Οκλαχόμα Σίτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°28′56″N 97°32′6″W / 35.48222°N 97.53500°W / 35.48222; -97.53500

Οκλαχόμα Σίτι, Οκλαχόμα

Σημαία

Σφραγίδα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Οκλαχόμα Σίτι
35°28′56″N 97°32′7″W
ΧώραΗΠΑ
ΠολιτείαΟκλαχόμα
Διοικητική υπαγωγήOklahoma County
Ίδρυση1889
Διοίκηση
 • Mayor of Oklahoma City, OklahomaΝτέιβιντ Χολτ (Ρ)
Έκταση1.607,76 km2
Υψόμετρο366 μ.
Πληθυσμός681.054 (πόλη)
1.439.640 (μητροπολιτική)
Τηλ. κωδ.405
Ζώνη ώραςΚεντρική Ζώνη Ώρας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Οκλαχόμα Σίτι (αγγλικά: Oklahoma City, Oklahoma), είναι πόλη των ΗΠΑ, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Οκλαχόμα, ενώ επίσης, αποτελεί έδρα της Κομητείας της Οκλαχόμα.

Ο πληθυσμός της πόλης της Οκλαχόμα Σίτι, ανέρχεται σε 681.054 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2020[1]), ενώ της μητροπολιτικής περιοχής της Οκλαχόμα Σίτι, σε 1.439.640 κατοίκους (2021). Η πόλη, κατατάσσεται 25η μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τον πληθυσμό.

Τα αστικά όρια της Οκλαχόμα Σίτι εκτείνονται στις κομητείες Κανάντιαν, Κλίβελαντ, και Ποτταγουατόμι, αν και μεγάλο μέρος αυτών των περιοχών έξωθεν του πυρήνα της περιοχής της Κομητείας της Οκλαχόμα είναι ημιαστικές ή αγροτικές (λεκάνες απορροής). Η πόλη κατατάσσεται όγδοη μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε έκταση ξηράς (συμπεριλαμβανομένων ενοποιημένων πόλεων-κομητειών· είναι η μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε έκταση ξηράς της οποίας η κυβέρνηση δεν έχει ενοποιηθεί με αυτήν μιας κομητείας).

Η Οκλαχόμα Σίτι παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές αγορές στον κόσμο.[2] Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα προϊόντα πετρελαίου και οι σχετικές βιομηχανίες είναι ο μεγαλύτερος και πιο επικερδής τομέας της τοπικής οικονομίας. Η πόλη βρίσκεται στο μέσο μιας περιοχής εξόρυξης πετρελαίου και φορτωτήρων πετρελαίου dot the capitol grounds. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων στην αεροπορική βάση Τίνκερ και το Αεροναυτικό Κέντρο Mike Monroney του Υπουργείου Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών (αυτές οι δύο τοποθεσίες φιλοξενούν αρκετά γραφεία της Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και το Κέντρο Υπηρεσιών Επιχειρήσεων Αρχειοθετήθηκε 2010-10-27 στο Wayback Machine., του Υπουργείου Μεταφορών, αντίστοιχα).

Η πόλη ιδρύθηκε κατά την διάρκεια του Land Run of 1889 και ο πληθυσμός της ξεπέρασε τους 10.000 κατοίκους εντός των πρώτων ωρών από την ίδρυσή της. Η Οκλαχόμα Σίτι ήταν το θέατρο της βομβιστικής επίθεσης της 19ης Απριλίου 1995 στο Ομοσπονδιακό κτίριο «Alfred P. Murrah», στην οποία πέθαναν 168 άνθρωποι. Ήταν η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και παραμένει μέχρι σήμερα η χειρότερη πράξη εγχώριας τρομοκρατίας στην ιστορία των Η.Π.Α.

