Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών 1912

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Tο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών του 1912 διεξήχθη στις 18 Μαρτίου 1912, στην Αθήνα με την εκκίνηση και τον τερματισμό να γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετείχαν 32 αθλητές στο ατομικό και 4 αθλητικές ομάδες στον ομαδικό αγώνα: Εθνικός Γ.Σ., Γ.Σ. Αμαρουσίου, Πανελλήνιος Γ.Σ. και Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς. Νικητής αναδείχθηκε ο Εθνικός Γ.Σ. για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και κατέκτησε οριστικά το επαμειβόμενο κύπελλο.

Η διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδρομή στην οποία διεξήχθη ο ανώμαλος δρόμος είχε συνολικό μήκος 12.000μ. Η εκκίνηση δόθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 3:55 μμ. Οι δρομείς έκαναν έναν κύκλο και στη συνέχεια εξήλθαν από την ΒΑ σήραγγα προς το λόφο του Αρδηττού κατευθυνόμενοι προς την έπαυλη "Δρούγκα". Στη συνέχεια πήραν πορεία προς το εργοστάσιο Μαλτσινιώτη (την μετέπειτα ΠΥΡΚΑΛ στα σύνορα Υμηττού-Δάφνης), έπειτα προς τη θέση "Καρρά", το Μπραχάμι, το Κατσιπόδι, τη λεωφόρο Συγγρού και επέστρεψαν στο Στάδιο δια της λεωφόρου Β. Όλγας.[1]

Την Ελλανόδικο Επιτροπή αποτελούσαν οι Π. Καλλιγάς, Σ. Στάης και Α. Μεταξάς, ενώ αγωνοθέτης ήταν ο Οικονομόπουλος. Τη γενική εποπτεία των αθλητών είχαν ο ίλαρχος Π. Λάμπρου και ο ανθυπίλαρχος Γ. Γιαννακόπουλος, οι οποίοι με δύο-τρεις ιππείς υπαξιωματικούς ακολουθούσαν τους δρομείς.

Το βαρύτιμο ασημένιο κύπελλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη νικήτρια ομάδα των αγώνων, όπως κάθε χρόνο απονεμήθηκε το βαρύτιμο ασημένιο Κύπελλο, επίχρυσο εσωτερικά, που είχε προσφέρει ο Ιταλός βασιλέας Βιτόριο Εμμανουέλε. Είχε οριστεί πως ο σύλλογος που θα καταφέρει να κατακτήσει τρεις συνεχόμενες φορές το έπαθλο θα το κρατούσε οριστικά. Ο Εθνικός Γ.Σ. το είχε κατακτήσει τις προηγούμενες δύο χρονιές 1910 και 1911, γι'αυτό οι αγώνες του 1912 αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είχε την ευκαιρία να το κατακτήσει οριστικά. Πράγματι ο σύλλογος της Αθήνας επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και πήρε την πρώτη θέση στον ομαδικό αγώνα κατακτώντας το επαμειβόμενο Κύπελλο. Την ομάδα του αποτελούσαν οι αθλητές: Γκιουλαφέντης, Δάβαρης, Δημητρίου, Κουτουλάκης και Λέπουρας.

Έπαθλα δόθηκαν και στους τρεις πρώτους νικητές του ατομικού αγώνα.

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώμαλος δρόμος
12.000μ
Νικητής Σωματείο Επίδοση
Ατομικός αγώνας 1. Γεώργιος Μανωλάσης
2. Παναγιώτης Τριβουλίδης
3. Κ. Λέπουρας
4. Γεώργιος Κουλουμέρδας
5. Δ. Γκιουλαφέντης
6. Α. Κουτουλάκης
7. Χ. Δάβαρης
Πανελλήνιος Γ.Σ.
Ο.Φ. Πειραιώς
Εθνικός Γ.Σ.
Πανελλήνιος Γ.Σ.
Εθνικός Γ.Σ.
Εθνικός Γ.Σ.
Εθνικός Γ.Σ.
54.02.4
55.07.0
55.21.8
;
;
;
;
Ομαδικός αγώνας 1. Εθνικός Γ.Σ.
2. Πανελλήνιος Γ.Σ.
3. Ο.Φ. Πειραιώς
4. Γ.Σ. Αμαρουσίου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]