Νίκος Τορναρίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Τορναρίτης
Βουλευτής
Βουλής των Αντιπροσώπων
(Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας)
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
7 Ιουνίου 2001
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση6 Δεκεμβρίου 1964 (1964-12-06) (59 ετών), Λευκωσία, Κύπρος
Εθνότητα Έλληνας
ΥπηκοότηταΚύπρος
Πολιτικό κόμμαΔΗΣΥ
ΣύζυγοςΧαρίκλεια Έλληνα
Παιδιά2 κόρες
ΣπουδέςΝομική
Πολιτικές επιστήμες
ΕπάγγελμαΔικηγόρος
Ιστοσελίδαnicostornaritis.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Νίκος Τορναρίτης (Λευκωσία, 6 Δεκεμβρίου 1964) είναι Ελληνοκύπριος νομικός και πολιτικός. Από το 2013 είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ, τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος[1].

Με την εκλογή του όταν εκλέγηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2001 έκλεισε το δικηγορικό του γραφείο, εφαρμόζοντας στον εαυτό του το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και άλλων επαγγελμάτων. [2]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Τορναρίτης γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 6 Δεκεμβρίου 1964[1].

Ομιλεί, πέραν από την ελληνική, και την αγγλική γλώσσα.[1] Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1988 και είναι κάτοχος του Senior Managers in Government της σχολής Kennedy του Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ από το 2010[1][3]. Μέχρι την εκλογή του στη θέση του βουλευτή του 2001 εργαζόταν ως δικηγόρος[1][3].

Είναι αδερφός του γνωστού επιχειρηματία και πρώην προέδρου του Ολυμπιακού Λευκωσίας, Χριστόφορου Τορναρίτη.

Είναι νυμφευμένος με τη Χαρίκλεια Έλληνα και έχει δύο κόρες, τη Μαρία και την Έμιλυ [1].

Πολιτική διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε ως μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμου (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ)[1][3]. Την περίοδο 1994-2000 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου[1]. Την περίοδο 1995-1999 ήταν πρόεδρος της Οικονομικής Διαχειριστικής Επιτροπής του ΔΗ.ΣΥ Λευκωσίας.[1].

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2001 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ για την Η΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο[4]. Με την εκλογή του στο βουλευτικό αξίωμα το 2001, διέκοψε τη λειτουργία του δικηγορικού του γραφείου υποστηρίζοντας έμπρακτα την αρχή του ασυμβίβαστου ανάμεσα στην βουλευτική ιδιότητα και το δικηγορικό επάγγελμα. Την περίοδο 2001-2005 ήταν Επίτροπος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΔΗ.ΣΥ[1].

Την περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2003 εξέφρασε τους ενδοιασμούς του για την κάθοδο Γλαύκου Κληρίδη ως υποψήφιου προέδρου μαζί με άλλους δύο βουλευτές (Πρόδρομος Προδρόμου, Ίωνας Νικολάου) να αποσυρθεί δηλαδή υπέρ Αλέκου Μαρκίδη, ωστόσο στη συνέχεια εναρμονίστηκε την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος και υποστήριξε τον πατριάρχη της παράταξης. [5] [6] [7] [8]

Κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν υποστήριξε την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος για το «ΝΑΙ». Τη γραμμή Γλαύκου Κληρίδη και Αλέκου Μαρκίδη για λύση στη βάση ΔΔΟ και έντιμο συμβιβασμό στο κυπριακό πρόβλημα, ακολούθησε έντονα και τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα την περίοδο 2013-2023 όταν στην προεδρία του κράτους βρισκόταν ο πρώην πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης. Χαρακτηριστικές αποτελούν οι συνεργασίες και συμμαχίες με φωνές όπως της εκπαιδευτικού Ρένας Χόπλαρου, της κόρης του Γλαύκου Κληρίδη, Καίτης Κληρίδη, της Σάβιας Ορφανίδου, της Ξένιας Κωνσταντίνου, του Χαράλαμπου Σταυρίδη, του Κρίτωνα Διονυσίου, του Πέτρου Δημητρίου, του Πρόδρομου Αλαμπρίτη, του Χριστόφορου Φωκαίδη, της Deniz Birinci , του Μακάριου Δρουσιώτη, των United Cyprus κ.ο.κ.

Μάλιστα κατά την περίοδο 2013-2023 δεν δίστασε να διαφωνήσει με τον Νίκο Αναστασιάδη, και μαζί με τους Αμμοχωστιανούς ήταν διαμαρτυρόμενος έξω από το προεδρικό μέγαρο το 2019, μαζί με άλλους βουλευτές άλλων κομμάτων, συμπαρατασσόμενος και με τον Δήμο Αμμοχώστου, πριν τον θάνατο του Αλέξη Γαλανού. «Είμαστε εδώ για να πούμε στον Πρόεδρο ότι ο λαός και αυτός ο λαός που είναι εδώ πενθεί δεν γλεντά. Ο λαός θέλει λύση στα σωστά πλαίσια. Δεν θέλουμε να ακούμε ιστορίες για δύο κράτη. Μία Κύπρος υπάρχει και αυτή είναι η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός. [9] [10]

Από το 2004 έως το 2013, διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, εφαρμόζοντας πολλές μεταρρυθμίσεις και κάνοντας πράξη την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Επανεκλέχθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2006 για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο,[11] στις βουλευτικές εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο[12] και στις βουλευτικές εκλογές του 2016 για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο[13]. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2006 μέχρι το 2013, συμβάλλοντας ενεργά στον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Διετέλεσε επίτιμος πρόξενος της Κένυας στην Κύπρο απο το 1998.[1] Είναι Επίτροπος Παιδεία και συντονιστής του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΔΗ.ΣΥ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, του Πολιτικού Γραφείου και του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗ.ΣΥ.[1] Την περίοδο 2007-2012 ήταν αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ με ειδική ευθύνη τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του κόμματος.[1]

Ως βουλευτής, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Κυπριακές Αερογραμμές και μέλος της επιτροπής επιλογής[1].

Κατά τις προεδρικές εκλογές του 2013 υποστήριξε την υποψηφιότητα του τότε προέδρου του κόμματος, Νίκου Αναστασιάδη.

Από το 2013 είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ[1]. Είναι μέλος της Επιτροπής Επιλογής, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Τήρηση του Κανονισμού της Βουλής και τακτικό μέλος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.[1] Επίσης από το 2021 διατελεί Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κατά τις προεδρικές εκλογές του 2018 υποστήριξε ξανά την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του κόμματος, Νίκου Αναστασιάδη.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 2022 ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Βουλής, μετά από χρόνια συζητήσεων, πέτυχε  την συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.

Στις 7 και 14 Ιουλίου 2022 ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Βουλής, μετά από χρόνια συζητήσεων, πέτυχε  ευρύτατη συναίνεση η οποία ήταν αναγκαία για την υπερψήφιση της Συνταγματικής τροποποίησης και  των νομοσχεδίων για την ολοκληρωτική μεταρρύθμιση της Ανώτατης Βαθμίδας της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, είναι αρχηγός της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση, αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης από τον Οκτώβριο του 2017, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης από τον Οκτώβριο του 2017 και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στον Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο, της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση[1].

Κατά τις Ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με τον ΔΗ.ΣΥ, ωστόσο δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Ήρθε 3ος πίσω από Λουκά Φουρλά και Λευτέρη Χριστοφόρου. Ακολούθως ήταν ο πρώτος επιλαχώντας στις Ευρωεκλογές του 2019 στο ψηφοδέλτιο του ΔΗ.ΣΥ. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε κενή έδρα μετά τον διορισμό του Λευτέρη Χριστοφόρου στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο από την 1η Νοεμβρίου 2019, ωστόσο ο Νίκος Τορναρίτης δεν την αποδέχθηκε με το κενό να καλύπτεται από την δεύτερη επιλαχούσα, Δρ. Ελένη Σταύρου. [14] [15] [16]

Από το 2020 είναι Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης[17]. Τον ίδιο χρόνο εκλέγεται Rapporteur για τα σύμφωνα των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες[18].

Στις βουλευτικές εκλογές του 2021 εκλέγηκε για πέμπτη συνεχή θητεία στο αξίωμα του Βουλευτή για την ΙΒ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο[19][20].

Κατέθεσε στην Επιτροπή πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισμα για την Αγία Σοφία και πέτυχε την έγκριση του με μεγάλη πλειοψηφία. Οργάνωσε εκστρατεία διαφώτισης για την Αμμόχωστο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατάθεσε πρόταση για την αναγκαιότητα θαλάσσιας σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας Συμμετέχει στις Συνόδους των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις Τριμερείς Συναντήσεις των Επιτροπών Εξωτερικών των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Στις προεδρικές εκλογές του 2023 υποστήριξε την υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗ.ΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ακολούθως με την ήττα του κ. Νεοφύτου και κατά τις εσσωκομματικές διαδικασίες του ΔΗ.ΣΥ για επιλογή υποψηφίου για τον β' γύρο, μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη, δημόσια εξέφρασε την άποψη ότι υποστηρίζει τον κ.Χριστοδουλίδη, για ιδεολογικούς λόγους έναντι του ΑΚΕΛ που άποτονται της διαχείρισης της οικονομίας και όχι του κυπριακού προβλήματος. [21] [22] [23] [24] [25] [26]

Στη συνέχεια υποστήριξε την Αννίτα Δημητρίου για την προεδρία του ΔΗ.ΣΥ, την οποία και γνώριζε νωρίτερα από την εκλογή της ως Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. [27] [28] [29] [30]

Σήμερα, είναι ο εκλεκτός υποψήφιος του ΔΗ.ΣΥ και του ΔΗ.ΚΟ για την Δημαρχεία της Λευκωσίας, στις Δημοτικές Εκλογές του 2024. [31] [32]

Τιμητικές διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 «ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ Νίκος». www.parliament.cy. Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  2. Ltd, DW Dynamic Works. «House of Representatives - Τορναρίτης Νίκος». https://www.parliament.cy/ (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2024.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Βιογραφικό Σημείωμα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2019. 
  4. «Εκλογές 27ης Μαΐου 2001». www.parliament.cy. Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  5. «Ο καυτός Ιανουάριος του 2003, οι πρωταγωνιστές και ο μεγάλος φόβος στον ΔΗΣΥ». Ο καυτός Ιανουάριος του 2003, οι πρωταγωνιστές και ο μεγάλος φόβος στον ΔΗΣΥ (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  6. Solutions, BDigital Web. «Είναι το 23 ένα déjà vu της περίπτωσης Μαρκίδη;». Kathimerini.com.cy. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  7. Solutions, BDigital Web. ««Υπονοούμενα τέρμα»: Κόντρα Τορναρίτη - Αβέρωφ για το δείπνο στην «Ειρηνιά»». Kathimerini.com.cy. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  8. «Οι 48 ώρες που οδήγησαν στον «εμφύλιο»». ΤΑ ΝΕΑ. 7 Ιανουαρίου 2003. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  9. «Διαμαρτυρία από πρώην κάτοικους της Αμμοχώστου». ΤΑ ΝΕΑ. 28 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  10. «Πένθος Αμμοχωστιανών έξω από το Προεδρικό». ΠΟΛΙΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  11. «Εκλογές 21ης Μαΐου 2006». www.parliament.cy. Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2019. 
  12. «Εκλογές 22ας Μαΐου 2011». www.parliament.cy. Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2019. 
  13. «Εκλογές 22ας Μαΐου 2016». www.parliament.cy. Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Ιουνίου 2019. 
  14. Aftodioikisi (3 Μαΐου 2021). «Συνέντευξη Νίκου Τορναρίτη: 'Ο θυμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε μια εκλογική αναμέτρηση'». aftodioikisi (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  15. «Ευρωεκλογές 2019-Who is who: Νίκος Τορναρίτης (ΔΗΣΥ)». avant-garde.com.cy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  16. «CYtoday | Αρθρο». www.cytoday.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  17. «Επικεφαλής της κυπριακής αποστολής στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Τορναρίτης». tomanifesto.gr. [νεκρός σύνδεσμος]
  18. «Ο Ν. Τορναρίτης εξελέγη Εισηγητής ΚΣΣΕ για τα Παγκόσμια Σύμφωνα για πρόσφυγες». www.sigmalive.com. 
  19. «Το who is who των νέων προσώπων της Βουλής». 31 Μαΐου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2021. 
  20. «Εκλογές 30ής Μαΐου 2021». www.parliament.cy. Βουλή των Αντιπροσώπων. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2021. 
  21. «Ο Χριστοδουλίδης και η συγγνώμη του Χριστόφορου δεν «ένωσαν» τελικά τα αδέλφια Τορναρίτη». cyprustimes.com. 9 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  22. Newsroom (17 Φεβρουαρίου 2023). «Τορναρίτης: Επαναφορά Χριστοδουλίδη στο μητρώο ΔΗΣΥ». Φιλελεύθερος | Philenews. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  23. «Χριστοδουλίδη επιλέγει ο Νίκος Τορναρίτης στον β γύρο των προεδρικών». ΠΟΛΙΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  24. «Στηρίζει Χριστοδουλίδη ο Νίκος Τορναρίτης | Offsite». www.offsite.com.cy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  25. Newsroom (8 Φεβρουαρίου 2023). «Στήριξη στον Χριστοδουλίδη εκφράζει ο Νίκος Τορναρίτης». Φιλελεύθερος | Philenews. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  26. Solutions, BDigital Web. «Τορναρίτης VS Αβέρωφ - Αννίτα VS ΔΗΣΥ Λεμεσού - Αρμεύτης VS Καυκαλιάς». 24sports.com.cy. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  27. «Οι πανίσχυροι του ΔΗΣΥ: Αννίτα, Δίπλαρος και Τορναρίτης… | Offsite». www.offsite.com.cy (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  28. Δημητριάδη, Ραφαέλα (30 Ιουλίου 2023). «Νίκος Τορναρίτης: Η Κύπρος χρειάζεται πολιτικούς όπως την Αννίτα». Φιλελεύθερος | Philenews. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  29. «Τορναρίτης για Αννίτα: «Με πήρε τηλέφωνο – Δεν θα υπογράψω την υποψηφιότητά της» - Γιατί δεν διεκδικεί την Προεδρία του ΔΗΣΥ». tothemaonline.com. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  30. ««Προχώρα Αννίτα είμαστε όλοι μαζί σου!» το μήνυμα Τορναρίτη». cyprustimes.com. 12 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  31. Κουρούσιη, Νικολέττα (24 Δεκεμβρίου 2023). «Αννίτα Δημητρίου στον «Φ»: Υποψηφιότητα που συνενώνει δυνάμεις ο Τορναρίτης στον δήμο της Λευκωσίας». Φιλελεύθερος | Philenews. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 
  32. «Ξεκίνησε την Προεκλογική ο Τορναρίτης: Βόλτες στην Λευκωσία με την Αννίτα». tothemaonline.com. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2024. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]