Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Γερεβάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Γερεβάν (Αγγλικά: Yerevan International Film Festival) είναι ετήσιο[1] κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποείται στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Γερεβάν.

Ιστορικό & πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2004 με πρωτοβουλία[1] του ομίλου για την ανάπτυξη του κινηματογράφου "Χρυσό Βερίκοκο" και της Αρμένικης Ένωσης Κριτικών του Κινηματογράφου καθώς και με την στήριξη της αρμένικης κυβέρνησης. Από τότε διοργανώνεται κάθε Ιούλιο. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να παρουσιάσει νέες ταινίες προερχόμενες από Αρμένιους σκηνοθέτες και παραγωγούς αλλά και από αλλοδαπούς αρμένικης καταγωγής και να προωθήσει την δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία στον χώρο του κινηματόγραφου και του video art.

Οι σημαντικότερες διακρίσεις[2] είναι το χρυσό και ασημένιο βερίκο και το βραβείο "Ταλερ του Παρατζάνωφ", το οποίο έχει θεσπιστεί στη μνήμη του σκηνοθέτη Σεργκέι Παρατζάνωφ. Ο τελευταίος όταν βρισκόταν στη φυλακή συνήθιζε[2] να σκαλίζει με τα νύχια του εικόνες πάνω σε μεταλλικά καπάκια μπουκαλιών τα οποία ονόμαζε Ταλερς, από τα οποία και προέρχεται το όνομα του βραβείου.

Από το 2005 πρόεδρος του Φεστιβάλ είναι ο Ατόμ Εγκογιάν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ιστοριό Φεστιβάλ Αρχειοθετήθηκε 2020-09-01 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα του Φεστιβαλ
  2. 2,0 2,1 Βραβεία φεστιβαλ Αρχειοθετήθηκε 2015-05-02 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα του Φεστιβαλ