Νικήτας ο Στυλίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Νικήτας ο Στυλίτης
Ο Άγιος σε τοιχογραφία του 18ου αιώνα
Όσιος, οσιομάρτυρας
Γέννησηάγνωστο
Περεγιασλάβλ
Κοίμηση1186
κοντά στη γενέτειρά του
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία
Αγιοκατάταξη1549
Μείζον ιερόΜονή Νικίτσκι
Εορτασμός24 Μαΐου

Ο Όσιος Νικήτας ο Στυλίτης ο Θαυματουργός (ρωσ. Никита Столпник, 12ος αιώνας) ήταν Ρώσος άγιος, που τιμάται στην ομώνυμη μονή στην όχθη της Λίμνης Πλεστσέγιεβο.

Ο Νικήτας έζησε μια ανέντιμη ζωή στα νιάτα του: Εργαζόμενος ως φοροεισπράκτορας για λογαριασμό του ηγεμόνα Ντολγκορούκι, ήταν βίαιος και έκανε μεγάλο κακό, καταπιέζοντας και κλέβοντας τους φτωχούς που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους τους, μαζί με φίλους του. Σε μια περίπτωση όμως που εισήλθε σε έναν χριστιανικό ναό την ώρα του Εσπερινού, άκουσε αμέσως μετά την είσοδό του να διαβάζονται τα λόγια του Προφήτη Ησαΐα (α΄ 16): «Λούσασθε καὶ καθαροὶ γίνεσθε ... παύσασθε ἀπὸ τῶν πονηριῶν ὑμῶν». Τότε μια βαθιά μεταστροφή στην ψυχή του τον οδήγησε προς τον Θεό.

Ο μεταστραφείς Νικήτας άφησε τα υπάρχοντά του και άρχισε να ζει ως ασκητής κοντά στην πόλη Περεγιασλάβλ (εξελληνισμένη ονομασία «Πρεσλαβία»), το σημερινό Περεσλάβλ-Ζαλέσκι. Η επιθυμία του για άσκηση τον έκανε να δένεται με αλυσίδες και να διαμένει στην κορυφή ενός μεγάλου στύλου (ή βράχου σε σχήμα στύλου), από όπου και η προσωνυμία στυλίτης. Με την πάροδο των ετών απέκτησε φήμη ως θεραπεύων θαυματουργικώς από ασθένειες. Ενδεικτικώς, θεράπευσε από εγκεφαλική παράλυση τον πρίγκιπα Μιχαήλ τού Τσέρνιγκοφ.

Ο όσιος δολοφονήθηκε τη νύκτα της 16ης Μαΐου 1186 από παραπλανημένους ληστές, οι οποίοι είχαν πιστέψει ότι ο ασκητής δενόταν με πολύτιμες ασημένιες αλυσίδες. Για τούτο χαρακτηρίζεται και ως «οσιομάρτυρας». Αφού οι ληστές απομακρύνθηκαν, κατάλαβαν ότι οι αλυσίδες ήταν σιδερένιες, οπότε τις πέταξαν στον ποταμό Βόλγα. Κατά την παράδοση, μοναχοί της μονής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του Γιαροσλάβλ, είδαν επάνω από τον ποταμό τρείς φωτεινές ακτίνες. Αμέσως έτρεξαν για να δουν τι συμβαίνει και με δέος είδαν τις αλυσίδες του Οσίου Νικήτα να επιπλέουν στον ποταμό. Τις πήραν με ευλάβεια και τις φύλαξαν στη μονή τους. Ωστόσο ο Νικήτας εμφανίσθηκε στον ύπνο του ηλικιωμένου μοναχού Συμεών της παραπάνω μονής και του είπε ότι επιθυμούσε οι αλυσίδες του να αποτεθούν δίπλα στο λείψανό του. Κι έτσι οι μοναχοί τις μετέφεραν στον τάφο του στο Περεγιασλάβλ.

Ο Νικήτας ανακηρύχθηκε άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία και η μνήμη του τιμάται στις 24 Μαΐου (μνήμη Οσιομάρτυρος Νικήτα στυλίτου του Ρώσου), μαζί με εκείνη του Συμεώνος του Θαυμαστορείτου, επίσης στυλίτη αγίου.[1][2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Our Holy Father Nikita Stylites», St. Nicholas Russian Orthodox Church, Τέξας
  2. «Ὁ Ἅγιος Νικήτας ὁ Ὁσιομάρτυρας ὁ Στυλίτης», ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ - 24 Μαΐου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]