Η Οκλαχόμα Σίτι βρίσκεται κατά μήκος ενός από τους βασικούς ταξιδιωτικούς διαδρόμους προς το Τέξας και το Μεξικό, και απέχει 3 ώρες με αυτοκίνητο από την Μητροπολιτική περιοχή Ντάλλας-Φορτ Γουόρθ. Ευρισκόμενη στην περιοχή της Frontier Country της πολιτείας, το βορειοανατολικό τμήμα της πόλης βρίσκεται σε μια οικολογική περιοχή γνωστή ως Cross Timbers. Από την εποχή που καταγράφονται οι καιρικές συνθήκες το 1890, η Οκλαχόμα Σίτι έχει χτυπηθεί από 13 βίαιους σιφώνες και από αυτούς οι 11 ήταν κατηγορίας F4 / EF4 και οι δύο ήταν F5 / EF5. Στις 3 Μαΐου 1999, προάστια της νότιας Οκλαχόμα και των κοντινών κοινοτήτων επλήγησαν από έναν από τους ισχυρότερους σίφωνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, έναν F-5 στην Κλίμακα Φουτζίτα, με τις ταχύτητες των ανέμων να φτάνουν κατά την κορύφωσή τους τα 301 μίλια την ώρα (484 χιλιόμετρα την ώρα), η μεγαλύτερη επιφανειακή ταχύτητα ανέμου που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη. Αυτός ο σίφωνας ήταν μέρος του ξεσπάσματος σιφώνων της Οκλαχόμα το 1999.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οκλαχόμα Σίτι εποικήθηκε στις 23 Απριλίου 1889, όταν η περιοχή γνωστή ως οι «ανεκχώρητες γαίες» άνοιξε για Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό εποικισμό σε ένα γεγονός γνωστό ως "The Land Run".[3] Ήδη κατά την ίδρυσή τους, κατοικήθηκε αμέσως από 10.000 αποίκους και ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε μεταξύ του 1890 και του 1900.[4] Μεταξύ των πρώτων ηγετών της ανάπτυξης της πόλης, ήταν οι Anton Classen, John Shartel, Henry Overholser και James W. Maney.

Η Οκλαχόμα Σίτι το 1890.

Την περίοδο που η πολιτεία της Οκλαχόμα εισήλθε στην Ένωση, το 1907, η Οκλαχόμα Σίτι είχε ξεπεράσει το Γκάθρι, την εδαφική πρωτεύουσα, ως το κέντρο του πληθυσμού και εμπορικός κόμβος της νέας πολιτείας. Λίγο μετά, η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Γκάθρι στην Οκλαχόμα Σίτι.[5] Η Οκλαχόμα Σίτι ήταν ένας μεγάλος σταθμός στον Route 66 κατά την διάρκεια του πρώτου μέρους του 20ού αιώνα· το 1946 μάλιστα αναφέρθηκε στο κλασικό τζαζ τραγούδι «Route 66» του Bobby Troup, το οποίο μεταγενέστερα γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον Nat King Cole.

Πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Οκλαχόμα Σίτι ανέπτυξε μεγάλες εγκαταστάσεις κτηνοτροφίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και έσοδα που πριν κατευθύνονταν στο Σικάγο και την Ομάχα. Με την ανακάλυψη του πετρελαίου το 1928 μέσα στα όρια της πόλης (μεταξύ των οποίων κάτω από το Πολιτειακό Καπιτώλιο), εξελίχθηκε αμέσως σε πετρελαιοπαραγωγικό κέντρο.[6] Η μεταπολεμική ανάπτυξη επέφερε την κατασκευή του Interstate Highway System (Διαπολιτειακό Σύστημα Αυτοκινητοδρόμων), το οποίο έκανε την Οκλαχόμα Σίτι έναν μεγάλο κόμβο στη σύγκλιση των αυτοκινητόδρομων I-35, I-40 and I-44. Βοηθήθηκε, επίσης, από την ομοσπονδιακή ανάπτυξη της Αεροπορικής Βάσης Τίνκερ.

