Πιτσιωτά Φθιώτιδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 39°1′4″N 21°54′26″E / 39.01778, 21.90722 Η Πιτσιωτά είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας, που τοποθετείται στις πλαγιές της Νότιας Πίνδου, ΒΔ της Λαμίας. Βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού και πολύ κοντά στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Το υψόμετρο του χωριού είναι 780μ. ενώ οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι Γεωγραφικό Πλάτος 39° 1' 4 Βόρεια και Γεωγραφικό μήκος 21° 54' 26 Ανατολικά. Βρίσκεται δίπλα στα χωριά Παλαιόκαστρο, Δίκαστρο και Περίβλεπτο.

Πίνακας περιεχομένων

[Επεξεργασία] Κλίμα

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Πιτσιωτά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, από 9,2 έως 15 Βαθμούς Κελσίου. Στην Πιτσιωτά παρατηρούνται επίσης πάρα πολύ χαμηλές απολύτως ελάχιστες θερμοκρασίες που φθάνουν μέχρι και τους -14 Βαθμούς Κελσίου. Ο Ιανουάριος είναι ο ψυχρότερος μήνας και ο Ιούλιος ο θερμότερος. Οι φθινοπωρινοί μήνες παρουσιάζονται θερμότεροι των ανοιξιάτικων μηνών, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου φαίνεται στην Πιτσιωτά έντονα η εισβολή της θερμής εποχής.

[Επεξεργασία] Ιστορία

Χωρίς ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές, η χρονολογία ύπαρξης του χωριού υπολογίζεται σε πριν από τριακόσια περίπου έτη, και συστάθηκε βασικά από νομάδες κτηνοτρόφους επί Τουρκοκρατίας. Οι κάτοικοι που το αποτέλεσαν προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κυρίως από Ευρυτανία (Πίνδος- κτηνοτρόφοι Σαρακατσάνοι), είτε από το Αγρίνιο (Βάλτος), είτε από τη Θεσσαλία, είτε από καμποχώρια της Φθιώτιδας,γιά προστασία από τους Τούρκους (ιδιαίτερα με την κήρυξη της επαναστάσεως το 1821) και τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, ως στρατιώτες που υπηρετούσαν στο ελληνικό φυλάκιο των συνόρων με την Οθωμανική Αυτοκρατορία , το οποίο φυλάκιο αργότερα (1925) αναδιαμορφώθηκε στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Ο μέγιστος αριθμός κατοίκων που έχει καταγραφεί είναι περίπου 360 στα τέλη του 19ου αιώνα. Πολιούχος του χωριού οι Άγιοι Ταξιάρχαι (εκκλησία πετρόχτιστη σε ρυθμό Βασιλικής με τελευταία επέκταση-ανασκευή το έτος 1873) Στο χωριό λειτουργούσαν 3 υδόμυλοι (ο 1 βακούφικος), 2 μαντάνια και 2 νεροτριβές.Σήμερα σώζεται μόνο ο βακούφικος υδρόμυλος. Στη σύγχρονη εποχή παρουσιάσθηκε εγκατάλειψη του χωριού όπως αποδεικνύεται και από τις απογραφές των τελευταίων ετών, ωστόσο τις καλοκαιρινές περιόδους ξαναζωντανεύει και μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική απόδραση από την καθημερινότητα της πόλης. Κι αυτό διότι είναι χτισμένο στις νότιες πλαγιές της κατάφυτης οροσειράς Λυκομνήματα(υψ.1520μ) και "Ψηλή κορφή" (υψ.1400 μ.), βορειοανατολικά κοντά στο συγκρότημα του όρους Τυμφρηστού (υψ.2315 μ.). Λίγα χιλιόμετρα μάλιστα μακριά από την Πιτσιωτά λάμβανε χώρα μία από τις διαδρομές (πιό παλιά διαδρομή ΤΑΡΖΑΝ και μετεγενέστερα ΝΕΟΣ ΤΑΡΖΑΝ) του Ράλλυ Ακρόπολις (WRC - Παγκόσμιου πρωταθλήματος Ράλλυ).

[Επεξεργασία] Πού βρίσκεται

H Πιτσιωτά απέχει 20 χλμ. από Άγιο Γεώργιο Τυμφρηστού, 69 χλμ. από τη Λαμία και 49 χλμ. από το Καρπενήσι.

Φθάνοντας από την Λαμία, μπορούμε να παρατηρήσουμε ποικιλομορφία τοπίων στην διαδρομή, διασχίζοντας αρχικά την πεδινή περιοχή -40χμ-στο δέλτα του Σπερχειού ποταμού, ενώ εν συνεχεία στα επόμενα 26χμ η πορεία προς το χωριό είναι καθαρά ανοδική με αρκετές στροφές μα συνάμα πολύ όμορφη, καθώς περνάει από κατάφυτες χαράδρες και βουνά έχοντας ταυτόχρονη θέα στο όρος Βελούχι. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 80λεπτά.

Φθάνοντας στην Πιτσιωτά από το Καρπενήσι, η διαδρομή, η οποία κρατά περίπου 60λεπτά, έχει χαρακτήρα καθαρά ορεινό και το ανώτατο υψόμετρό της πλησιάζει τα 1300μ. Οι στροφές κι εδώ κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Περνάει μέσα από πλαγιές με έλατα, περιμετρικά του Βελουχίου,μέσα σε τοπίο αλπικού χαρακτήρα.

[Επεξεργασία] Δημογραφικά Στοιχεία

Πληθυσμός με βάση τις εκάστοτε απογραφές

  • 1928: 283κατ.
  • 1940: 321κατ.
  • 1951: 201κατ.
  • 1961: 180κατ.
  • 1971: 111κατ.
  • 1981: 118κατ.
  • 1991: 114κατ.
  • 2001: 158κατ.


Η αστικοποίηση δεν άφησε ανεπηρέαστο το χωριό όπως μαρτυρούν τα άνω στοιχεία. Ο παρόν σταθερός πληθυσμός του χωριού είναι στην συντριπτική πλειοψηφία άτομα ηλικιωμένα. Τον χειμώνα μένουν ελάχιστοι -γύρω στους 10- ωστόσο το καλοκαίρι ο πληθυσμός μπορεί να αγγίξει τα 120 άτομα -από όλες τις ηλικίες-. Με βάση τα επίσημα στοιχεία στο χωριό μένουν 37 άντρες και 38 γυναίκες.


[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Προσωπικά εργαλεία
Περιοχές ονομάτων

Παραλλαγές
Ενέργειες
Πλοήγηση
Συμμετοχή
Εκτύπωση/εξαγωγή
Εργαλειοθήκη
Άλλες γλώσσες