Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα/Αρχείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το κουτί Επιλεγμένο λήμμα στην Πύλη:Ποδόσφαιρο εμφανίζει τυχαία ένα από τα αξιόλογα λήμματα της Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ποδόσφαιρο (τα οποία κατηγοριοποιούνται εδώ). Ακολουθήστε τις πληροφορίες που ακολουθούν για να προσθέσετε ένα νέο λήμμα στη λίστα, εφόσον έχει γίνει αξιόλογο με τη συναίνεση της κοινότητας.

Για να προσθέσετε ένα νέο λήμμα[επεξεργασία κώδικα]

  1. Πατήστε στον πρώτο από τους επόμενους κόκκινους συνδέσμους.
  2. Αντιγράψτε και επικολλήστε την εισαγωγή του κειμένου στη σελίδα που θα ανοίξει.
  3. Στη συνέχεια, σε νέα γραμμή, προσθέστε [[ΟΝΟΜΑΛΗΜΜΑΤΟΣ|(περισσότερα)]]
  4. Στο τέλος προσθέστε την Κατηγορία:Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα προσθέτωντας την παράμετρο [[Κατηγορία:Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα]].
  5. Κάντε προεπισκόπηση της σελίδας και ελέγξετε αν είναι σωστή
  6. Αποθηκεύστε τη σελίδα
  7. Πηγαίνετε στο κυρίως μενού της σελίδας Πύλη:Ποδόσφαιρο.
  8. Πατήστε επεξεργασία σελίδας.
  9. Ανανεώστε το πεδίο τέλος= με το νέο σύνολο (π.χ. αν προσθέσατε μια ρήση τότε προσθέστε ένα στον υπάρχων σύνολο), στη γραμμή {{τυχαία υποσελίδα|σελίδα=Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα|αρχή=|τέλος=|σπορά=}}. Σιγουρευτείτε ότι το πεδίο τέλος= έχει την ίδια αριθμητική αξία με το λήμμα της σελίδας που δημιουργήσατε (π.χ. αν προσθέσετε το επιλεγμένο λήμμα 4, τότε τέλος=4).

Λίστα επιλεγμένων λημμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Επιλεγμένο λήμμα 1 – 20[επεξεργασία κώδικα]

Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα/1
Η Κύπρος έγινε μέλος της UEFA το 1962. Το 1963 άρχισε να συμμετέχει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης και στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Από το 1971, όταν καθιερώθηκε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ συμμετέχει και σε αυτό το θεσμό. Συνολικά έχουν συμμετάσχει 16 διαφορετικές ομάδες, τέσσερις από τις οποίες (ΕΠΑ, Πεζοπορικός, Αλκή και ΑΠΟΠ Κινύρας) δεν υφίστανται πλέον.

Η Κύπρος στη δεκαετία του '60, δεχόταν βαριές ήττες, στη δεκαετία του '70 έπαιρνε τιμητικά αποτελέσματα με κάποιες διακρίσεις, στη δεκαετία του '80 έκανε μερικές σπουδαίες εμφανίσεις και τη δεκαετία του '90 ανέβηκε αισθητά με συνεχείς διακρίσεις στις πρώτες φάσεις, ενώ προσπάθησε και πολλές φορές για είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τη δεκαετία '00 οι επιτυχίες αυξήθηκαν κατακόρυφα, με αποκορύφωμα αρχικά την είσοδο της Ανόρθωσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008-09 και του ΑΠΟΕΛ το 2009-10. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας το ΑΠΟΕΛ επανέλαβε την επιτυχία του (2011-12), αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Προκρίθηκε από τους ομίλους στη φάση των 16 και ακολούθως στη φάση των 8. Η πορεία αυτή του ΑΠΟΕΛ αποτελεί τη σημαντικότερη επιτυχία του κυπριακού ποδοσφαίρου έως σήμερα. Επίσης, η ΑΕΚ Λάρνακας συμμετείχε στους ομίλους του Europa League την ίδια περίοδο (2011-12) και η ΑΕΛ την αμέσως επόμενη (2012-13). Η περίοδος 2011-12 αποτελεί την πιο πετυχημένη για το κυπριακό ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα.

(περισσότερα)


Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα/2
Η Νέα Σαλαμίς Αμμοχώστου ή Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου (Επίσημο όνομα: Αθλητικό Σωματείο Νέα Σαλαμίς Αμμοχώστου) είναι ένα κυπριακό αθλητικό σωματείο το οποίο προέρχεται από την πόλη της Αμμοχώστου. Σήμερα διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου και πετοσφαίρισης ανδρών, ενώ παλιότερα λειτουργούσε τμήμα στίβου, θαλάσσιων αθλημάτων και επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Πήρε το όνομα του από την αρχαία κυπριακή πόλη Σαλαμίς ή Σαλαμίνα η οποία βρίσκεται δίπλα από τη σύγχρονη Αμμόχωστο.

