Αυτοσχεδιασμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο αυτοσχεδιασμός είναι η δραστηριότητα του να φτιάξεις ή να κάνεις κάτι που δεν έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων, χρησιμοποιώντας ό,τι μπορεί να βρεθεί. [1] Ο αυτοσχεδιασμός στις τέχνες του θεάματος είναι μια πολύ αυθόρμητη παράσταση χωρίς συγκεκριμένη ή σεναριακή προετοιμασία. Οι δεξιότητες του αυτοσχεδιασμού μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές διαφορετικές σχολές, σε όλους τους καλλιτεχνικούς, επιστημονικούς, φυσικούς, γνωστικούς, ακαδημαϊκούς και μη επιστημονικούς κλάδους. βλέπε Εφαρμοσμένος αυτοσχεδιασμός .

Ο αυτοσχεδιασμός υπάρχει και εκτός των τεχνών. Ο αυτοσχεδιασμός στη μηχανική είναι να λύσει ένα πρόβλημα με τα εργαλεία και τα υλικά αμέσως. Τα αυτοσχέδια όπλα χρησιμοποιούνται συχνά από αντάρτες, αντάρτες και εγκληματίες.

Μηχανική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα αυτοσχέδιο επίπεδο επιθεωρητών κατασκευασμένο από τρίποδο κάμερας, επίπεδο τορπίλης και σκοπευτήριο ελεύθερου σκοπευτή .

Ο αυτοσχεδιασμός στη μηχανική είναι να λύσει ένα πρόβλημα με τα εργαλεία και τα υλικά αμέσως. [2] Παραδείγματα τέτοιου αυτοσχεδιασμού ήταν η ανακατασκευή μηχανών πλύσης διοξειδίου του άνθρακα με τα υλικά σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια της διαστημικής αποστολής Apollo 13, [3] ή η χρήση ενός μαχαιριού στη θέση ενός κατσαβιδιού για να στρίψετε μια βίδα.

Αυτοσχέδιο τύμπανο μπάσου στην πλατεία Τραφάλγκαρ, Λονδίνο.
Ένα αυτοσχέδιο κουδούνι αγελάδας, που χρησιμοποιείται για πρόβατα ή κατσίκες. Το κουδούνι βρέθηκε το 1988 σε ένα χωράφι κοντά στο Tuqu' (Tekoa) στη Δυτική Όχθη. Το σώμα του κουδουνιού είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, πιθανότατα σπασμένο κουζινικό σκεύος, ενώ το clapper είναι ορειχάλκινο φυσίγγιο (SMI 25 NATO, πιθανώς 7,62×51mm).
Αυτοσχέδιο καπέλο εξώφυλλο ενός Ορθόδοξου Εβραίου μια βροχερή μέρα στο Τελ Αβίβ .

Ενδέχεται να χρειαστούν μηχανικοί αυτοσχεδιασμοί λόγω έκτακτων περιστατικών, εμπάργκο, απαξίωσης ενός προϊόντος και απώλειας υποστήριξης από τον κατασκευαστή ή απλώς έλλειψης κατάλληλης χρηματοδότησης για μια καλύτερη λύση. Οι χρήστες μηχανοκίνητων οχημάτων σε μέρη της Αφρικής αναπτύσσουν αυτοσχέδιες λύσεις [4] όπου δεν είναι εφικτό να προμηθευτούν ανταλλακτικά εγκεκριμένα από τον κατασκευαστή. [5]

Το δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα Μαγκάιβερ χρησιμοποίησε ως τέχνασμα έναν ήρωα που θα μπορούσε να λύσει σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα με στημένες συσκευές κριτικής από καθημερινά υλικά, ένα ελβετικό μαχαίρι και λίγη κολλητική ταινία .

