Βόλγας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Βόλγας είναι ο 12ος μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο με μήκος 3.531 χλμ., με λεκάνη απορροής 1.380.000 τ. χλμ. και με μέση ετήσια παροχή στις εκβολές του 8.060 m3/s.
Άποψη του Βόλγα στην περιφέρεια του Νίζνι-Νόβγκοροντ.

Ο Βόλγας, (Ρωσικά: Во́лга, προφορά ΔΦΑ [ˈvolɡə]), είναι ποταμός της Ρωσίας, που εκβάλλει στην Κασπία θάλασσα και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης τόσο σε μήκος όσο και σε ευρύτητα της λεκάνης απορροής.[1] Κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Ρας, Ρα ή Ρως και κατά τον μεσαίωνα οι Τάταροι τον ονόμαζαν Άτελ, Έτελ ή Ίτελ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μήκος του είναι 3.531 χλμ. και με τους παραποτάμους του, πολλοί από τους οποίους είναι μεγάλοι ποταμοί (Μόσχοβας, Σαμάρα κ.α.), σχηματίζει ένα τεράστιο ποτάμιο σύστημα, από τα μεγαλύτερα στη Γη. Πηγάζει από τα υψώματα Βαλντάι, στη βορειοδυτική Ρωσία. Από τις πηγές του μέχρι το Καζάν ονομάζεται Άνω Βόλγας, από εκεί μέχρι το Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) ονομάζεται Μέσος Βόλγας και από εκεί μέχρι τις εκβολές του στην Κασπία θάλασσα, όπου σχηματίζει μεγάλο δέλτα, ονομάζεται Κάτω Βόλγας. Είναι πλωτός σε όλο του το μήκος και μαζί με τους παραποτάμους του, που είναι κι αυτοί πλωτοί σε μεγάλο μήκος τους, σχηματίζει πλωτό υδάτινο σύστημα μήκους 41000 χλμ. Τα μεγαλύτερα λιμάνια του Βόλγα είναι του Καλίνιν, του Βόλγκογκραντ, του Γιάροσλαβ, του Καζάν κ.α.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα γύρω από τις όχθες του ιδρύθηκαν πάνω από 1000 πόλεις. Από τη γεωργία που αναπτύχθηκε στις εύφορες παραποτάμιες περιοχές, την αλιεία και το εμπόριο, όλοι οι λαοί που ζούσαν γύρω από τον Βόλγα τού είχαν αποδώσει μεγάλη σημασία ανά τους αιώνες. Για τους Ρώσους κυρίως, ο Βόλγας έγινε η κοιτίδα της ανάπτυξής τους σε εθνότητα, γεγονός που εξηγεί και την περίοπτη θέση που έχει ο ποταμός αυτός στην ποίηση, στα τραγούδια και τη λαϊκή τους παράδοση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δoμή, σ. 444, τόμ.5 ISBN 960-8177-55-3

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λήμμα Βόλγας, εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση
  • Συλλογικό έργο Πλανήτης Γη, εκδόσεις Δ.Ο.Λ.
  • http://www.public.asu

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το λήμμα:
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα