Νίκος Βραχνάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Βραχνάς
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος2004
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
συνθέτης
τραγουδοποιός

Ο Νίκος Βραχνάς ήταν μπουζουξής του ρεμπέτικου που η ερμηνεία του θύμιζε το πειραιώτικο ρεμπέτικο της δεκαετίας του 1930.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νίκος Βραχνάς γεννήθηκε από φτωχή οικογένεια στη Νίκαια (Κοκκινιά) του Πειραιά. Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το έτος γέννησής του, το οποίο φαίνεται ότι ήταν είτε το 1936 είτε το 1941. [1] Πέθανε στον Πειραιά το 2004. [2] Νεαρός εργάστηκε σε χυτήρια, ενώ αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστός ως συλλέκτης και πωλητής σκραπ. Ποτέ δεν επιδίωξε τη δημοσιότητα, δεν πέτυχε δημοτικότητα σε μεγαλύτερη κλίμακα, αν και το ταλέντο του ήταν γνωστό και εκτιμήθηκε πολύ σε μια μικρή ομάδα από ρεμπέτες και θαυμαστές κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μουσικό υπόβαθρο και ύφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βραχνάς άρχισε να παίζει μπουζούκι από παιδί, το 1952. Γνώρισε ως νέος πολλές θρυλικές φιγούρες του ρεμπέτικου που τότε είχαν ξεχαστεί, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιώργος Μπάτης, ο Στέλιος Κερομύτης, ο Νίκος Τσοκαρόπουλος και πολλούς άλλους που έπαιζαν εκείνη την περιοχή. Το ύφος του αποτελεί σύνθεση των πρώιμων τεχνοτροπιών του Μάρκου Βαμβακάρη και του Στέλιου Κερομύτη (από τους οποίους διδάχτηκε) [3] και της σχολής του Πειραιά της δεκαετίας του 1930. Ίχνη παλιότερων τεχνοτροπιών χαρακτηρίζουν επίσης τα απλά μελωδικά του ταξίμια (αυτοσχεδιασμούς) και τα δυνατά ζεϊμπέκικά του, που εκτελούνται πάντα με τη χρήση ανοιχτών χορδών και ερμηνεύονται από την τραχιά και παθιασμένη βαρύτονη φωνή του.

Ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελάχιστες ζωντανές ηχογραφήσεις του Βραχνά σώζονται αποτυπώνοντας το αρχικό του ύφος, το οποίο επέζησε βασικά αμετάβλητο μέχρι τον 21ο αιώνα. Ωστόσο, ο παραγωγός ρεμπέτικων Τσαρλς Χάουαρντ, που θεωρούσε τον Βραχνά την "τελευταία γνήσια γραμμή του προπολεμικού ρεμπέτικου του Πειραιά", [4] ηχογράφησε συναυλίες με τον Βραχνά γύρω στο 1980 και το 2000, εκ των οποίων τρία τραγούδια έχουν κυκλοφορήσει σε σιντί: η σύνθεση του ίδιου του Βραχνά "Κάτω απ' τη σκάλα του παπά" (2000), [5] το "Ήθελα να' μουν Ηρακλής" του Μάρκου Βαμβακάρη, [6] και το "Ραντεβού σαν περιμένω" του Γιάννη Παπαϊωάννου. [7] Οι υπόλοιπες από αυτές τις ηχογραφήσεις παραμένουν ακυκλοφόρητες. Σώζεται επίσης μια σειρά από ιδιωτικά βίντεο. [8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. The earlier, approximate, date is given by Charles Howard in the notes to Rembetika: Greek Music from the Underground, JSP Records, 2006.
  2. «Νίκος Βραχνάς discography - RYM/Sonemic». Rate Your Music (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022. 
  3. Klein, Tony: Mortika - Rare Vintage Recordings from a Greek Underworld, ARKO records, Uppsala, 2005.
  4. «Charles Howard: Ο Άγγλος που έσωσε το ρεμπέτικο | LiFO». www.lifo.gr. 5 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022. 
  5. Mortika - Rare Vintage Recordings from a Greek Underworld, ARKO records, Uppsala, 2005. CD and book, also issued as 2LP box by Mississippi Records, 2009.
  6. Rembetika: Greek Music from the Underground, JSP Records, 2006.
  7. Rembetika 2: More of the Secret History of Greece's Underground Music, JSP Records, 2008.
  8. https://www.youtube.com/view_play_list?p=3B6AC179795B515E&search_query=vraxnas