Νησίδα Κουμουνδούρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δυτική άποψη της νησίδας Κουμουνδούρου στον Πειραιά
Ανατολική άποψη της νησίδας Κουμουνδούρου στον Πειραιά

Η Νησίδα Κουμουνδούρου ή παλαιότερα λεγόμενη Σταλίδα ή "νησάκι του Παρασκευά" είναι μια μικρή βραχονησίδα, η πλησιέστερη στο Πειραιά. Βρίσκεται μεταξύ των πειραϊκών λιμένων του Μικρολίμανου (πρώην Τουρκολίμανου) και της Ζέας (πρώην Πασαλιμάνι) μόλις 30 περίπου μέτρα από τις νότιες ακτές του πρώτου, και ακριβώς απέναντι (νότια) του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (πρώην ΒΝΟΕ).

Το 1925 η ειδική επιτροπή που συστάθηκε τότε για την διόρθωση τοπωνυμιών και σημείων του Πειραιά ονομάτισε επίσημα τη νησίδα ως Νησίδα Μουνιχίας, σε πολλούς όμως χάρτες έφερε μέχρι τότε την ακατανόητη ονομασία "Σταλίδα". Η νέα όμως ονομασία δεν κατάφερε να καθιερωθεί έναντι της ονομασίας "Νησίδα Κουμουνδούρου" που έλαβε, λόγω της έπαυλης Κουμουνδούρου που βρισκόταν από το τέλος του 19ου αιώνα έως το 1935, στον απέναντι ακραίο λόφο του Τουρκολίμανου (Μικρολίμανου).[1] Στη θέση της έπαυλης κατασκευάστηκε ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος Τελικά το όνομα του Κουμουνδούρου, όρισε το τοπωνύμιο και η νησίδα είναι περισσότερο γνωστή σήμερα με αυτό το όνομα. Στη δεκαετίες του "50 και του "60 στην έναντι της νησίδας παραλία υπήρχε μια μικρή ταβέρνα με το όνομα Παρασκευάς, με το όνομα του οποίου λεγόταν τότε τόσο η παραλία όσο και η νησίδα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νησίδα του Κουμουνδούρου στη αρχαία Ελλάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα κατά την αντίσταση του στρατηγού, του Βασιλέως του Πόντου Μιθριδάτη, Αρχέλαου κατά του Σύλλα (86 π.Χ.). Ο Αρχέλαος που ήταν ο τελευταίος υπερασπιστής του Πειραιά εναντίον των Ρωμαίων αγωνίσθηκε γενναία χρησιμοποιώντας τη Σταλίδα ως κύρια βάση του. Τελικά όμως ηττήθηκε και κατέφυγε στη Βοιωτία ενώ ο Πειραιάς και η Αθήνα κυριεύθηκαν από τους Ρωμαίους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χατζημανωλάκης, Γιάννης Ε. (1996). Χατζημανωλάκης, Γιάννης Ε., Το λιμάνι του Πειραιά στη διαδρομή των αιώνων, (Δ' έκδοση). Πειραιάς. σελ. 128. 

Συντεταγμένες: 37°56′04.13″N 23°39′27.02″E / 37.9344806°N 23.6575056°E / 37.9344806; 23.6575056