Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών 1926

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Tο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών του 1926 διεξήχθη την Κυριακή 7 Μαρτίου 1926, στην Αθήνα με διοργανωτή στον ΣΕΓΑΣ, έπειτα από διακοπή δύο ετών, αφού το προηγούμενο είχε γίνει το 1923. Η εκκίνηση και ο τερματισμός έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Νικητής σύλλογος αναδείχθηκε ο Εθνικός Γ.Σ., στον οποίο απονεμήθηκε το επαμειβόμενο έπαθλο του ΣΕΓΑΣ, το οποίο το 1923 είχε κερδίσει ο Πανιώνιος.

Χρονικό των αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους αγώνες δήλωσαν συμμετοχή επτά σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς, Αμαρουσίου και Θεσσαλονίκης με 54 αθλητές, από τους οποίους "ελάχιστοι απέσχον, εκ των μετασχόντων δε οι πλείστοι επεράτωσαν κανονικώς την διαδρομήν, ήτις ήτο οκτώ περίπου χιλιομέτρων με εκκίνησιν και τέρμα το Στάδιον". Οι αθλητές διαιρέθηκαν σε δύο κατηγορίες. Στην α΄ κατηγορία εντάχθηκαν όσοι είχαν στο παρελθόν πετύχει πρώτη ή δεύτερη νίκη σε αγώνες δρόμων αντοχής και οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν στη β΄. Η διαδρομή είχε μήκος 7.500μ, από τα οποία 1.200μ εντός σταδίου, 1.200μ σε οδούς της πόλης και 5.100μ σε ανώμαλο έδαφος. Οι αθλητές εκκίνησαν από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κινήθηκαν εντός αυτού για 1,5 στροφή και εξήλθαν από τα προπύλαια. Συνέχισαν δια των οδών: Ανέτης, Ερατοσθένους, Αρχιμήδους και έστριψαν αριστερά στο λόφο ως τον ΝΑ τοίχο του Α΄ Νεκροταφείου. Ακολουθώντας την ευθεία μετά το πέρας του τοίχου διέσχισαν δύο λόφους ως την έπαυλη Δούγκα και έπειτα κατηφόρισαν προς τα πεδινά, όπου μεμονωμένη οικία στα δεξιά του οικισμού "Κοπανά". Μετά έστριψαν δεξιά με πορεία προς το εργοστάσιο Μαλτσινιώτη, επανήλθαν στην έπαυλη Δούγκα και επέστρεψαν κάνοντας την αντίστροφη πορεία. Τη σηματοδότηση της διαδρομής για τη διευκόλυνση των δρομέων είχε προετοιμάσει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Επίσης, είχε προβλεφθεί η παρουσία αυτοκινήτου στο μέσον περίπου της διαδρομής για την παραλαβή όσων εγκατέλειπαν.

Νικητής στο ατομικό αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Κράνης του Εθνικού Αθηνών, όπως το 1923. Στον ατομικό αγώνα 2ας κατηγορίας νίκησε ο Αυγίνης του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Στο ομαδικό επικράτησε ο Εθνικός Γ.Σ. με τους αθλητές: Αλ. Κράνη, Καμφόλα και Ι. Κράνη. Για τον υπολογισμό της ομαδικής (αρνητικής) βαθμολογίας προστέθηκαν οι θέσεις που κατέλαβαν οι τρεις καλύτεροι αθλητές του κάθε συλλόγου με βάση τους χρόνους που έφεραν, ανεξάρτητα αν έτρεξαν στην 1η ή 2η κατηγορία. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομάδα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που τερμάτισε στη δεύτερη θέση, η οποία αποτελείτο από στρατιώτες Γ΄ Σώματος Στρατού και είχαν προπονηθεί με τη φροντίδα του φίλαθλου διοικητή του Σώματος αντιστράτηγου Ζαφειρίου και του παλιού πρωταθλητή αρχίατρου Χριστόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της τέλεσης του αγώνα δρόμου, στο Στάδιο διεξήχθησαν τρία ματς από το πρωτάθλημα βόλεϊ που διοργάνωνε ο Πανιώνιος Γ.Σ.

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώμαλος δρόμος
7.500μ
Νικητής Σωματείο Επίδοση Βαθμοί
για το ομαδικό
Ατομικός αγώνας
1η κατηγορία
1. Αλέξης Κράνης
2. Ανδρέας Παούρης
3. Γεώργιος Ζαμαρίας
Εθνικός Γ.Σ.
Γ.Σ. Αμαρουσίου
Πανιώνιος Γ.Σ.
28.03.4
28.13.0
28.15.0
1
2
3
Ατομικός αγώνας
2α κατηγορία
1. Γ. Αυγίνης
2. Α. Λουκάς
3. Γ. Κάμφωνας
Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Εθνικός Γ.Σ.
28.40.8
29.08.0
30.08.4
4
5
6
Ομαδικός αγώνας 1. Αλ. Κράνης-Κάμφωνας-Ι. Κράνης
2. Αυγίνης-Λουκάς-Νέρης
3. Ζαμαρίας-Αλούπης-Παπαδόπουλος
1. Εθνικός Γ.Σ.
2. Ηρακλής Θεσσαλονίκης
3. Πανιώνιος Γ.Σ.
14
17
24
1+6+7
4+5+8
3+9+12

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]