Οξική φλουπρεδνιδίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η περίπλοκη χημική δομή της οξικής φλουπρεδνιδίνης.

Η οξική φλουπρεδνιδίνη είναι φαρμακευτική δραστική ουσία, που εμπορικά έχει τις ονομασίες Decoderm, Combi, Finicort, μεταξύ άλλων, και αποτελεί ένα μέτριας ισχύος γλυκοκορτικοειδές που χρησιμοποιείται σε μορφή κρέμας για τη θεραπεία δερματικών φλεγμονών, όπως π.χ. ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και δερματίτιδα εξ επαφής.

Η οξική φλουπρεδνιδίνη ανήκει στην κατηγορία των ισχυρών γλυκοκορτικοστεροιδών. Οι αντιαλλεργικές, αντικνησμώδεις, και αντιφλογιστικές ιδιότητες της, τυπικές των γλυκοκορτικοστεροϊδών, αποδείχθηκαν σε πολλαπλά πειράματα σε ασθενείς.[1]

Αντενδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και με τα άλλα κορτικοειδή, η οξική φλουπρεντνιδένη αντενδείκνυται σε δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από βακτήρια, μύκητες ή ιούς, συμπεριλαμβανομένης της ακμής, της σύφιλης, της φυματίωσης, καθώς και της ροδόχρου ακμής και σε παιδιά κάτω των δύο ετών.

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να κριθεί η ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία.[2]

Παρενέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν τυπικές κορτικοειδείς αντιδράσεις, όπως ατροφία δέρματος, ραγάδες και στεροειδές ακμή.

Εμφανίζονται κυρίως όταν αντιμετωπίζονται μεγάλες δερματικές περιοχές (περισσότερο από το 10% της επιφάνειας του σώματος), όταν η θεραπεία συνεχίζεται για περισσότερες από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, υπό αποφρακτική θεραπεία ή θεραπεία σε πτυχές του δέρματος. Έχουν επίσης περιγραφεί αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Φαρμακολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ορισμένες θεραπείες, ελάχιστη δραστική ουσία φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος και τα επίπεδα κορτικοειδών (κορτιζόλη) του ίδιου του σώματος στο αίμα δεν επηρεάζονται. Κάτω από αποφρακτική θεραπεία, τα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να μειωθούν λόγω μιας αντίδρασης ανάδρασης μέσω του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Αυτή η αντίδραση ωστόσο δεν είναι κλινικά σημαντική.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δραστική ουσία - Οξική φλουπρεδνιδίνη - Γενικά». Γαληνός. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2022. 
  2. 2,0 2,1 Austria-Codex (στα German). Vienna: Österreichischer Apothekerverlag. 2017. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link) Haberfeld H, ed. (2017). Austria-Codex (in German). Vienna: Österreichischer Apothekerverlag. Decoderm-Creme.