Π.Α.Ο. Κυριακίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Π.Α.Ο. Κυριακίου
Επίσημη ονομασίαΠοδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κυριακίου
Σύντομο όνομαΠ.Α.Ο.Κ.
Ίδρυση1960
ΈδραΚυριάκι Βοιωτίας
ΣτάδιοΔημοτικό Γήπεδο Κυριακίου
Χρώματα          Μαύρο, Λευκό
ΠρωτάθλημαΒ΄ Ε.Π.Σ. Βοιωτίας
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κυριακίου[1], γνωστός συντμημένα και ως ΠΑΟΚ, είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα το Κυριάκι Βοιωτίας. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1960, ως Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Παναθηναϊκός Κυριακίου.

Έχει εμφανιστεί 3 φορές στη Γ΄ Εθνική και 5 φορές στη Δ΄ Εθνική και Εθνική Ερασιτεχνική, ενώ όλα τα υπόλοιπα χρόνια πρωταγωνιστεί στο Βοιωτικό πρωτάθλημα, έχοντας κατακτήσει 4 φορές το πρωτάθλημα και 1 φορά το κύπελλο Ε.Π.Σ. Βοιωτίας. Ο σύλλογος επανιδρύθηκε με την επωνυμία «Νέος Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κυριακίου».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παναθηναϊκός Κυριακίου (1960-1993)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Iδρύθηκε ως "Παναθηναϊκός Κυριακίου" με σήμα το τριφύλλι. Πρωτεργάτες της ίδρυσης του Παναθηναϊκού Κυριακίου, ήταν ο Χρήστος Κοτζακιαουρίδης, τα αδέρφια Θανάσης και Σωτήρης Μπότσης, ο Λουκάς Μπότσης και ο Περικλής Σπυρίδου.[2] Στις 8 Οκτωβρίου 1981, με την υπ’ αριθμό 89/1981 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, εγκρίθηκε η δημιουργία του Σωματείου Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Παναθηναϊκός Κυριακίου. Η ομάδα πρωτόπαιξε στην τρίτη κατηγορία της Βοιωτίας και από την αρχή στηρίχθηκε σε ντόπιους που ήθελαν να αγωνιστούν ως ποδοσφαιριστές.

Τη σεζόν 1983-84 κατέκτησε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Βοιωτίας και κέρδισε την άνοδο στην Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία, τη μετέπειτα Δ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε παρθενικά τη σεζόν 1984-85, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό. Την αμέσως επόμενη χρονιά, 1985-86, αναδείχθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Βοιωτίας και επέστρεψε στην Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία τη σεζόν 1986-87, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να κατακτήσει την παραμονή. Τη χρονιά αυτή έφτασε για πρώτη φορά στον τελικό του κυπέλλου Ε.Π.Σ. Βοιωτίας, όπου νικώντας την Αναγέννηση Σχηματαρίου αναδείχθηκε κυπελλούχος Βοιωτίας.[3]

Την επόμενη χρονιά, 1987-88, αναδείχθηκε πρωταθλητής Βοιωτίας για τρίτη φορά και κέρδισε την άνοδο στην Δ΄ Εθνική, ενώ την ίδια χρονιά έφτασε ξανά στον τελικό του κυπέλλου Βοιωτίας, γνωρίζοντας ωστόσο την ήττα με 2-0 από την Ολυμπιάδα Οινοφύτων.[4] Τη σεζόν 1988-89 αγωνίστηκε εκ νέου στην Δ΄ Εθνική και τερματίζοντας στην 6η θέση του 3ου ομίλου πίσω από τους Παναιτωλικό, Α.Ε. Μεσολογγίου, Πανελευσινιακό, Α.Ο. Κέρκυρα και Αχαϊκή, κέρδισε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.[5]

Τη σεζόν 1989-90 αγωνίστηκε στην Γ΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του και τερμάτισε στη 15η θέση κερδίζοντας οριακά την παραμονή με διαφορά 2 βαθμών από τον Απόλλων Λάρισας,[6] ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Κύπελλο Ελλάδας και συμμετείχε στον 8ο όμιλο της 1ης φάσης με αντιπάλους τους Χαραυγιακό, Άρη Θεσσαλονίκης, Α.Ο. Καβάλα και Αναγέννηση Νεάπολης Θεσσαλονίκης, χωρίς να καταφέρει να προκριθεί στην επόμενη φάση. Την επόμενη σεζόν, 1990-91, τερμάτισε στη 12η θέση του Βορείου ομίλου της Γ΄ Εθνικής μπροστά από τη Νίκη Βόλου,[7] ενώ στο Κύπελλο Ελλάδας της ίδιας χρονιάς συμμετείχε ξανά στον 8ο όμιλο της 1ης φάσης με αντιπάλους τους Ολυμπιακό, Πανελευσινιακό, Φ.Σ. Κοζάνη και Α.Ο. Χαϊδαρίου, όπου τερματίζοντας τελευταίος στην 5η θέση δεν κατάφερε να προκριθεί.

Τελευταία του παρουσία στην Γ΄ Εθνική και 3η συνολικά ήταν τη σεζόν 1991-92, όποτε και υποβιβάστηκε, ενώ στο κύπελλο Ελλάδας της ίδιας χρονιάς συμμετείχε στον 13ο όμιλο της 1ης φάσης με αντιπάλους τους Α.Ο. Ξάνθη, Αναγέννηση Άρτας και Αναγέννηση Νεάπολης Θεσσαλονίκης και τερμάτισε τελευταίος στην 4η θέση. Την επόμενη χρονιά, 1992-93, αγωνίστηκε στην Δ΄ Εθνική, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό στο τοπικό πρωτάθλημα, μετά από 5 συνεχείς χρονιές στα εθνικά πρωταθλήματα.

Αστέρας Κυριακίου (1993-2000)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Ιουνίου 1993, άλλαξαν τα δεδομένα για τον Παναθηναϊκό Κυριακίου και ταυτόχρονα διαφοροποιήθηκε και η ονομασία του. Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (την 73/1993) η ομάδα μετονομάστηκε σε Αθλητικός Όμιλος Κυριακίου Αστέρας. H αλλαγή οφείλεται στις μεταβολές που προκλήθηκαν στη διοικητική σύνθεση του συλλόγου και υπήρξε αναγκαία ώστε να γίνει η μετάβαση σε μία νέα περίοδο για την ομάδα του Κυριακίου.

Τη σεζόν 1994-95 αναδείχθηκε πρωταθλητής Βοιωτίας για τέταρτη φορά στην ιστορία του και τελευταία μέχρι σήμερα, κερδίζοντας την επάνοδο στην Δ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε τη σεζόν 1995-96, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό. Έκτοτε αγωνίζεται στα πρωταθλήματα Βοιωτίας.

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ (2000- )[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Μαρτίου 2000, με την απόφαση 67/2000 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς διαφοροποιήθηκε εκ νέου η ονομασία του συλλόγου: Αθλητικός Όμιλος Κυριακίου Παναθηναϊκός. Το 2011 τoν Παναθηναϊκό ανέλαβε ως παίκτης-προπονητης ο Λάμπρος Χούτος στη Β' ΕΠΣ Βοιωτίας.[8] H τελευταία του χρονια ηταν το 2014-15 στη Β' Βοιωτίας.

Aμφίεση ως Παναθηναϊκός Κυριακίου 2011-12

O Νέος ΠΑΟK Κυριακίου το 2015-16 απορρόφησε τον ΑΟ Παναθηναϊκό ως «Νέος Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κυριακίου» στη Β' Βοιωτίας. Από τη σεζόν 2017-18 o «Νέος Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κυριακίου» αγωνίστηκε στη Β΄ Κατηγορία και τη σεζόν 2019-20 τερμάτισε στη 2η θέση και σαν δευτεραθλητής κέρδισε την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία.[9]

Ποδοσφαιριστές του Π.Α.Ο. Κυριακίου σε εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστές του συλλόγου που αγωνίστηκαν σε εθνικές κατηγορίες είναι οι: Τάκης Γκώνιας (Λεβαδειακός, Ολυμπιακός, Ηρακλής, Πανηλειακός, Πανιώνιος -A' Εθνική, Χιχόν, Μεσίνα και Κροτόνε), Κώστας Τσάνας (Λεβαδειακός, Καλαμάτα, Αθηναϊκός και Εθνικός - A' Εθνική), Ανδρέας Λουκάς (Λεβαδειακός και AO Πύργος - B' Εθνική), Ντέμης Ζώνας (Α.Ε. Πολυκάστρου, Α.Ο. Θήβα , Αστέρας Βάρης - Γ' Εθνική).

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χρήστος Κοτζακιαουρίδης
  • Ανδρέας Κούκιος [10]

Σημαντικοί Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικοί Ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρώματα και Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χρώματα στις εμφανίσεις της ομάδας είναι το μαύρο και το λευκό. Eχει έμβλημα τον δικέφαλο αετό (σήμα το τριφύλλι ως "Παναθηναϊκός Κυριακίου").

Έδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα χρησιμοποιεί ως έδρα το Δημοτικό Γήπεδο Κυριακίου.

Τίτλοι και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καταγραφή αθλητικών σωματείων, επίσημη σελίδα Φυσικής Αγωγής ΥΠΕΠΘ
  2. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ 2011-12 - viotikibala
  3. Τελικός Κυπέλλου στη Βοιωτία onsports.gr
  4. Τελικός Κυπέλλου στη Βοιωτία onsports.gr
  5. Greece - List of Fourth Level Final Tables, 1988/89 Alexander Mastrogiannopoulos for the Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation
  6. Greece - List of Third Level Final Tables, 1989/90 Alexander Mastrogiannopoulos for the Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation
  7. Greece - List of Third Level Final Tables, 1990/91 Alexander Mastrogiannopoulos for the Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation
  8. Στον Π.Α.Ο. Κυριακίου ο Χούτος! - Onsports.gr
  9. «Επικύρωση Βαθμολογίας για τα Πρωταθλήματα – Αποφάσεις Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Σ. Βοιωτίας επίσημη σελίδα Ε.Π.Σ. Βοιωτίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2020. 
  10. [ https://www.radiothiva.gr/content/20199/o-proedros-toy-pao-kyriakioy-milaei-sto-radiothiva.gr-gia-tin-anodo-tis-omadas-stin-a%60-boiotias- Ο Πρόεδρος του ΠΑΟ Κυριακίου μιλάει στο radiothiva.gr ]
  11. Βασίλης Στεργίου (2018-2020) - starsports.gr