Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σοφία
Spain.QueenSofia.01.jpg
H Βασίλισσα Σοφία
Περίοδος εξουσίας
22 Νοεμβρίου 1975 - 19 Ιουνίου 2014
Προκάτοχος Μαρία Μερθέδες
Διάδοχος Λετίθια
Οίκος Βουρβόνων
Γκλύξμπουργκ
Γέννηση 2 Νοεμβρίου 1938 (1938-11-02) (76 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
Πατέρας Παύλος Α΄ της Ελλάδας
Μητέρα Φρειδερίκη της Ελλάδας
Σύζυγος Χουάν Κάρλος Α'
Επίγονοι Ινφάντα Ελένα, Δούκισσα του Λούγο
Ινφάντα Κριστίνα, Δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα
Φελίπε ΣΤ΄ της Ισπανίας

Η Βασίλισσα Σοφία (Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη), γεννημένη ως πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας, είναι βασίλισσα (Reina Consorte) της Ισπανίας και σύζυγος του βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄.

Πριγκίπισσα της Ελλάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα, στις 2 Νοεμβρίου 1938. Οι γονείς της ήταν o Βασιλιάς Παύλος, και η σύζυγός του, Βασίλισσα Φρειδερίκη. Ανήκει σε μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες δεδομένου ότι και οι δύο γονείς της ήταν απόγονοι της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του πρίγκηπα Αλβέρτου. Είναι μέλος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ. Ο αδελφός της Κωνσταντίνος ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας έως την κατάργηση της μοναρχίας το 1974.

Ήταν το μεγαλύτερο παιδί του ζεύγους των τότε πριγκίπων της Ελλάδας (ο πατέρας της έγινε βασιλιάς το 1947). Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Αίγυπτο και στην Νότιο Αφρική, γιατί η βασιλική οικογένεια είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά την κατάληψή της από τους Γερμανούς. Το 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε σε κολλέγια της Ελλάδας και της Γερμανίας Βρεφοκομία, Μουσική και Αρχαιολογία. Εκτός από τα ελληνικά μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και γερμανικά.

Πριγκίπισσα της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1961, η πριγκίπισσα Σοφία αρραβωνιάστηκε στη Λωζάνη τον Χουάν Κάρλος, πρίγκιπα των Αστουριών και επίδοξο διάδοχο του ισπανικού θρόνου. Δύο ημέρες αργότερα "υπό αίθριον ουρανόν, ηπίαν φθινοπωρινήν ημέραν και το κλασσικόν αττικόν λυκόφως" η Αθήνα υποδέχτηκε "το ευτυχές πριγκιπικόν ζεύγος και τους γονείς του". Οι δακτύλιοι αρραβώνες ανταλλάχθηκαν στα Ανάκτορα των Αθηνών στις 14 Δεκεμβρίου, ημέρα των 60ων γενεθλίων του βασιλιά Παύλου. Παρόντες 35 πρίγκιπες, η κυβέρνηση και άλλοι επίσημοι.

Η πριγκίπισσα Σοφία παντρεύτηκε τον Χουάν Κάρλος στην Αθήνα στις 14 Μαΐου του 1962. Επιπλέον, μεταστράφηκε στον Ρωμαιοκαθολικισμό και παραιτήθηκε των δικαιωμάτων της στον ελληνικό θρόνο. Απέκτησαν τρία παιδιά:

Η Ισπανία την εποχή εκείνη ήταν επισήμως Βασίλειο, αλλά με τη θέση του βασιλιά κενή, και τις αρμοδιότητες του αρχηγού κράτους είχε ο στρατηγός Φρανθίσκο Φράνκο. Νόμιμος διάδοχος τότε του ισπανικού θρόνου ήταν ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, πρίγκιπας Χουάν ντε Μπορμπόν. Χουάν Κάρλος και Σοφία, σε αντίθεση με τον πατέρα του Χουάν Κάρλος που ήταν εναντίον του καθεστώτος και κατοικούσε μόνιμα στη Πορτογαλία, ζούσαν στην Μαδρίτη. Το καθεστώς από το 1947 δεν είχε καθορίσει ποιος ήταν ο διάδοχος και έτσι οι μνηστήρες ήταν πολλοί. Υπήρχε και το ενδεχόμενο να καταργηθεί η μοναρχία, όπως έκανε το στρατιωτικό καθεστώς στη Πορτογαλία. Ο Φράνκο έδωσε στο ζεύγος τον τίτλο πρίγκιπες της Ισπανίας , και όχι το πρίγκιπες της Αστουρίας που έχουν πάντα οι διάδοχοι του ισπανικού θρόνου.