Τέχνες του θεάματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ComedySportz Austin εκτελεί ένα παιχνίδι σύντομης μορφής βασισμένο σε σκηνοθεσία από το κοινό με τη βοήθεια του Red Dirt Improv. σε αυτήν την περίπτωση, πλαστογράφηση ενός συγκρότημα σκληρής ροκ που ερμηνεύει ένα τραγούδι φτιαγμένο στη σκηνή

Ο αυτοσχεδιασμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια αυθόρμητη στιγμή ξαφνικής εφευρετικότητας «επί τόπου» ή «από τη σφαλιάρα» που μπορεί απλώς να έρθει στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα ως έμπνευση. Η Viola Spolin δημιούργησε τα θεατρικά παιχνίδια ως μέθοδο εκπαίδευσης αυτοσχεδιαστικής υποκριτικής. [6] Ο γιος της, Πωλ Σιλς, έκανε δημοφιλή το αυτοσχεδιαστικό θέατρο ή το IMPROV, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του Σπόλιν για να εκπαιδεύσει τη Δεύτερη Πόλη στο Σικάγο, την πρώτη εντελώς αυτοσχεδιαστική θεατρική εταιρεία στις ΗΠΑ. [7] Ωστόσο, για ορισμένους ιδιαίτερα ταλαντούχους ερμηνευτές, δεν χρειάζεται προετοιμασία ή εκπαίδευση. αυτοσχεδιασμός σε οποιαδήποτε μορφή ζωής ή τέχνης μπορεί να συμβεί πιο συχνά εάν ασκείται ως ένας τρόπος ενθάρρυνσης της δημιουργικής συμπεριφοράς. Αυτή η πρακτική περιλαμβάνει την εκμάθηση της χρήσης της διαίσθησής του, καθώς και την εκμάθηση τεχνικής κατανόησης των απαραίτητων δεξιοτήτων και ανησυχιών στον τομέα στον οποίο αυτοσχεδιάζει. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν ένα άτομο ή μια ομάδα παίζει, χορεύει, τραγουδά, παίζει μουσικά όργανα, μιλάει, δημιουργεί έργα τέχνης, λύνει προβλήματα ή αντιδρά στη στιγμή και ως απάντηση στο ερέθισμα του άμεσου περιβάλλοντος και των εσωτερικών συναισθημάτων κάποιου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εφεύρεση νέων προτύπων σκέψης, νέων πρακτικών, νέων δομών ή συμβόλων ή/και νέων τρόπων δράσης.

Ο αυτοσχεδιασμός αρχικά χρησιμοποιήθηκε σπάνια στη δραματική τηλεόραση. Μια σημαντική εξαίρεση ήταν η κωμωδία κατάστασης Mork & Mindy, όπου ο πρωταγωνιστής Ρόμπιν Ουίλιαμς είχε συγκεκριμένες ενότητες σε κάθε επεισόδιο όπου του επέτρεπαν να παίξει ελεύθερα.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μουσικός αυτοσχεδιασμός ορίζεται συνήθως ως η αυθόρμητη εκτέλεση μουσικής χωρίς προηγούμενη προετοιμασία ή γραπτές νότες. Με άλλα λόγια, η τέχνη του αυτοσχεδιασμού μπορεί να νοηθεί ως η σύνθεση μουσικής «εν πτήσει». Έχουν γίνει πειράματα από τον Τσαρλς Λιμπ, χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία, που δείχνουν την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του μουσικού αυτοσχεδιασμού.[8] Το άκρο εμφάνισε αυξημένη δραστηριότητα στον έσω προμετωπιαίο φλοιό, που είναι μια περιοχή που σχετίζεται με αύξηση της αυτοέκφρασης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα στον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι μια περιοχή που σχετίζεται με την αυτοπαρακολούθηση. Αυτή η αλλαγή στη δραστηριότητα πιστεύεται ότι μειώνει τις αναστολές που συνήθως εμποδίζουν τα άτομα να ρισκάρουν και να αυτοσχεδιάζουν.

Ο αυτοσχεδιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί ως σόλο παράσταση ή αλληλεξαρτώμενα σε ένα σύνολο με άλλους παίκτες. Όταν γίνεται καλά, συχνά προκαλεί ευχάριστες συναισθηματικές αντιδράσεις από το κοινό. Ένας αξιοσημείωτος πιανίστας αυτοσχεδιασμού είναι ο Φραντς Λιστ . Οι απαρχές του αυτοσχεδιασμού του Λιστ σε μια παλαιότερη παράδοση του παιξίματος παραλλαγών σε ένα θέμα κατακτήθηκαν και επιτομήθηκαν από τους Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Σημαντικοί μουσικοί αυτοσχεδιασμού από τη σύγχρονη εποχή περιλαμβάνουν τον Κιθ Τζάρετ, έναν αυτοσχεδιαστικό πιανίστα της τζαζ και πολυοργανίστα που έχει κάνει πολλές αυτοσχέδιες συναυλίες σε όλο τον κόσμο. [9] WA Mathieu γνωστός και ως William Allaudin Mathieu, ο μουσικός διευθυντής του The Second City στο Σικάγο, του πρώτου θιάσου θεάτρου που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αργότερα μουσικός διευθυντής ενός άλλου θεάτρου αυτοσχεδιασμού, The Committee, παρακλάδι του The Second City στο Σαν Φρανσίσκο, Derek Bailey, ένας αυτοσχεδιαστικός κιθαρίστας και ο Γιουτζίν Φρίζεν, ένας αυτοσχεδιαστικός τσελίστας.

Στη σφαίρα της μουσικής του βωβού κινηματογράφου, υπάρχει ένας μικρός αριθμός μουσικών των οποίων η δουλειά έχει αναγνωριστεί ως εξαιρετική από κριτικούς, μελετητές και κοινό. Αυτά περιλαμβάνουν τον Neil Brand και τον John Sweeney, μεταξύ άλλων που είναι όλοι ερμηνευτές στο Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου Pordenone στην Ιταλία. Οι ερμηνείες τους πρέπει να ταιριάζουν με το ύφος και τον ρυθμό των ταινιών που συνοδεύουν και απαιτείται η γνώση ενός ευρέος φάσματος μουσικών στυλ, καθώς και η αντοχή να παίζουν για ταινίες που περιστασιακά διαρκούν περισσότερες από τρεις ώρες, χωρίς παύση.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοσχεδιασμός, στο θέατρο, είναι το παιχνίδι δραματικών σκηνών χωρίς γραπτό διάλογο και με ελάχιστη ή καθόλου προκαθορισμένη δραματική δραστηριότητα. Η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς στη θεατρική ιστορία. [10]

Η Ligue d'improvisation montréalaise [fr] (LIM) είναι μια ένωση αυτοσχεδιαστικού θεάτρου με έδρα το Μόντρεαλ, Κεμπέκ, Καναδάς

Κωμωδία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αυτοσχεδιαστική κωμωδία είναι μια θεατρική τέχνη που παίζεται σε όλο τον κόσμο και έχει μια ξανά, ξανά, ξανά κατάσταση σε όλη την ιστορία.

Μερικά από τα πιο διάσημα αυτοσχεδιαστικά θέατρα και προπονητικά κέντρα στον κόσμο περιλαμβάνουν: i. O. (πρώην ImprovOlympic) στο Σικάγο και το Λος Άντζελες, The Second City στο Σικάγο και Τορόντο, The Players Workshop στο Σικάγο, National Comedy Theatre στο Σαν Ντιέγκο, Νέα Υόρκη και Φοίνιξ, Upright Citizens Brigade, The Peoples Improv Theatre, the Magnet Theatre στη Νέα Υόρκη, The Groundlings στο Λος Άντζελες, BATS Improv (Bay Area Theatre Sports) στο Σαν Φρανσίσκο, Wing-It Productions στο Σιάτλ, Philly Improv Theatre στη Φιλαδέλφεια, Brave New Workshop στη Μινεάπολη, ComedySportz στο Milwaukee, Theatresports στο Calgary και Κωμωδία Κοπεγχάγη.

Υπάρχουν επίσης πολλές γνωστές πανεπιστημιακές ομάδες βελτίωσης, συμπεριλαμβανομένων των Theatre Strike Force στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, των Gigglepants στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και της Erasable Inc. στο Πανεπιστήμιο του Maryland . Ο αυτοσχεδιασμός βρήκε σπίτι στα πανεπιστήμια. Η προέλευση της Δεύτερης Πόλης ήταν οι παίκτες της πυξίδας, ένα παρακλάδι θεατρικών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο τη δεκαετία του 1950. Αργότερα, όταν το αυτοσχεδιασμό είχε καθιερωθεί ως μορφή τέχνης, εμφανίστηκαν ομάδες αυτοσχεδιασμού στις πανεπιστημιουπόλεις, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980, όπου τα πλήθη ήταν εύκολο να βρεθούν και οι ομάδες μπορούσαν να εμφανιστούν συχνά. Τώρα μια ομάδα βελτιστοποιήσεων είναι μια κοινή βάση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων στο κολέγιο.