Το σωματείο ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου 1948 με σκοπό να μείνει μακριά από τις πολιτικές συγκρούσεις, όταν οι άλλοι αθλητικοί σύλλογοι της Αμμοχώστου, ο Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόρας (ΓΣΕ) και η Ανόρθωση, επέβαλαν περιορισμούς στους αθλητές με αριστερή ιδεολογία. Όταν το Μάιο του 1948 οι αθλητές της Νέας Σαλαμίνας αρνήθηκαν να υπογράψουν ότι ήταν «εθνικοφρόνων φρονημάτων» σε δήλωση του ΣΕΓΑΣ, απαγορεύτηκε η είσοδος των αθλητών της Νέας Σαλαμίνας στο στάδιο ΓΣΕ, ενώ παρόμοιες κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε άλλα νεοϊδρυθέντα σωματεία, τα οποία ίδρυσαν την Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία διοργάνωνε αγώνες παράλληλα με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου που προϋπήρχε. Τελικά οι δύο ομοσπονδίες ενώθηκαν το 1953 και η Νέα Σαλαμίνα έγινε μέλος της ΚΟΠ. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο του 1974, η Νέα Σαλαμίνα είναι ένα προσφυγικό σωματείο το οποίο από τότε εδρεύει στη Λάρνακα.

(περισσότερα)


Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα/3
Η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου είναι κυπριακός ποδοσφαιρικός σύλλογος που αποτελεί το σημαντικότερο και μακροβιότερο τμήμα του σωματείου της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Ιδρύθηκε στις 7 Μαρτίου 1948. Πήρε το όνομα της από την αρχαία κυπριακή πόλη Σαλαμίς ή Σαλαμίνα η οποία βρίσκεται δίπλα από τη σύγχρονη Αμμόχωστο.

Έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι το στάδιο ΓΣΕ στην Αμμόχωστο, το οποίο όμως από το 1974 δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Προσωρινή ποδοσφαιρική έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος αποτελεί το ιδιόκτητο στάδιο Αμμόχωστος στη Λάρνακα, πόλη στην οποία επαναδραστηριοποιήθηκε η ομάδα μετά την προσφυγιά. Έμβλημα του σωματείου είναι ο πυρσός και ως χρώματα χρησιμοποιεί το κόκκινο και το λευκό. Το 2006 δημιουργήθηκε επίσης γυναικείο ποδοσφαιρικό τμήμα, η λειτουργία του οποίου διακόπηκε το 2010 για οικονομικούς λόγους.

Μεγαλύτερες επιτυχίες του ποδοσφαιρικού τμήματος αποτελούν η κατάκτηση του Κυπέλλου Κύπρου και της Ασπίδας ΚΟΠ το 1990. Ψηλότερη θέση που κατέκτησε στο παγκύπριο πρωτάθλημα ήταν η τρίτη θέση. Τα πρώτα πέντε χρόνια (1948-1953) συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΚΕΠΟ). Το 1953 το σωματείο έγινε μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) συμμετέχοντας ανελλιπώς στα πρωταθλήματα και κύπελλα υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας. Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει 55 συμμετοχές στην Α΄ κατηγορία Κύπρου, όντας στην έβδομη θέση στη σχετική κατάταξη.

Συμμετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση το 1990 όταν αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης ποδοσφαίρου 1990-91, ενώ τα επόμενα χρόνια καταγράφονται συμμετοχές της στο Κύπελλο Ιντερτότο (1995, 1997 και 2000).

(περισσότερα)


Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα/4
O Εξοπλισμός ποδοσφαιριστή είναι ο τέταρτος κανόνας από τους Κανόνες του Παιχνιδιού (κανόνες ποδοσφαίρου) και αναφέρεται στον καθιερωμένο εξοπλισμό και την ενδυμασία των παιχτών στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Ο κανόνας αυτός καθορίζει τον ελάχιστο εξοπλισμό τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί ένας ποδοσφαιριστής. Επιπρόσθετα, απαγορεύουν τη χρήση οποιουδήποτε αντικειμένου που είναι επικίνδυνο είτε για τον ποδοσφαιριστή, είτε για κάποιο άλλο συμμετέχοντα. Διάφορες διοργανώσεις έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν μεμονωμένα περαιτέρω περιορισμούς, όπως η ρύθμιση του μεγέθους του λογότυπου που εμφανίζεται στις φανέλες των ποδοσφαιριστών ή σε περίπτωση που αγωνίζονται δύο ομάδες με τα ίδια ή παρόμοια χρώματα, η φιλοξενούμενη ομάδα οφείλει να χρησιμοποιήσει ενδυμασία διαφορετικού χρώματος.