Βασίλισσα της Ισπανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της Βασίλισσας Σοφίας. Περιλαμβάνει το έμβλημα του Βασιλείου της Ελλάδας (δεξιά).

Τελικά, ο Φρανθίσκο Φράνκο επέλεξε τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος, παρακάπτοντας μιά γενιά. Έτσι το 1975, όταν πέθανε ο Φράνκο, η Βασιλεία αποκαταστάθηκε (44 χρόνια μετά την έκπτωση του Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ΄) με την άνοδό του στον Ισπανικό θρόνο (22 Νοεμβρίου 1975) ως Χουάν Κάρλος Α' της Ισπανίας και έτσι η Σοφία έγινε Βασίλισσα της Ισπανίας. Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, αν και δυσαρεστημένος που ο γιος του τον δέχτηκε, αποδέχθηκε τις εξελίξεις για να σωθεί η Δυναστεία. Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος προχώρησε αμέσως στον εκδημοκρατισμό της Ισπανίας και το 1977 έγιναν οι πρώτες μετά από 45 χρόνια ελεύθερες εκλογές.

Η Σοφία βρισκόταν στην Ελλάδα όταν έγινε το πραξικόπημα της Χούντας το 1967. Από τότε και μέχρι το 1998 δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα, εκτός για λίγες ώρες στην κηδεία της μητέρας της Φρειδερίκης, τον Φεβρουάριο του 1981. Από την επίσημη επίσκεψη του Ισπανικού Βασιλικού ζεύγους το 1998 και μετά, έχει πυκνώσει τις επίσημες και ιδιωτικές της επισκέψεις. Μαζί της ζει, στα ανάκτορα Θαρθουέλα, η αδελφή της Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας.

Φέρει τον τίτλο της Καθολικής Συζύγου Καθολικού Μονάρχη, έχοντας έτσι το προνόμιο να εμφανίζεται ενώπιον του Πάπα ντυμένη στα λευκά και όχι στα μαύρα όπως ορίζει η εθιμοτυπία του Βατικανού.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσφωνήσεις της
Βασίλισσας Σοφίας
Coat of Arms of Spanish Monarch.svg
Προσφώνηση αναφοράς Μεγαλειοτάτη
Προφορική Μεγαλειοτάτη
Εναλλακτική Δ/Δ
  • 2 Νοεμβρίου 1938 – 14 Μαΐου 1962: Η Βασιλική Υψηλότητα Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας
  • 14 Μαΐου 1962 – 21 Ιουλίου 1969: Η Βασιλική Υψηλότητα Ινφάντα Σοφία της Ισπανίας
  • 21 Ιουλίου 1969 – 22 Νοεμβρίου 1975: Η Βασιλική Υψηλότητα Η Πριγκίπισσα της Ισπανίας
  • 22 Νοεμβρίου 1975 – 19 Ιουνίου 2014: Η Αυτής Μεγαλειότητα Η Βασίλισσα
  • 19 Ιουνίου 2014 – μέχρι σήμερα: Η Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας
Νεότερος κλάδος του Οίκου του Όλντενμπουργκ
Γέννηση: 2 Νοεμβρίου 1938
Ισπανική βασιλική μοναρχία
Προκάτοχος
Βικτωρία Ευγενία του Μπάττενμπεργκ
Βασιλική σύζυγος της Ισπανίας
22 Νοεμβρίου 1975 – 19 Ιουνίου 2014
Διάδοχος
Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο