Ξενοδοχείο Ανί Πλάζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξενοδοχείο Ανί Πλάζα
Χάρτης
Είδοςξενοδοχείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°11′0″N 44°31′11″E
Διοικητική υπαγωγήΓερεβάν
ΧώραΑρμενία
Έναρξη κατασκευής1970[1]
Ολοκλήρωση1970
Όροφοι14
ΑρχιτέκτοναςEduard Safaryan
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το ξενοδοχείο Ανί Πλάζα (αρμενικά: Անի Պլազա Հյուրանոց‎‎), είναι ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην κεντρική συνοικία Κέντρον του Γερεβάν, στην Αρμενία. Το ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1970 ως κρατική επιχείρηση κατά τη σοβιετική περίοδο. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το Ξενοδοχείο Ανί ιδιωτικοποιήθηκε το 1998 και μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση άνοιξε ξανά ως ξενοδοχείο Ανί Πλάζα το 1999. Πήρε το όνομά του από τη μεσαιωνική αρμενική πόλη Ανί, μια από τις ιστορικές πρωτεύουσες του αρμενικού έθνους.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στη λεωφόρο Σαγιάτ-Νόβα 19, στη διασταύρωση με την οδό Αμποβιάν.

Από το 2016, διαθέτοντας 260 δωμάτια, [2] το Ανί Πλάζα είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στην Αρμενία. [3]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη δεκαετία του 1960, υπήρχαν μόνο τρία ξενοδοχεία (τα Γερεβάν, Αρμενία και Σεβάν) που εξυπηρετούσαν την πόλη του Γερεβάν. Η κρατική υπηρεσία Intourist ήταν ο ρυθμιστικός φορέας των ξενοδοχείων και του τουρισμού γενικότερα στη Σοβιετική Ένωση. Χορηγήθηκε άδεια από την κεντρική κυβέρνηση της Μόσχας για την κατασκευή 4 νέων ξενοδοχείων στο Γερεβάν μετά από προσπάθες του Ιλία Γκεβόργκοφ, ο οποίος ήταν διευθυντής του υποκαταστήματος του πρακτορείου Intourist στην Αρμενική ΣΣΔ.

Το πρώτο από τα 4 ξενοδοχεία που ανεγέρθηκαν ήταν το Ξενοδοχείο Ανί. Ως τοποθεσία του ξενοδοχείου επιλέχθηκε η νέα λεωφόρος Σαγιάτ-Νόβα. Το σχέδιο διεκπεραιώθηκε από μια αρχιτεκτονική ομάδα που περιλάμβανε τους Έντουαρντ Σαφαριάν, Φοίνιξ Νταρμπινιάν και Φίλιξ Χακομπιάν. Αυτή η τριάδα είχε ήδη σχεδιάσει πολλά από τα κτήρια κατοικιών στην κοντινή οδό Αμποβιάν.

Η κατασκευή του ξενοδοχείου ξεκίνησε το 1964 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1969. Το έργο συντόνισαν οι Άλμπερτ Σαργκσιάν (1964-65), Βίκτωρ Βιραμπιάν (1965-67) και Κάρλεν Γκαριμπιάν (1967-69). Το 1970, το ξενοδοχείο άνοιξε επίσημα στην 50ή επέτειο από τη Σοβιετοποίηση της Αρμενίας.

Μετά τον εορτασμό της 50ής επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1965, ο αρμενικός εθνικισμός γνώρισε ευρεία αναβίωση στους νεαρούς Αρμενίους εντός της σοβιετοκρατούμενης Αρμενίας. Έτσι, το ξενοδοχείο πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη Ανί [4] (που σήμερα ανήκει στην Τουρκία), η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πρωτεύουσα του Βασιλείου των Βαγκρατιδών της Αρμενίας μεταξύ 961 και 1045. Στην είσοδο του ξενοδοχείου τοποθετήθηκε το βασιλικό έμβλημα της δυναστείας.

Την εποχή των εγκαινίων του, το Ξενοδοχείο Ανί ήταν το ψηλότερο κτήριο της πόλης και το μεγαλύτερο ξενοδοχείο στο Γερεβάν. Το συνολικό κόστος του ξενοδοχείου ανήλθε στα 5 εκατομμύρια σοβιετικά ρούβλια. Με την έναρξη λειτουργίας του, το Ξενοδοχείο Ανί βραβεύτηκε από την Ένωση Αρχιτεκτόνων της ΕΣΣΔ ως το καλύτερο κτήριο του 1970.

Ξενοδοχείο Ανί Πλάζα

Το Ξενοδοχείο Ανί φιλοξένησε τους παίκτες της Μπάγερν Μονάχου τον Μάρτιο του 1975. Το 1979, έμεινε στο ξενοδοχείο ο B.B. King μαζί με το συγκρότημά του, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Σοβιετική Ένωση. Η Ρωσίδα τραγουδίστρια της τζαζ Λαρίσα Ντολίνα έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο ξενοδοχείο. Το 1988, το ξενοδοχείο εξαγοράστηκε από την εταιρεία Ani Enterprises με επικεφαλής έναν Αμερικανοαρμένιο επιχειρηματία. [5] Το 1993, η Σερ έμεινε στο Ξενοδοχείο Ανί όταν έφτασε στην Αρμενία για την ανθρωπιστική της αποστολή, μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Μετά την οικονομική κρίση της Αρμενίας κατά τη δεκαετία του 1990, το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε πλήρως το 1998. Μετά από εργασίες ανακαίνισης μεγάλης κλίμακας, το ξενοδοχείο άνοιξε ξανά στις 20 Σεπτεμβρίου 1999 ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων Ανί Πλάζα, [6] με την παρουσία του τότε προέδρου Ρομπέρτ Κοτσαριάν.

Το 2015, η εταιρεία Ani Enterprises εξαγοράστηκε από τον Αρμένιο επιχειρηματία Γκενίκ Καραπετιάν. [7]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ισόγειο του ξενοδοχείου φιλοξενεί το καφέ Snezhinka, το πιάνο μπαρ και εστιατόριο La Folie, το μ,παρ Ani, το Garden Bar, μια εσωτερική πισίνα και ένα κέντρο ευεξίας και σπα. Στον ημιώροφο φιλοξενούνται 4 αίθουσες συνεδριάσεων και το εστιατόριο Ani (πρώην Urartu). Τα 262 δωμάτια του ξενοδοχείου βρίσκονται στους υπόλοιπους 12 ορόφους.

Από το 2006, το Ανί Πλάζα είναι μεταξύ των χώρων που φιλοξενούν τακτικά τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γερεβάν Χρυσό Βερίκοκο.

Το ξενοδοχείο είναι προσβάσιμο μέσω του κοντινού σταθμού του μετρό Yeritasardakan.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 12  Νοεμβρίου 2018.
  2. About Ani Plaza
  3. Ani Plaza Hotel Yerevan (Barev Armenia)
  4. Անի հյուրանոց եւ «Ուրարտու» ռեստորան` կենդանի պատմություն
  5. «Hotels in Yerevan: Ani Plaza». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2016. 
  6. «Ani Plaza Hotel». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2016. 
  7. The new owner of Ani Plaza Hotel