Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών 1911

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Tο Ε΄ Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών του 1911 διεξήχθη την Κυριακή 3 Απριλίου 1911, στην Αθήνα με την εκκίνηση και τον τερματισμό να γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Νικητής αναδείχθηκε ο Εθνικός Γ.Σ. και κατέκτησε το επαμειβόμενο κύπελλο του Βασιλιά της Ιταλίας Βιτόριο Εμμανουήλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Χρονικό του αγώνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ωραίος καιρός συνέβαλε ώστε στο Στάδιο να προσέλθει αρκετό πλήθος φιλάθλων. Την Ελλανόδικο Επιτροπή αποτελούσαν οι: Π. Καλλιγάς, Λ. Μερκάτης, Π. Σκουζές, Ε. Στάης. Μετείχαν 40 αθλητές: 14 του Εθνικού Γ.Σ., 6 του Ο.Φ. Πειραιώς και 20 μεμονωμένοι φίλαθλοι.

Η διαδρομή είχε συνολικό μήκος 12.000μ και περιγράφεται ως εξής. Η εκκίνηση δόθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και οι δρομείς βγήκαν από την ΒΑ κρύπτη προς το λόφο του Αρδηττού. Κατευθύνθηκαν αριστερά προς τη Γέφυρα του Παγκρατίου, τη διέσχισαν και συνέχισαν προς το δρόμο που διέρχεται πίσω από το Δημοτικό Σχολείο και οδηγεί προς το Στρατιωτικό Αρτοποιείο και την οικία Βερδή. Στη συνέχεια έφτασαν στην οδό Γουδή και στους εκεί στρατώνες (σημερινό ΚΕΙΠΠ) και προχώρησαν προς το Νοσοκομείο Παίδων, συνέχισαν προς την Ιερατική Σχολή (Ριζάρειο), τη Γέφυρα του Πτωχοκομείου, την οικία Θων και έστριψαν αριστερά με πορεία και πάλι προς το Νοσοκομείο Παίδων (τη δυτική πλευρά του) και επέστρεψαν στο Στάδιο εισερχόμενοι από τα προπύλαια.

Στη νικήτρια ομάδα των αγώνων απονεμήθηκε το βαρύτιμο ασημένιο Κύπελλο, επίχρυσο εσωτερικά, που είχε προσφέρει ο Ιταλός βασιλέας Βιτόριο Εμμανουέλε. Το κατέκτησε ο Εθνικός Γ.Σ. για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και έθεσε υποψηφιότητα να το κατακτήσει μόνιμα, εφόσον το κατακτούσε και την επόμενη χρονιά, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό το κύπελλο έπαιρνε οριστικά η ομάδα που θα το κέρδιζε σε τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις. Μετά τη λήξη του αγώνα οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ανήγγειλαν το αποτέλεσμα τηλεγραφικά στον βασιλιά της Ιταλίας. Νικητής του ατομικού αγωνίσματος ήταν ο Στυλιανός Δημητρίου.

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανώμαλος δρόμος
12.000μ
Νικητής Σωματείο Επίδοση
Ατομικός αγώνας 1. Στυλιανός Δημητρίου
2. Κ. Λέπουρας
3. Γ. Κουλουμπέρδας
Εθνικός Γ.Σ.
Εθνικός Γ.Σ.
Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς
46.40.8
46.50.2
46.52.2
Ομαδικός αγώνας 1. Εθνικός Γ.Σ.
2. Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς
23 πόντοι1
34 πόντοι

1 Οι πόντοι (αρνητικοί) υπολογίζονταν από το άθροισμα των θέσεων κατάταξης των αθλητών της ομάδας. Το μικρότερο άθροισμα αναδείκνυε το νικητή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]