Γενικά, οι ποδοσφαιριστές αναγνωρίζονται από τον αριθμό που φέρουν στη στολή τους (πλάτη). Αρχικά, οι ποδοσφαιριστές μιας ομάδας φορούσαν αριθμούς από το 1 έως το 11 που αντιστοιχούσαν στις ποδοσφαιρικές τους θέσεις. Ωστόσο, στο επαγγελματικό επίπεδο η αρίθμηση αυτή δεν υφίσταται και κάθε ποδοσφαιριστής κατέχει ένα σταθερό αριθμό στο ρόστερ της ομάδας για όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου. Επίσης, τα επαγγελματικά σωματεία παρουσιάζουν συνήθως τα επώνυμα ή ψευδώνυμα των ποδοσφαιριστών τους στις φανέλες τους, πάνω (ή σπανιότερα από κάτω) από τον αριθμό κάθε ποδοσφαιριστή.

Ο ποδοσφαιρικός εξοπλισμός έχει εξελιχθεί σημαντικά σε σχέση με τα πρώτα στάδια εμφάνισης του παιχνιδιού, όταν οι παίχτες φορούσαν συνήθως παχιές βαμβακερές φανέλες, φουφούλες (παντελόνι που έχει φουσκωτά μπατζάκια) και βαριά και άκαμπτα δερμάτινα παπούτσια. Στον 20ό αιώνα, τα υποδήματα έγιναν πιο ελαφριά και μαλακά και οι ποδοσφαιριστές φορούσαν κοντύτερα παντελονάκια. Επιπρόσθετα, με την αναβάθμιση στην κατασκευή ενδυμάτων και την ελευθερία εκτύπωσης στη στολή οι φανέλες κατασκευάζονταν με ελαφρύτερες, συνθετικές ίνες με όλο και πιο πολύχρωμα και πολύπλοκα σχέδια. Με την άνοδο της διαφήμισης κατά τον ίδιο αιώνα, τα λογότυπα των χορηγών άρχισαν να εμφανίζονται στις φανέλες και πανομοιότυπες, αυθεντικές στολές άρχισαν να παράγονται για πώληση στους φιλάθλους, παρέχοντας υψηλά ποσά εσόδων στις ποδοσφαιρικές ομάδες.

(περισσότερα)


Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα/5
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου είναι διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση, η οποία καθιερώθηκε το 1930 με το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ουρουγουάη. Στη διοργάνωση συμμετέχουν οι εθνικές ομάδες ανδρών των ομοσπονδιών που είναι μέλη της FIFA, του μεγαλύτερου αθλητικού οργανισμού που διοικεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση το 1942 και το 1946 που η διοργάνωση δεν διεξήχθη λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου. Η τελευταία διοργάνωση έγινε το 2014 στη Βραζιλία, ενώ νικήτρια του κυπέλλου αναδείχθηκε η Γερμανία για τέταρτη φορά στην ιστορία της, νικώντας την Αργεντινή με 1-0 στην παράταση.

Ο τελικός είναι ο τελευταίος σε σειρά αγώνας που διεξάγεται και το αποτέλεσμα αναδεικνύει την πρωταθλήτρια εθνική ομάδα. Αν μετά από 90 λεπτά το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, προστίθενται 30 λεπτά της παράτασης. Εάν το αποτέλεσμα εξακολουθεί να είναι ισόπαλο και μετά την ολοκλήρωση της παράτασης, οι δύο ομάδες εκτελούν πέναλτι. Η ομάδα που θα σκοράρει τα περισσότερα πέναλτι ανακηρύσσεται τότε νικήτρια. Ο τελικός έχει αποφασιστεί να είναι μονός αγώνας. Μοναδική εξαίρεση το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1950 όπου η νικήτρια της διοργάνωσης ήταν η νικήτρια ενός ομίλου που αποτελούταν από 4 ομάδες (Ουρουγουάη, Βραζιλία, Σουηδία και Ισπανία). Η νίκη της Ουρουγουάης επί της Βραζιλίας στην τελευταία αγωνιστική με 2-1 καθόρισε την τελική βαθμολογία μεταξύ των δύο πρώτων στον όμιλο. Από τότε αυτός ο αγώνας αναγνωρίζεται από τη FIFA ως ο de facto τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950.

(περισσότερα)


Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα/6
Πύλη:Ποδόσφαιρο/Επιλεγμένο λήμμα/6