Σημαντικοί πρωτοπόροι στον τομέα του αυτοσχεδιασμού, κωμικού ή άλλου, περιλαμβάνουν τους Mike Myers, Neil Mullarkey, Paul Merton, Stephen Fry, John Sessions, Josie Lawrence, Viola Spolin, Paul Sills, David Shepherd, Del Close, Josephine Forsberg , Gary Austin . de Maat και Keith Johnstone . Αξιοσημείωτοι ερμηνευτές περιλαμβάνουν: Paul Merton, Stephen Colbert, Steve Carell, Bill Murray, Harold Ramis, Robert Townsend, Colin Mochrie , Ryan Stiles, Ross Noble, Eddie Izzard, Tony Slattery, Mike McShane, Sandi Toksvig, Jonathan T. Jagodowski, Robin Williams, Conan O'Brien και David Pasquesi.

Χορός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοσχεδιασμός χορού ως χορογραφικό εργαλείο: Ο αυτοσχεδιασμός χρησιμοποιείται ως χορογραφικό εργαλείο στη σύνθεση χορού . Ο πειραματισμός με τις έννοιες του σχήματος, του χώρου, του χρόνου και της ενέργειας ενώ κινείται χωρίς αναστολή ή γνωστική σκέψη μπορεί να δημιουργήσει μοναδικά και καινοτόμα σχέδια κίνησης, χωρική διαμόρφωση, δυναμική και απρόβλεπτους ρυθμούς. Ο αυτοσχεδιασμός χωρίς αναστολή επιτρέπει στον χορογράφο να συνδεθεί με τον βαθύτερο δημιουργικό εαυτό του, ο οποίος με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για την καθαρή εφεύρεση. Αυτή η γνωστική αναστολή είναι παρόμοια με την αναστολή που περιγράφεται από τον Limb για τον μουσικό αυτοσχεδιασμό, η οποία μπορεί να βρεθεί στην ενότητα μουσικής παραπάνω.

Αυτοσχεδιασμός επαφής : μια φόρμα που αναπτύχθηκε το 1973, που σήμερα εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Ο αυτοσχεδιασμός επαφής προήλθε από τις κινητικές μελέτες του Steve Paxton στη δεκαετία του 1970 και αναπτύχθηκε μέσα από τη συνεχή εξερεύνηση του Judson Dance Theatre . Είναι μια μορφή χορού που βασίζεται στο μοίρασμα βάρους, τη συνεργασία, το παιχνίδι με το βάρος, την εξερεύνηση του αρνητικού χώρου και τα απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Δεξιότητες και τεχνικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δεξιότητες του αυτοσχεδιασμού μπορούν να εφαρμοστούν σε πολλές διαφορετικές ικανότητες ή μορφές επικοινωνίας και έκφρασης σε όλους τους καλλιτεχνικούς, επιστημονικούς, σωματικούς, γνωστικούς, ακαδημαϊκούς και μη επιστημονικούς κλάδους. Για παράδειγμα, ο αυτοσχεδιασμός μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μουσική, το χορό, το μαγείρεμα, την παρουσίαση μιας ομιλίας, τις πωλήσεις, τις προσωπικές ή ρομαντικές σχέσεις, τον αθλητισμό, την ανθοδεσία, τις πολεμικές τέχνες, την ψυχοθεραπεία και πολλά άλλα.

Οι τεχνικές του αυτοσχεδιασμού χρησιμοποιούνται ευρέως στην εκπαίδευση για παραστατικές τέχνες ή ψυχαγωγία. για παράδειγμα, μουσική, θέατρο και χορός. Το να " extemporize " ή "ad lib" είναι βασικά το ίδιο με τον αυτοσχεδιασμό. Καθομιλουμένοι όροι όπως «ας το παίξουμε από το αυτί», «πάρε το όπως έρχεται» και «φτιάξτε το όσο προχωράμε» χρησιμοποιούνται όλοι για να περιγράψουν τον «αυτοσχεδιασμό».

