Ναμγιαντζού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νάμιανγκτζου

Σημαία
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Νάμιανγκτζου
37°38′12″N 127°12′51″E
ΧώραΝότια Κορέα
Διοικητική υπαγωγήΓκιόνγκι-ντο
Έκταση458,03 km²
Πληθυσμός732.376 (Σεπτέμβριος 2023)[1]
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ναμγιαντζού είναι μεγάλη πόλη της Νότιας Κορέας, στην Επαρχία Γκιόνγκι-ντο. Βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης Κούρι, ενώ απέχει από το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας Σεούλ 20 έως 28 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή προς τα βορειοανατολικά. Ο πληθυσμός της Ναμγιαντζού το 2020 ήταν 713.321 κάτοικοι.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ναμγιαντζού βρίσκεται στον δακτύλιο που περιβάλλει τη Σεούλ και σε γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτος 37° 38′ Βόρειο και μήκος 127° 13′ Ανατολικό. Η έκταση της πόλεως ανέρχεται σε 458,03 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με τμήματα που δεν είναι ενωμένα οικιστικώς. Διασχίζεται από τη σιδηροδρομική γραμμή Jungang (= «Κεντρική»), που εξυπηρετεί το νοτιοανατολικό μέρος της χώρας, ενώ η ανακαινισμένη μικρότερη γραμμή Κιεόνγκ-τσουν επαναλειτουργεί από το 2010 και έχει αρκετούς σταθμούς εντός των ορίων της πόλεως. Η Επιτροπή Μεταφορών και Κατασκευών της βουλής της χώρας έχει εγκρίνει την επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό της Σεούλ από τον σταθμό Ντανγκογκαέ μέχρι το Jinjeop της Ναμγιαντζού.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο πανεπιστημιοπόλεις στη Ναμγιαντζού: εκείνη της μεταπτυχιακής σχολής του Πανεπιστημίου Κιεόνγκ Χη και εκείνη του Κολεγίου Κιεόνγκ Ποκ. Η πόλη διαθέτει 15 λύκεια, 29 γυμνάσια και 55 δημοτικά σχολεία.

Τοπόσημα και αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Ναμγιαντζού βρίσκονται οι Βασιλικοί Τάφοι Χονγκνεούνγκ and Γιουρεούνγκ, όπου αναπαύονται οι σοροί των τελευταίων Αυτοκρατόρων της Κορέας και των μελών των οικογενειών τους. Η τοποθεσία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επίσης ο τάφος της πριγκίπισσας Χουαχγιεόπ της Δυναστείας των Τζόσον ανακαλύφθηκε στο διαμέρισμα Σαμπαέ της Ναμγιαντζού το 2015. Σχετικές ανασκαφές το 2016 ανακαλύφθηκαν λίθινες πινακίδες με επαίνους προς αυτή, γραμμένους από τον βασιλέα Γιονγκτζό, τον πρίγκιπα-διάδοχο Σάντο και τον βασιλέα Τσόντζο.[2]

Καθώς η πόλη αναπτύσσει μια φήμη ως κέντρο αριστείας για τις βιολογικές καλλιέργειες, το πρώτο μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιστορία και την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας εγκαινιάσθηκε στη Ναμγιαντζού τον Σεπτέμβριο του 2011, στην όχθη του ποταμού Χαν. Το μουσείο περιλαμβάνει έναν χρονολογικό πίνακα των ορόσημων της βιολογικής γεωργίας και εκθέματα σχετικά με τις μεθόδους της παραδοσιακής κορεατικής γεωργίας, που αντιστοιχούν στις 24 εποχικές παραδοσιακές υποδιαιρέσεις (jeolgi) του έτους σύμφωνα με το πατροπαράδοτο κορεατικό ημερολόγιο.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γλυκά αχλάδια που καλλιεργούνται στη Ναμγιαντζού εξάγονται στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Πολλά είναι και τα βιολογικά λαχανικά, που καλλιεργούνται με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους. Το Gorosoei είναι ένα μοναδικό τοπικό προϊόν, που παράγεται στα περίχωρα της πόλεως: ένα ιαματικό μεταλλικό νερό με άφθονα μεταλλικά άλατα. Η ονομασία του προέρχεται από το gollisu = «νερό για [τα] κόκκαλα» και συλλέγεται από την περιοχή Σουντόνγκ, στα βουνά Jugeum, Chungnyeong και Cheonma, αλλά και στο Πάλχγιον και στο Όναμ.[3]

«Αδελφές» πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ναμγιαντζού είναι σήμερα «αδελφοποιημένη» με τις παρακάτω οκτώ πόλεις[4]:

Αξιοσημείωτοι άνθρωποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Ναμγιαντζού έχουν γεννηθεί ή ζήσει μεταξύ άλλων και τα εξής πρόσωπα:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. kosis.kr/statHtml/statHtml.do?orgId=101&tblId=DT_1B040A3&checkFlag=N.
  2. Kim, Young Shin (29 Δεκεμβρίου 2016). «Tomb of Joseon princess discovered». Korea.net. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2017. 
  3. Welcome to the official Namyangju City Web site Αρχειοθετήθηκε 2006-01-01 στο Wayback Machine.
  4. «Sister City». nyj.go.kr. Namyangju. Ανακτήθηκε στις 13 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]