Νότιος Πόλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Νότιος Πόλος είναι το νοτιότερο σημείο της Γης. Βρίσκεται στο αντιδιαμετρικό σημείο του Βόρειου Πόλου.

Συντεταγμένες: 90°00′S 0°00′E / 90.00°S 0.00°E / -90.00; 0.00

Γεωγραφικός νότιος πόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γεωγραφικός νότιος πόλος είναι το σημείο όπου ο άξονας περιστροφής της Γης τέμνει την επιφάνειά της. Είναι το νοτιότερο σημείο της Γης και βρίσκεται στην ήπειρο της Ανταρκτικής. Ειδικότερα στον Νότιο Πόλο, δεν ισχύει ο κλασικός ορισμός των 4 σημείων του ορίζοντα, καθώς όλα τα σημεία του ορίζοντα δεικνύουν προς τον βορρά (κατά συνέπεια, προς όποια κατεύθυνση και να μετακινηθεί κάποιος, είναι βορράς). Αντίστοιχα στον Βόρειο Πόλο ισχύει το αντίστροφο (όλες οι κατευθύνσεις είναι νότος).

Μαγνητικός νότιος πόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μαγνητικός νότιος πόλος είναι το σημείο της επιφάνειας της Γης που οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης είναι κάθετες και με προσανατολισμό προς τα πάνω. Ο νότιος μαγνητικός πόλος συνεχώς μεταβάλλεται λόγω των αλλαγών του μαγνητικού πεδίου της Γης. Διαχρονικά, ο μαγνητικός νότιος πόλος δεν ταυτίζεται απόλυτα με το γεωγραφικό νότιο πόλο.

Εξερεύνηση του Νότιου Πόλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτοι άνθρωποι που έφτασαν στον Νότιο Πόλο ήταν ο Νορβηγός Ρόαλντ Άμουνδσεν και η ομάδα του στις 14 Δεκεμβρίου 1911. Ο αντίπαλος του Άμουνδσεν, ο Βρετανός Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, έφθασε στον Νότιο Πόλο ένα μήνα αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου του 1912, όπου και αντίκρισε την νορβηγική σημαία που άφησε ο Ροαλντ Άμουνδσεν και ένα σημείωμα προς τον Σκοτ που του απηύθυνε προσωπική παράκληση να κάνει γνωστό το κατόρθωμα του Άμουνδσεν στον βασιλιά της Νορβηγίας. Ο Σκοτ και η ομάδα του όμως πέθαναν στο ταξίδι της επιστροφής από το κρύο και την πείνα, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών που συνάντησαν.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]