Πύλη:Αμερική/Νότια Αμερική/Εισαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δορυφορική εικόνα της Νότιας Αμερικής

H Νότια Αμερική είναι υποήπειρος που διασχίζεται από τον Ισημερινό, με το μεγαλύτερο τμήμα της στο Νότια ημισφαίριο. Bρίσκεται μεταξύ του Ειρηνικού Ωκεανού και του Ατλαντικού Ωκεανού. Έχει σχήμα τριγωνικό και μήκος από βορρά προς νότο 7.500 χιλιόμετρα και από ανατολικά προς δυτικά 5.200 χιλιόμετρα. Η Ν. Αμερική θεωρείται ότι παλιότερα ήταν ενωμένη με την Αφρική, από την οποία χωρίστηκε μετά από καταποντισμό. Βρέχεται από τον Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό, που ενώνονται στα νότια της ηπείρου.

Οι ακτές της Ν. Αμερικής παρουσιάζουν πολύ λιγότερες κολπώσεις από τις ακτές της Β. Αμερικής. Οι πιο αξιόλογοι κόλποι είναι αυτοί που σχηματίζονται στις εκβολές των ποταμών Αμαζόνιου και Λαπλάτα και ο κόλπος του Παναμά στον Ειρηνικό. Εκτός από το νοτιότατο τμήμα σ' όλο το μήκος των υπόλοιπων ακτών δεν εμφανίζονται παρά μεμονωμένα μόνο νησάκια χωρίς ιδιαίτερη αξία. Πάντως το πιο αξιόλογο νησί είναι η Γη του Πυρός στο νοτιότατο άκρο, που χωρίζεται από την υπόλοιπη ήπειρο με τον πορθμό του Μαγγελάνου και έχει έκταση 7.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Νότια Αμερική περιλαμβάνει 12 ανεξάρτητα κράτη, ενώ σε αυτήν ανήκει και ένα τμήμα του Παναμά, ο οποίος θεωρείται χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Στα περισσότερα από αυτά, επίσημη γλώσσα είναι τα Ισπανικά. Εξαίρεση απότελεί το Σουρινάμ, το οποίο, ως πρώην Ολλανδική αποικία, έχει σαν κύρια επίσημη γλώσσα τα Ολλανδικά, και η Βραζιλία, η οποία έχει σαν επίσημη γλώσσα τα Πορτογαλικά. Στην Νότια Αμερική υπάρχουν ακόμα 3 εξαρτημένες περιοχές, που ανήκουν στην Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία.

Περισσότερα για την Νότια Αμερική