Η απλή πράξη της ομιλίας απαιτεί αρκετό αυτοσχεδιασμό, επειδή ο νους απευθύνεται στη σκέψη του και δημιουργεί την απρόβλεπτη παράδοση του με λέξεις, ήχους και χειρονομίες, σχηματίζοντας απρόβλεπτες δηλώσεις που τροφοδοτούν περαιτέρω τη διαδικασία σκέψης (ο ερμηνευτής ως ακροατής), δημιουργώντας μια εμπλουτισμένη διαδικασία που δεν μοιάζει με τη στιγμιαία σύνθεση [με δεδομένο σύνολο ή ρεπερτόριο στοιχείων]. [11]

Όπου ο αυτοσχεδιασμός προορίζεται να λύσει ένα πρόβλημα σε προσωρινή βάση, ενώ η "κατάλληλη" λύση δεν είναι διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή, μπορεί να είναι γνωστός ως "stop-gap". Αυτό ισχύει για τον τομέα της μηχανικής. Μια άλλη αυτοσχεδιαστική, ομαδική τεχνική επίλυσης προβλημάτων που χρησιμοποιείται σε οργανισμούς όλων των ειδών είναι ο καταιγισμός ιδεών, στον οποίο επιτρέπεται και ενθαρρύνεται να εκφραστεί οποιαδήποτε και όλες οι ιδέες που μπορεί να έχει ένα μέλος της ομάδας, ανεξάρτητα από την πραγματική πρακτικότητα. Όπως σε κάθε αυτοσχεδιασμό, η διαδικασία του καταιγισμού ιδεών ανοίγει το μυαλό των ατόμων που εμπλέκονται σε νέες, απροσδόκητες και πιθανώς χρήσιμες ιδέες. Ο όρος της καθομιλουμένης για αυτό είναι «σκέψη έξω από το κουτί».

Τεχνητή νοημοσύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γλυπτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γλυπτική συχνά βασίζεται στη μεγέθυνση ενός μικρού μοντέλου ή μακέτας για να δημιουργήσει το τελικό έργο σε ένα επιλεγμένο υλικό. Όπου το υλικό είναι πλαστικό όπως πηλός, συχνά χρειάζεται να κατασκευαστεί μια δομή εργασίας ή ένας οπλισμός για να επιτρέψει την υλοποίηση του προκαθορισμένου σχεδίου. Η μέθοδος του Άλαν Θόρνχιλ για την εργασία με τον πηλό εγκαταλείπει τη μακέτα, [12] θεωρώντας την ως τελικά νεκρωτική για τη δημιουργικότητα . Χωρίς τους περιορισμούς του οπλισμού, μια πήλινη μήτρα στοιχείων επιτρέπει ότι όταν αρχίσουν να εμφανίζονται αναγνωρίσιμες μορφές, μπορούν ουσιαστικά να αγνοηθούν γυρίζοντας το έργο, επιτρέποντας άπειρες δυνατότητες και την ευκαιρία για το απρόβλεπτο να αναδυθεί πιο δυνατά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μεταβαίνοντας από την προσθήκη και την αφαίρεση στην καθαρά αναγωγική εργασία, οι αρχιτεκτονικές σκέψεις της στροφής του έργου μειώνονται σημαντικά, αλλά η συνεχής αφαίρεση υλικού μέσω της απόρριψης μορφών που θεωρούνται πολύ προφανείς μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος δεν καταλήγει σε τίποτα. Ο πρώην μαθητής Jon Edgar χρησιμοποιεί τη μέθοδο του Thornhill ως δημιουργική επέκταση για την άμεση σκάλισμα σε πέτρα και ξύλο.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σκηνοθέτης Mike Leigh χρησιμοποιεί μεγάλους αυτοσχεδιασμούς που αναπτύχθηκαν σε διάστημα εβδομάδων για να δημιουργήσει χαρακτήρες και γραμμές ιστορίας για τις ταινίες του. [13] Ξεκινά με μερικές σκιαγραφικές ιδέες για το πώς πιστεύει ότι μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά δεν αποκαλύπτει όλες τις προθέσεις του με το καστ που ανακαλύπτει τη μοίρα τους και εκφράζει τις απαντήσεις τους καθώς η μοίρα τους αποκαλύπτεται σταδιακά, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών πτυχών της ζωής τους που δεν θα γίνουν στη συνέχεια. εμφανίζεται στην οθόνη. Το τελικό γύρισμα βασίζεται σε διαλόγους και δράσεις που έχουν ηχογραφηθεί κατά την περίοδο του αυτοσχεδιασμού.

Γραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αυτοσχεδιαστική γραφή είναι μια άσκηση που επιβάλλει περιορισμούς σε έναν συγγραφέα, όπως χρονικό όριο, όριο λέξεων, συγκεκριμένο θέμα ή κανόνες για το τι μπορεί να γραφτεί. Αυτό αναγκάζει τον συγγραφέα να εργαστεί μέσα στο ρεύμα της συνείδησης και να γράψει χωρίς να κρίνει το έργο που παράγει. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για διάφορους λόγους, όπως για να παρακάμψει το μπλοκ του συγγραφέα, να βελτιώσει τη δημιουργικότητα, να ενισχύσει το ένστικτο γραφής κάποιου και να ενισχύσει την ευελιξία του στη γραφή.

