Οροσειρά Σλοβακικός Παράδεισος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οροσειρά Σλοβακικός Παράδεισος

Η οροσειρά Σλοβακικός Παράδεισος είναι οροσειρά στην ανατολική Σλοβακία. Είναι ένα μέρος του Spiš-Gemer Karst, το οποίο με τη σειρά του είναι μέρος των σλοβακικών βουνών Ore, μια σημαντική υποδιαίρεση των Δυτικών Καρπαθίων .Βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Spišská Nová Ves στα βόρεια και Dobšiná στα νότια. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα φαράγγια και τους καταρράκτες και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για πεζοπόρους καθώς έχει μια σειρά από ασυνήθιστες διαδρομές μέσα από φαράγγια και καταρράκτες. Υπάρχουν πολλά τμήματα στα οποία η ανάβαση γίνεται με σκάλες. Η περιοχή προστατεύεται από το Εθνικό Πάρκο Σλοβακικός Παράδεισος (πάρκο Národný Slovenský raj).

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οροσειρά Σλοβακικός Παράδεισος είναι μια πεδιάδα με ψηλά οροπέδια. Το ψηλότερο βουνό είναι το Ondrejisko στα 1.270 μ. Η περιοχή αποτελείται κυρίως από ασβεστόλιθο καρστ (πεδιάδες Geravy, Glac, Pelc και Skala) και δολομίτη. Στα καρστικά οροπέδια εμφανίζονται φαινόμενα όπως καταβόθρες και σχηματισμοί ασβεστόλιθου. Το κλίμα είναι αρκετά κρύο.

Τυπικά χαρακτηριστικά είναι τα φαράγγια και οι χαράδρες (Sokol, Suchá Belá, Piecky και Kyseľ), που σχηματίζουν γραφικές βραχώδεις σκηνές και καταρράκτες, οι οποίοι δημιουργήθηκαν κυρίως από τους ποταμούς Hnilec και Hornád και τους παραποτάμους τους. Το ογδόντα τοις εκατό της περιοχής καλύπτεται από έλατα και ίταμους.

Υπάρχουν περισσότερες από 200 σπηλιές και υπόγειοι άβυσσοι. Μεταξύ των σπηλαίων το Dobšinská ľadová jaskyňa (Dobšinská σπηλιά πάγου) και το Medvedia jaskyňa (Σπηλιά της αρκούδας) είναι τα πιο γνωστά. Κάποτε υπήρχαν επίσης πολλοί οικισμοί ξυλοκόπων και λατομεία τα οποία μετατράπηκαν σε τουριστικά κέντρα όπως τα: Dobšinská Maša, Dedinky, Mlynky και Stratená.

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα αξιοσημείωτα και σπάνια ζώα περιλαμβάνονται η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο χρυσαετός, ο κοινός γερανός και ο μαύρος πελαργός. Αρκετά κοινά είναι τα κόκκινα ελάφια και οι αγριόχοιροι, ο λύκος (Canis lupus), ο λύγκας (Lynx lynx) και η βίδρα (Lutra lutra).

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή καλύπτεται από ερυθρελάτη (Picea abies), δασική οξιά (Fagus sylvatica), έλατο, αγριόπευκο και δασική πεύκη (Pinus sylvestris). Σημαντικά ενδημικά φυτά στην περιοχή είναι η Καμπανούλα των Καρπαθίων (Campanula carpatica), Pulsatilla slavica, Hesperis silvestris, Liguria sibirica, και Saxifraga paniculate. Άλλα φυτά που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή είναι το λουλούδι Soldanella montana, το Λείριο το μάρταγο (Lilium martagon) και το Aconitum variegatum.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Slovensky raj National Park | Slovakia.com"
  2. Scheffel, Richard L.; Wernet, Susan J., eds. (1980). Natural Wonders of the World. United States of America: Reader's Digest Association, Inc. p. 348.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Slovenský raj στο Wikimedia Commons