Όπως συνέβη και με πολλές άλλες Αμερικανικές πόλεις, ο κεντρικός πληθυσμός της πόλης μειώθηκε τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, καθώς οι οικογένειες ακολούθησαν νεόδμητους αυτοκινητοδρόμους για να μετακινηθούν σε νέες κατοικίες σε κοντινά προάστια. Προγράμματα αστικής ανανέωσης κατά τη δεκαετία του 1970, περιλαμβανομένου του Pei Plan (Οκλαχόμα Σίτι), είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση παλαιότερων ιστορικών κατασκευών, αλλά δεν κατάφεραν να φέρουν την ανάπτυξη και έτσι η πόλη έμεινε διάστικτη με κενά οικόπεδα που χρησιμοποιούνταν για στάθμευση. Μια από τις εξαιρέσεις ήταν η κατασκευή του Βοτανικού Κήπου Μύριαντ. Αρχιτεκτονικά σημαντικά κτίρια που κατεδαφίστηκαν εξαιτίας αυτών των προγραμμάτων, ήταν το Criterion Theater,[7][8] το Baum Building,[9] το Hales Building[10][11] και το ξενοδοχείο Biltmore Hotel.[12]

Υδάτινα ταξί από το κέντρο της Οκλαχόμα Σίτι προς το προάστιο του Bricktown.

Το 1993, η πόλη έθεσε σε εφαρμογή ένα μαζικό πακέτο αναμόρφωσης γνωστό ως Metropolitan Area Projects (MAPS), με σκοπό να ξανακτισθεί ο πυρήνας της πόλης με αστικά έργα, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες δραστηριότητες και να αναζωογονηθεί το κέντρο της πόλης. Η πόλη προσέθεσε ένα νέο πάρκο μπέιζμπολ· κεντρική βιβλιοθήκη· ανακαινίσεις στο αστικό κέντρο, συνεδριακό κέντρο και εκθεσιακούς χώρους· και ένα υδάτινο κανάλι στην ψυχαγωγική περιφέρεια Μπρίκταουν. Τα υδάτινα ταξί μεταφέρουν επιβάτες μέσα στην περιφέρεια, προσθέτοντας χρώμα και δραστηριότητα κατά μήκος του καναλιού. Το MAPS έχει γίνει ένας από τους πιο επιτυχείς συνεταιρισμού δημοσίου-ιδιωτών που έχει αναληφθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπερβαίνοντας τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.[13] Ως αποτέλεσμα του MAPS, ο πληθυσμός που ζει σε κτίρια του κέντρου έχει ευρέως αυξηθεί, μαζί με την ζήτηση για καταστήματα οικιακού ενδιαφέροντος όπως παντοπωλεία, καταστήματα λιανικής και υπηρεσιών.

Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων MAPS, η περιοχή του κέντρου της πόλης έχει βιώσει συνεχή ανάπτυξη. Αρκετά κτίρια του κέντρου υφίστανται ανακαίνιση/αποκατάσταση. Αξιοσημείωτη μεταξύ αυτών ήταν η αποκατάσταση του Skirvin Hotel το 2007. Ο ουρανοξύστης Φερστ Νάσιοναλ Σέντερ (First National Center) έχει ανακαινιστεί.

Το Ομοσπονδιακό Κτίριο Murrah μετά την βομβιστική επίθεση του 1995.

Οι κάτοικοι της Οκλαχόμα Σίτι υπέστησαν σοβαρές απώλειες στις 19 Απριλίου 1995 όταν ο Τίμοθι ΜακΒέι πυροδότησε μια βόμβα έμπροσθεν του Ομοσπονδιακού κτιρίου «Alfred P. Murrah». Το κτίριο καταστράφηκε, περισσότερα από 100 παρακείμενα κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, και 168 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η τοποθεσία έχει ονομαστεί «Oklahoma City National Memorial and Museum». Από τα εγκαίνιά του το 2000, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν επισκεφθεί. Κάθε έτος στις 19 Απριλίου, οι επιζώντες, οι οικογένειες και οι φίλοι επιστρέφουν στο μνημείο για να διαβάσουν τα ονόματα όλων των ανθρώπων που χάθηκαν.

Το σχέδιο «Core-to-Shore» δημιουργήθηκε για να επαναχωροθετηθεί ο I-40 ένα μίλι (1,6 χλμ.) νότια και να αντικατασταθεί με μια λεωφόρο (boulevard) για να δημιουργηθεί μια διαμορφωμένη είσοδος προς την πόλη.[14] Αυτό επίσης επιτρέπει στο κεντρικό τμήμα της πόλης να εκτείνεται νότια και να συνδέεται με την όχθη του Ποταμού Οκλαχόμα. Αρκετά στοιχεία του "Core to Shore" συμπεριελήφθησαν στην πρόταση MAPS 3 που εγκρίθηκε από τους ψηφοφόρους στα τέλη του 2009.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέα προς την καρδιά του κέντρου της Οκλαχόμα Σίτι.

Η πόλη βρίσκεται στην περιοχή Φροντίερ Κάντρυ στο κέντρο της πολιτείας, καθιστώντας την μία ιδανική τοποθεσία για την πολιτειακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφών των Ηνωμένων Πολιτειών, η πόλη έχει συνολική έκταση 621,2 mi2 (1.609 τ.χλμ.), από τα οποία, τα 607,0 mi2 (1.572 τ.χλμ.) είναι ξηρά και τα 14,2 mi2 (37 τ.χλμ.) είναι νερό. Η συνολική έκταση είναι κατά 2,28 % νερό.

Ηλιοβασίλεμα πάνω από την Λίμνη Χέφνερ στη βορειοδυτική Οκλαχόμα Σίτι.

Η Οκλαχόμα Σίτι βρίσκεται στην περιοχή Sandstone Hills της Οκλαχόμα, γνωστή για τους λόφους της, ύψους από 250 μέχρι 400 ft (120 m), και για δύο είδη βελανιδιάς: την Quercus marilandica και την Q. stellata.[15] Το βορειοανατολικό μέρος της πόλης και των προαστίων της εμπίπτουν σε μια οικολογική περιοχή γνωστή ως Cross Timbers.[16]

Η πόλη χονδρικά διχοτομείται από τον North Canadian River (πρόσφατα μετονομάσθηκε σε ποταμό Οκλαχόμα μέσα στα όρια της πόλης). Ο North Canadian κάποτε είχε επαρκή ροή ώστε να προκαλεί πλημμύρες κάθε χρόνο, επιφέροντας καταστροφές στις εκατέρωθεν περιοχές, περιλαμβανομένου του Ζωολογικού Κήπου της Οκλαχόμα Σίτι (Oklahoma City Zoo).[17] Τη δεκαετία του 1940 κτίσθηκε ένα φράγμα στον ποταμό ώστε να διαχειριστούν τις πλημμύρες και μείωσαν τα επίπεδά τους.[18] Τη δεκαετία του 1990, ως μέρος του σχεδίου αναζωογόνησης της πόλης γνωστού ως MAPS, η πόλη έκτισε μια σειρά φραγμάτων χαμηλής στάθμης, που επιστρέφουν το νερό στο τμήμα του ποταμού που κυλά κοντά στο κέντρο της πόλης.[19] Η πόλη έχει τρεις μεγάλες λίμνες: την Λίμνη Χέφνερ και την Λίμνη Όβερχολσερ, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης· και την μεγαλύτερη, την Λίμνη Στάνλεϋ Ντρέιπερ, στα αραιοκατοικημένα άκρα νοτιοανατολικά της πόλης.

Η πυκνότητα πληθυσμού που αναφέρεται κανονικά για την Οκλαχόμα Σίτι, με βάση τις περιοχές των ορίων της, είναι κάπως παραπλανητική. Η αστική της ζώνη καλύπτει 244 mi2 (630 τ.χλμ.), ενώ τα προάστια καλύπτουν τα υπόλοιπα 377 mi2 (980 τ.χλμ.) της έκτασης της πόλης.[20]

Η Οκλαχόμα Σίτι είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στη χώρα σε συμμόρφωση με τον νόμο Clean Air Act.[21]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οκλαχόμα Σίτι έχει υγρό υποτροπικό κλίμα, με συχνές διακυμάνσεις στον καιρό καθημερινά και εποχιακά, εκτός μόνο κατά την διάρκεια των καυτών και υγρών θερινών μηνών. Οι επίμονοι άνεμοι, συνήθως από τα νότια ή νοτιοανατολικά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, βοηθούν να μετριαστεί ο θερμότερος καιρός. Οι τακτικοί βόρειοι άνεμοι κατά την διάρκεια του χειμώνα μπορούν να εντείνουν τις ψυχρές περιόδους.

Η μέση θερμοκρασία είναι 60,2 °F (15,7 °C), αν και είναι αρκετά χαμηλότερη τους χειμερινούς μήνες, με μέσο όρο 36,7 °F (2,6 °C) τον Ιανουάριο, και υψηλότερη κατά τους θερινούς μήνες, με μέσο όρο 82 °F (27,8 °C) τον Ιούλιο. Οι ακραίες τιμές κυμαίνονται από −17 °F (−27 °C) στις 12 Φεβρουαρίου 1899 έως 113 °F (45 °C) στις 11 Αυγούστου 1936 και στις 3 Αυγούστου 2012.[22] Η πόλη λαμβάνει κατά μέσον όρο 35,9 ίντσες (912 χιλιοστά) υετού ετησίως και 8,6 ίντσες (21,8 εκατοστά) χιονιού.

Ο σίφωνας EF5 στις 20 Μαΐου 2013 καθώς διέσχιζε τα νότια προάστια της Οκλαχόμα Σίτι.

Η Οκλαχόμα Σίτι βιώνει μια περίοδο δριμέος καιρού τους μήνες από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο, ειδικά κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο, με πλήθος από ακραία καιρικά φαινόμενα. Καθώς μάλιστα βρίσκεται μέσα στην επικίνδυνη ζώνη που είναι γνωστή ως το Μονοπάτι των Σιφώνων (Tornado Alley) οι σίφωνες έχουν εξαιρετικά υψηλή συχνότητα εμφάνισης ιδιαίτερα τους μήνες αυτούς, αν και το φαινόμενο έχει λάβει χώρα κάθε μήνα του χρόνου. Μάλιστα η Οκλαχόμα Σίτι είναι η πλέον επιρρεπής αμερικανική πόλη στην εμφάνιση σιφώνων.[23] Από την περίοδο που άρχισαν να κρατούνται αρχεία του καιρού το 1890, η Οκλαχόμα Σίτι έχει πληγεί από 13 βίαιους σίφωνες, 11 κατηγορίας F4 / EF4 και δύο F5 / EF5.[23] Στις 3 Μαΐου 1999, μέρη στη νότια Οκλαχόμα Σίτυ και κοντινές κοινότητες βίωσαν τον ισχυρότερο σίφωνα που έχει καταγραφεί επίσημα, έναν F-5 στην κλίμακα Φουτζίτα, με ταχύτητες ανέμου που έφτασαν μέχρι τα 301 μίλια την ώρα ή 484 χιλιόμετρα την ώρα, όπως καταγράφτηκε τότε από ραντάρ Ντόπλερ, ταχύτητα ρεκόρ στον πλανήτη Γη. Αυτός ο σίφωνας ήταν μέρος του Ξεσπάσματος σιφώνων της Οκλαχόμα του 1999. Η ίδια ευρύτερη περιοχή επλήγη ξανά στις 20 Μαΐου 2013, όταν ένας σίφωνας EF5 στην Ενισχυμένη Κλίμακα Φουτζίτα (αντικατέστησε στις Ηνωμένες Πολιτείες την αρχική Κλίμακα Φουτζίτα το 2007) έπληξε τα προάστια της πόλης Νιούκασλ και Μουρ, αφήνοντας πίσω 24 νεκρούς.[24][25][26]



Δημογραφικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημαρχείο της Οκλαχόμα Σίτι σε φωτογραφία του 2008.
Νυχτερινή φωτογραφία της Οκλαχόμα Σίτι.

Παρατίθεται η εξέλιξη του πληθυσμού της πόλης της Οκλαχόμα Σίτι, σύμφωνα με τις ανά 10 χρόνια συνολικές εθνικές απογραφές της χώρας.

Έτος Πληθυσμός
1890 4.151
1900 10.037
1910 64.205
1920 91.295
1930 185.389
1940 204.424
1950 243.504
1960 324.253
1970 368.164
1980 404.014
1990 444.719
2000 506.132
2010 579.999
2020 681.054

Πηγή: U.S. Decennial Census.[30]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης: Κατάλογος εταιρειών με έδρα την Οκλαχόμα Σίτι

Η αλυσίδα εστιατορίων Sonic Drive-In εδρεύει στην Οκλαχόμα Σίτι.
Το κτίριο Devon Energy Center, που είναι η έδρα της εταιρείας Devon Energy Corporation και, επίσης, το υψηλότερο κτίριο στην Οκλαχόμα Σίτι, με ύψος 258 μέτρα και 50 ορόφους.

Η οικονομία της Οκλαχόμα Σίτι, κάποτε ένα απλό περιφερειακό κέντρο διακυβέρνησης και ενεργειακής εξερεύνησης, έχει έκτοτε επεκταθεί και περιλαμβάνει τον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών, τις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα, τις υπηρεσίες υγείας και την διοίκηση. Η πόλη είναι έδρα δύο εταιρειών Fortune 500, της Chesapeake Energy Corporation[31] και της Devon Energy Corporation,[32] καθώς επίσης φιλοξενεί τα Love's Travel Stops & Country Stores, που κατατάσσεται δέκατη τρίτη στην λίστα του Forbes για τις ιδιωτικές εταιρείες.[33]

Τον Ιούλιο του 2014, οι κορυφαίοι δεκαπέντε εργοδότες στην πόλη ήταν (με τον αριθμό εργαζομένων σε παρενθέσεις):[34]

  1. Πολιτεία της Οκλαχόμα (46.900)
  2. Mike Monroney Aeronautical Center (7.500)
  3. Integris Health (6.000)
  4. City of Oklahoma City (4.840)
  5. University of Oklahoma Health Sciences Center (5.000)
  6. Hobby Lobby Stores (5.100)
  7. Chesapeake Energy Corporation (3.500)
  8. Mercy Health Center (4,300)
  9. OG+E Energy Corp (3.400)
  10. Devon Energy Corporation (3.200)
  11. SSM Health Care of Oklahoma, Inc. (3.100)
  12. AT&T (3.000)
  13. OU Medical Center (3.200)
  14. Sonic Corp. (2.000)
  15. LSB Industries, Inc. (1.880)

Το 2013, το Forbes κατέταξε την Οκλαχόμα Σίτι όγδοη στη λίστα των Καλύτερων Τοποθεσιών για Επιχειρήσεις και Καριέρες.[35]

