Αικατερίνη της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αικατερίνη
Πριγκίπισσα της Ελλάδας
Λαίδη Μπράντραμ
Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη το 1937
Γέννηση4 Μαΐου 1913
Αθήνα, Βασίλειο της Ελλάδας
Θάνατος2 Οκτωβρίου 2007 (94 ετών)
Λονδίνο, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Τόπος ταφήςΒασιλικό Κοιμητήριο, Τατόι, Αθήνα, Ελλάδα
ΣύζυγοςΡίτσαρντ Μπράντραμ
(1947-1994)
ΕπίγονοιΠαύλος Μπράντραμ
ΟίκοςΓκλύξμπουργκ-Ελλάδας
ΠατέραςΚωνσταντίνος Α΄ της Ελλάδας
ΜητέραΣοφία της Πρωσίας
ΘρησκείαΧριστιανή Ορθόδοξη
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας και της Δανίας (4 Μαΐου 1913 - 2 Οκτωβρίου 2007) ήταν το έκτο παιδί και η τρίτη κόρη του βασιλέως Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας και της Σοφίας της Πρωσίας, αδελφή τριών Βασιλέων των Ελλήνων και μιας Βασίλισσας της Ρουμανίας.

Εξορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1913 στην Αθήνα και ανάδοχοι της ήταν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Θείος της ήταν ο Αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β' της Γερμανίας.

Η εξορία έγινε τρόπος ζωής για την πριγκίπισσα Αικατερίνη. To 1917 ακολούθησε τους γονείς της στην Ελβετία, μετά τον εξαναγκασμό από την Αντάντ του Κωνσταντίνου σε παραίτηση[εκκρεμεί παραπομπή], το 1920 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου μετά από δύο χρόνια ο πατέρας της παραιτείται του θρόνου και πηγαίνουν και πάλι εξορία αυτή τη φορά στη Σικελία, όπου ο Κωνσταντίνος πεθαίνει το 1923.

Κατόπιν μαζί με τη μητέρα της και την αδελφή της Ελένη κατοικούν στη Φλωρεντία, στη Βίλλα Σπάρτα όπου μυείται στη ζωγραφική. Την εκπαίδευσή της την έλαβε στην Αγγλία ως εσωτερική στο Broadstairs πριν πάει στο North Foreland Lodge. Το 1934 ήταν παράνυφος, μαζί με την τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ, στο γάμο της πρώτης εξαδέλφης της Μαρίνας με τον Γεώργιο, Δούκα του Κεντ.

Και οι τρεις αδελφοί της Αικατερίνης έγιναν Βασιλείς των Ελλήνων. Ο Αλέξανδρος Α΄ από το 1917 έως το 1920, ο Γεώργιος Β΄ από το 1922 έως το 1924 και από το 1935 έως το 1947 και ο Παύλος Α΄ από το 1947 έως το 1964. Η αδελφή της Ελένη έγινε βασιλομήτωρ της Ρουμανίας.

Ο Θυρεός της Ελληνικής Βασιλικής Δυναστείας.

Στην παλινόρθωση του Γεωργίου Β΄ το 1935 επέστρεψε στην πατρίδα της, αλλά το ξεκίνημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου την ανάγκασε να φύγει για άλλη μια φορά. Το 1941, με την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, έφυγε μαζί με τον αδελφό της Παύλο και τη σύζυγό του Φρειδερίκη στην Κρήτη και από εκεί στην Αίγυπτο και στη Νότια Αφρική. Η Αικατερίνη εργάσθηκε ως νοσοκόμα σε νοσοκομείο στο Κέιπ Τάουν. Για τέσσερα χρόνια δεν είχε καθόλου νέα της αδελφής της Ελένης, βασιλομήτορος της Ρουμανίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Αγγλία και το 1947 παντρεύτηκε τον Ταγματάρχη Ρίτσαρντ Μπράντραμ (5 Αυγούστου 1911- 5 Απριλίου 1994), παίκτη του ράγκμπυ. Το ζευγάρι γνωρίσθηκε εν πλω στο πλοίο «Ασκάνια», όταν και οι δύο επέστρεφαν στην Αγγλία από την Αλεξάνδρεια. Ο Μπράντραμ υπηρετούσε στη Βαγδάτη.

Ο τάφος της πριγκίπισσας Αικατερίνης στο Τατόι.

Ο αδελφός της Γεώργιος Β΄ πέθανε τρεις εβδομάδες πριν το γάμο της στην Αθήνα και έτσι το ζευγάρι πάντρεψε ο αδελφός της Παύλος Α΄. Ο γάμος έγινε στα Ανάκτορα των Αθηνών στις 21 Απριλίου 1947. Μετά τον γάμο, ο 2ος εξάδελφός της Γεώργιος ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου (αδελφός του Γεωργίου, δούκα του Κεντ) της έδωσε τον τίτλο της Λαίδης, μιας και η Αικατερίνη έλαβε τη Βρετανική υπηκοότητα. Το ζευγάρι στην αρχή έζησε στην Πλατεία Ήτον της αριστοκρατικής περιοχής Μπελγκρέιβια του Λονδίνου και μετά εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μάρλοου της Αγγλίας και απέκτησε έναν γιο, τον Ρίτσαρντ Πωλ Τζορτζ Άντριου (γεν. 1 Απριλίου 1948).

Η Αικατερίνη πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της ήρεμα στην αγγλική ύπαιθρο ασχολούμενη με τη ζωγραφική και μέχρι το θάνατό της είχε στενές σχέσεις με την υπόλοιπη οικογένειά της και τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν το 2001, σε τελετή στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, για τα oγδοηκοστά γενέθλια του πρώτου εξαδέλφου της, Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου.

Ο Ρίτσαρντ Μπράντραμ πέθανε το 1994. Η Αικατερίνη απεβίωσε στο Λονδίνο στις 2 Οκτωβρίου 2007 σε ηλικία 94 ετών. Μεταξύ 2002 και 2007 ήταν η μοναδική επιζήσασα δισεγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθως η μητέρα της Σοφία ήταν κόρη της Αυτοκράτειρας Βικτωρίας, κόρης της Βικτωρίας. Η Αικατερίνη ετάφη στις 11 Οκτωβρίου 2007 στο Βασιλικό Κοιμητήριο στο Τατόι, στην Αθήνα.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσφωνήσεις της
Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Ελλάδας
Προσφώνηση αναφοράς Υψηλοτάτη
Προφορική Υψηλοτάτη
Εναλλακτική Δ/Δ
  • 4 Μαΐου 1913 - 2 Οκτωβρίου 2007: Η Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας και της Δανίας
    • Στο Ηνωμένο Βασίλειο - 21 Απριλίου 1947 - 2 Οκτωβρίου 2007: Λαίδη Κάθριν Μπράντραμ

Τιμητικές διακρίσεις

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]