Βόρειος Πόλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Βόρειος Πόλος (αποσαφήνιση).

Συντεταγμένες: 90°N 0°W / 90°N -0°E / 90; -0

Αζιμουθιακή προβολή του Αρκτικού Ωκεανού και του Βορείου Πόλου.
Η περιοχή του Βορείου Πόλου.

Ο Βόρειος Πόλος ή γεωγραφικός βόρειος πόλος είναι το βορειότερο σημείο του πλανήτη Γη και βρίσκεται στην Αρκτική. Ορίζεται ως το σημείο όπου ο άξονας περιστροφής της Γης τέμνει την επιφάνειά της στο Βόρειο Ημισφαίριο, και όπου συναντούνται όλοι οι μεσημβρινοί και όλες οι ωριαίες άτρακτοι. Βρίσκεται στο διαμετρικά αντίθετο σημείο σε σχέση με τον Νότιο Πόλο. Είναι το σημείο που ορίζει το γεωδαισικό πλάτος 90° Β (Βόρειο), καθώς και την κατεύθυνση του αληθούς βορρά. Δεν είναι κάποιο σταθερό σημείο στην επιφάνεια της Γης, αλλά μετακινείται ημιπεριοδικά κατά μερικά μέτρα.

Ειδικότερα στον Βόρειο Πόλο, δεν ισχύει ο κλασικός ορισμός των 4 σημείων του ορίζοντα, καθώς όλα τα σημεία του ορίζοντα δεικνύουν προς νότο (κατά συνέπεια, προς όποια κατεύθυνση και να μετακινηθεί κάποιος, είναι νότος). Αντίστοιχα στον Νότιο Πόλο ισχύει το αντίστροφο (όλες οι κατευθύνσεις είναι βορράς).

Ο γεωγραφικός βόρειος πόλος δεν πρέπει να συγχέεται με τον Μαγνητικό Βόρειο Πόλο προς τον οποίο δεικνύουν οι μαγνητικές πυξίδες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]