάστηκε με τον αρωματοποιό Francois Demachy για να φτιάξει το άρωμα Le Dahlia Noir.
  • 2011 — Επιμέλεια έκδοσης # 8 του A Magazine, στο οποίο χαρακτήρισε έργα τέχνης του Ray Caesar ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης. [13]
  • 2013 - Ντυμένος η τραγουδίστρια Rihanna για το Diamond World Tour.
  • 2014 — Συνεργάστηκε με τους Beyoncé και Jay-Z για το On the Run Tour .
  • 2014 — Συνεργάστηκε με τη Nike για τη δημιουργία μιας σειράς παπουτσιών Air Force 1.
  • 2016 - Ξεκίνησε μια συνεργασία αθλητικών ειδών 30 κομματιών με τη Nike με την ονομασία NikeLab x RT: Training Redefined, που απευθύνεται σε Ολυμπιακούς αθλητές για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 ως καθημερινοί χρήστες γυμναστηρίου. [14]
  • 2018 — Συνεργάστηκε ξανά με το NikeLab, δημιουργώντας μια φανταστική ενδυμασία και υποδήματα ομάδας μπάσκετ. [15]

Εκτός από τη θέση του στο οίκο Givenchy, ο Tisci έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους Sidi Larbi Cherkaoui και Damien Jalet στο σχεδιασμό ενδυμασίας του ορχηστρικού μπαλέτου Boléro από τον Maurice Ravel στην Όπερα Garnier .

Το ιταλικό μοντέλο Mariacarla Boscono εμφανίζεται συχνά στις εκπομπές και τις διαφημιστικές του εκστρατείες, πιθανώς λόγω του γεγονότος ότι ο Tisci είχε μια φιλία μαζί της από πριν από τις μέρες του στον οίκο Givenchy. Ο Tisci συνεργάστηκε επίσης με τους αμερικανούς ράπερς Jay-Z και Kanye West για να δημιουργήσουν το εξώφυλλο για το Watch the Throne, καθώς και τα εξώφυλλα για τα singles H • A • M και Otis . Τώρα πρόσφατα συνεργάστηκε ξανά με τον Kanye West για την ετικέτα GOOD Music στο άλμπουμ τους Cruel Summer .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.vogue.it/moda/news/2018/03/02/riccardo-tisci-burberry-le-tappe-piu-importanti-della-sua-carriera-stilista/.
  2. www.vogue.it/en/fashion/news/2018/03/02/riccardo-tisci-burberry-life-work-fashion-show-givenchy/.
  3. www.businessoffashion.com/articles/news-analysis/riccardo-tisci-is-the-new-creative-director-of-burberry.
  4. www.vogue.co.uk/article/riccardo-tisci-to-burberry.
  5. «Givenchy Fashion Shows: Designer Directory on». Style.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2012. 
  6. «Kate Moss, Naomi Campbell e le altre: parata di star al compleanno di Riccardo Tisci». oggi.it. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2015. 
  7. «Burberry names Riccardo Tisci to replace star designer Bailey». Reuters. March 1, 2018. https://www.reuters.com/article/us-burberry-group-moves/burberry-names-riccardo-tisci-to-replace-star-designer-bailey-idUSKCN1GD4DO. Ανακτήθηκε στις 2018-03-01. 
  8. 8,0 8,1 «The New Man at Givenchy». Vogue (UK edition). 1 March 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 February 2007. https://web.archive.org/web/20070210121351/http://www.vogue.co.uk/Vogue_Daily/Story/story.asp?stid=23965. 
  9. «Givenchy official site - GIVENCHY Paris». www.givenchy.com. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2018. 
  10. The new man at Givenchy March 1 2005, Vogue.co.uk
  11. Horyn, Cathy (28 Φεβρουαρίου 2007). «The Q & A: Riccardo Tisci». 
  12. «Tisci's Trans Europe Express... Fashionair Paused». Wwd.com. 7 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2012. 
  13. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2021. 
  14. Cristobal, Sarah (2016-04-18). «Givenchy’s Riccardo Tisci Designs for Nike». Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. https://www.wsj.com/articles/givenchys-riccardo-tisci-designs-for-nike-1460990894. Ανακτήθηκε στις 2016-04-27. 
  15. «Riccardo Tisci & Nike's New Collab Is a Flex On-and-Off the Court» (στα αγγλικά). Highsnobiety. 2018-02-13. https://www.highsnobiety.com/p/nikelab-riccardo-tisci-spring-2018/. Ανακτήθηκε στις 2018-02-13. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]