Πηγές και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «U.S. Census Bureau QuickFacts: Oklahoma City city, Oklahoma». www.census.gov (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2022. 
  2. Knapp, Adam. Stockyards City Αρχειοθετήθηκε 2010-02-26 στο Wayback Machine. at About.com (accessed 29 Απριλίου 2010)
  3. Wilson, Linda D. "Oklahoma City Αρχειοθετήθηκε 2011-05-25 στο Wayback Machine.," Encyclopedia of Oklahoma History and Culture Αρχειοθετήθηκε 2015-02-01 στο Wayback Machine.. . Retrieved January 26, 2010.
  4. Wilson. Encyclopedia of Oklahoma History and Culture Αρχειοθετήθηκε 2015-02-01 στο Wayback Machine.
  5. Curtis, Gene. "Only in Oklahoma: State capital location was a fight to the finish", Tulsa World . Retrieved February 4, 2010.
  6. Oklahoma Oil: Past, Present and Future
  7. «Criterion Group». OKCHistory.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009. 
  8. «The Criterion Group, main page». The Criterion Group. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009. 
  9. «Baum Building». OKCHistory.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009. 
  10. «Hales Building». OKCHistory.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2009. 
  11. Lackmeyer and Money, pp. 20, 42.
  12. «Biltmore Hotel». OKCHistory.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009. 
  13. Metropolitan Area Projects, Greater Oklahoma City Chamber . Retrieved February 5, 2010.
  14. Core to Shore Αρχειοθετήθηκε 2010-05-27 στο Wayback Machine. at City of Oklahoma City
  15. Oklahoma Geography, NetState.com . Retrieved February 4, 2010.
  16. «Ecoregions of Oklahoma» (PDF). Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2008. [νεκρός σύνδεσμος]
  17. History of the Oklahoma City Zoo Αρχειοθετήθηκε 2016-01-17 στο Wayback Machine., Oklahoma City Life Web site . Retrieved February 5, 2010.
  18. Elmias Thomas Collection Projects Series Αρχειοθετήθηκε 2014-11-15 στο Wayback Machine., University of Oklahoma. Retrieved February 5, 2010.
  19. 2008 Oklahoma River[νεκρός σύνδεσμος], City of Oklahoma City. Retrieved February 4, 2010.
  20. American Fact Finder Table GCT-PH1 retrieved on 2008-07-17
  21. About Αρχειοθετήθηκε 2009-05-16 στο Wayback Machine., Modern Transit Project. Retrieved February 5, 2010.
  22. "Climatological averages and records" NWS Norman, Oklahoma. Retrieved August 22, 2012.
  23. 23,0 23,1 «NWS Norman, Oklahoma – Tornadoes in the Oklahoma City, Oklahoma Area Since 1890». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2009. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2012. 
  24. (Αγγλικά) «OKLA. TORNADO DAMAGE: THOUSANDS OF HOMES, $1.5-$2B». AP. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2013. 
  25. Levs, Josh (23 Μαΐου 2013). «- storms slam recovering Oklahoma City area». CNN. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2013. 
  26. (Αγγλικά) Carter, Chelsea J.; Todd, Brian; Pearson, Michael (21 Μαΐου 2013). «Crews shift from rescue to recovery a day after Oklahoma tornado, official says». CNN. http://www.cnn.com/2013/05/21/us/severe-weather/index.html. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2013. 
  27. «Climatological Averages and Records». NOAA/NWS Norman, OK. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2011. 
  28. «NowData - NOAA Online Weather Data». National Oceanic and Atmospheric Administration. Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2011. 
  29. «Climatological Normals of Oklahoma City». Hong Kong Observatory. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2010. 
  30. United States Census Bureau. «Census of Population and Housing». Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2015. 
  31. «Fortune 500 2014:Chesapeake Energy Corporation». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2014. 
  32. «Fortune 500 2014:Devon Energy Corporation». Forbes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2014. 
  33. «Love's Travel Stops & Country Stores». Forbes. Οκτωβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2014. 
  34. «Oklahoma City MSA Major Employer List». Greater Oklahoma City. Ιουλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2014. 
  35. «Best Places For Business and Careers – Forbes». Forbes. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]