Νίκη της Σαμοθράκης (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκη της Σαμοθράκης
ΣκηνοθεσίαΔήμος Αβδελιώδης
ΣενάριοΔήμος Αβδελιώδης
ΠρωταγωνιστέςΣπύρος Σακκάς, Δημήτρης Πρίφτης και Δήμος Αβδελιώδης
ΜουσικήΔημήτρης Παπαδημητρίου
ΦωτογραφίαΟδυσσέας Παυλόπουλος
ΜοντάζΓιώργος Χελιδονίδης
ΣκηνογραφίαΦαίδρα Οικονόμου και Δημήτρης Παππάς
Πρώτη προβολή1990
Διάρκεια95 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Νίκη της Σαμοθράκης είναι ο τίτλος μιας ελληνικής κωμικής ταινίας του 1990. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος έγραψε και το σενάριο, ενώ ανέλαβε και την παραγωγή της ταινίας. [1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία περιγράφει τις εχθρικές σχέσεις μεταξύ των ιδιοκτητών δύο γειτονικών καταστημάτων, ενός σιδεράδικου, των αδελφών Γρηγορίου και ο Δαρείου Πέρδικα, και ενός φανοποιείου, του Μιλτιάδη Παγώνα. Η έχθρα αυτή κρατάει από την εποχή των παππούδων τους, οι οποίοι άνοιξαν τα καταστήματα φτάνοντας στην Αθήνα από τη Σάμο και τη Σαμοθράκη αντίστοιχα. Όταν οι απόγονοι των αδελφών Πέρδικα που δουλεύουν στο σιδεράδικο αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες χρωστώνας ενοίκια και μεροκάματα, ο εγγονός του Μιλτιάδη Παγώνα, ιδιοκτήτης του φανοποιείου, προτίθεται να αγοράσει το κατάστημά τους πυροδοτώντας περιπέτειες για τους ήρωες της ιστορίας.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή και υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εκδοχή της ταινίας παρουσιάστηκε το 1990, ενώ η πρεμιέρα της με νέο μοντάζ [2] πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1994. [3]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους βραβεία ενδυματολογίας και ήχου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1990. [4] Έλαβε επίσης κρατικά βραβεία μουσικής, μακιγιάζ και ήχου και διάκριση ποιότητας ταινίας το 1991.

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γράφει ο Μπάμπης Δερμιτζάκης:

Σίγουρα για τους φανατικούς σινεφίλ αυτή θα είναι η αγαπημένη τους ταινία. Στον πολύ κόσμο όμως, ο υποτυπώδης μύθος, η σχεδόν ανυπαρξία επεισοδίων με τα περισσότερα πλάνα να μπορούν να τοποθετηθούν από τον μοντέρ με οποιαδήποτε σειρά, δεν φαντάζομαι να αρέσει. Το κατάλαβε ο Αβδελιώδης και έτσι στο «Δένδρο που πληγώναμε» μετρίασε αυτή την ποιητική του, απαράλλαχτα όπως έκαναν στην ποίηση οι σουρεαλιστές. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NIKH ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ-ONLINE-Προβολές της ιστορικής ταινίας του Δήμου Αβδελιώδη». Chios In. 30 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 
  2. «Η Νίκη της Σαμοθράκης (Nike of Samothrace)». www.myfestival.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 
  3. «Νίκη της Σαμοθράκης (1990)». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 
  4. «Νίκη της Σαμοθράκης (1990)». cine.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 
  5. Dermitzakis, Babis (8 Αυγούστου 2017). «Μπάμπης Δερμιτζάκης: Δήμος Αβδελιώδης, Η Νίκη της Σαμοθράκης (1990)». Μπάμπης Δερμιτζάκης. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]