Ορισμένα αυτοσχεδιαστικά γραπτά είναι συνεργατικά, εστιάζοντας σε μια σχεδόν ντανταϊστική μορφή συνεργατικής μυθοπλασίας . Αυτό μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, από τόσο βασικές όσο το να περάσετε ένα σημειωματάριο γύρω από έναν κύκλο συγγραφέων με κάθε σύνταξη μιας πρότασης, έως κωδικοποιημένα περιβάλλοντα που εστιάζουν στη συλλογική συγγραφή μυθιστορημάτων, [14] όπως το OtherSpace . [15]

Αυτοσχέδια όπλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοσχέδια συσκευή τρυπήματος ελαστικών (όρος αργκό "Ninja") – σιδερένιο καρφί τοποθετημένο σε ελαστικό δίσκο (από μεταχειρισμένο ελαστικό)

Τα αυτοσχέδια όπλα χρησιμοποιούνται συχνά από αντάρτες, αντάρτες και εγκληματίες καθώς τα συμβατικά όπλα μπορεί να μην είναι διαθέσιμα. Τέτοια όπλα ποικίλλουν σε πολυπλοκότητα από απλά ακονισμένα μπαστούνια, βόμβες βενζίνης και αυτοσχέδια ναπάλμ, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και αυτοσχέδια βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Τα όπλα αυτοσχεδιάζονται επίσης από τακτικές στρατιωτικές οργανώσεις και σχηματισμούς ως μέτρα «σταματήματος» όταν ο ειδικός εξοπλισμός είτε δεν είναι διαθέσιμος είτε απλώς δεν είναι ακόμη διαθέσιμος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «IMPROVISATION | definition in the Cambridge English Dictionary». dictionary.cambridge.org (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2018. 
  2. Barnes, George. «Firefighters practice improvising to help accident victims» (στα αγγλικά). telegram.com. http://www.telegram.com/news/20171001/firefighters-practice-improvising-to-help-accident-victims. Ανακτήθηκε στις 26 October 2017. 
  3. «45 years after Apollo 13: Ars looks at what went wrong and why» (στα αγγλικά). Ars Technica. https://arstechnica.com/science/2015/04/apollo-13-the-mistakes-the-explosion-and-six-hours-of-live-saving-decisions/2/. Ανακτήθηκε στις 26 October 2017. 
  4. Kalan, Jonathan. «Africa's homemade aircraft builders». Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017. 
  5. Rémy, Jean-Philippe (9 August 2011). «Where are the African carmakers?» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. https://www.theguardian.com/society/2011/aug/09/africa-development-industrial-sector-kenya. Ανακτήθηκε στις 26 October 2017. 
  6. Spolin, Viola (1963). Improvisation for the Theater. Evanston, Illinois: Northwestern University Press. ISBN 978-0-8101-4008-0. 
  7. «Viola Spolin». The Second City (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020. 
  8. «The Science of Improv». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2016. 
  9. «New Jarrett Box Chronicles Solo Concerts from 1996 Italian Tour». downbeat.com (στα Αγγλικά). 17 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020. 
  10. «Improvisation | theatre» (στα αγγλικά). Encyclopedia Britannica. https://www.britannica.com/art/improvisation-theatre. Ανακτήθηκε στις 24 October 2018. 
  11. The Speech Chain: The Physics and Biology of Spoken Language (paperback), Peter B. Denes and Elliot N. Pinson. 1966. Worth Publishers; Second Edition (15 February 1993).
  12. Alan Thornhill on the tradition of pre-conceiving sculpture 1989 studio archive footage, YouTube
  13. «FILM / Rehearsing for another life: Working on a Mike Leigh film can». The Independent (στα Αγγλικά). 28 Αυγούστου 1993. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2020. 
  14. Harrigan, Pat (2002). First person: new media as story, performance, and game. MIT Press. σελ. 21. ISBN 978-0-262-23232-6. 
  15. Platt, Wes (2002). OtherSpace: End of the World, Arcs IV–V. iUniverse. σελίδες ix–x. ISBN 978-0-595-23046-4. 

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]