Μπλεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το 1ο τεύχος του γαλλικού περιοδικού KIWI, που φιλοξένησε τις περιπέτειες του Μπλεκ
Εξώφυλλο της ιταλικής έκδοσης

Το Μπλεκ (ιταλικά: Il Grande Blek) είναι ιταλικό γουέστερν περιοδικό κόμικς που δημιουργήθηκε από την ομάδα EsseGesse και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιταλία στις 3 Οκτωβρίου του 1954, από την Editoriale Dardo.

Αφορά την ιστορία ενός νεαρού κυνηγού, βετεράνου της μάχης για την αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες, κατά τα τέλη του 18ου αιώνα. Η φυσιογνωμία και τα γενικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του χαρακτήρα αυτού, έχουν βασιστεί σαν πρότυπο, πάνω στον ηθοποιό Έρολ Φλιν[1]

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπλεκ

Ο Μπλεκ είναι ένας μυώδης άνδρας σε ηλικία περίπου 25 ετών, που μάχεται για την απελευθέρωση της χώρας του από τους Άγγλους αποικιοκράτες («Red Coats»). Στις διάφορες περιπέτειές του, χρησιμοποιεί σαν όπλο τις γροθιές του και σπανιότερα, το πιστόλι, το μαχαίρι ή την καραμπίνα του. Είναι ψηλός (περίπου 1,88 μ.), ξανθός και φορά ένα χαρακτηριστικό γούνινο καπέλο, γούνινη ζακέτα και παντελόνι με καστόρινες μπότες. Δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με γυναίκες, καθώς δημιουργοί αποφεύγουν να παρουσιάσουν την προσωπική ζωή του χαρακτήρα, θέλοντας να περάσουν στους αναγνώστες το μήνυμα της προσήλωσης στο στόχο του, που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας του.[2]

Συμβολισμός: Οι δημιουργοί εικονογραφημένων ιστοριών για παιδιά και εφήβους φροντίζουν συχνά να αποφορτίζουν τον αναγνώστη από τη συνεχή αγωνία για την εξέλιξη των δρώμενων και τη συγκίνηση που του προκαλεί το σενάριο, χρησιμοποιώντας διάφορους δευτεραγωνιστές χαρακτήρες.[3] Αυτοί, προσφέρουν την απαραίτητη αστεία νότα που επιφέρει την αναμενόμενη ισορροπία. Επίσης, με την παρουσία τους κάνουν έκδηλες τις αρχές της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας μεταξύ αγωνιστών μπροστά στον κοινό στόχο (την ελευθερία), που προβάλλεται ως υπέρτατο ιδανικό. Ο Καθηγητής Μυστήριος, εν προκειμένω, εκτελεί με προσήλωση και ευσυνειδησία τα καθήκοντά του ως «ιθύνων νους» της κατασκήνωσης των κυνηγών (μυστικό άντρο των επαναστατικών δυνάμεων), ενώ, στον αντίποδα, με τις κάποιες παραλείψεις του, λειτουργεί σαν αφορμή για τη διατύπωση παραπόνων, ειρωνικών σχολίων και πειραγμάτων (κυρίως από το Ρόντυ), μετατρεπόμενος τελικά, σε καρικατούρα αντί-ήρωα.

Δικηγόρος Κόνολι

Ο Δικηγόρος Κόνολι, ενώ διασώζεται από τον Μπλεκ

Ο Δικηγόρος Κόνολι είναι δευτερεύων αλλά ιδιαίτερα σημαντικός χαρακτήρας. Είναι πατριώτης, επικεφαλής του επαναστατικού δικτύου της Βοστόνης. Η παρουσία του συνδυάζεται με εντολές της κεντρικής επαναστατικής διοίκησης (ουσιαστικά λειτουργεί σαν αγγελιοφόρος) προς τον ηγέτη των κυνηγών του δάσους Μέιν, Μπλεκ και τους συντρόφους του, προκειμένου αυτοί να φέρουν σε πέρας διάφορες αποστολές εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών, τις οποίες σχεδιάζουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Καθηγητής Μυστήριος

Ο Καθηγητής Μυστήριος

Ο Καθηγητής Μυστήριος (Professor Occultis) είναι μεσήλικας Καθηγητής, που αποτελεί τον αφοσιωμένο φίλο του ηγέτη των πατριωτών του δάσους Μέιν, Μπλεκ, στον αγώνα του κατά τη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης ενάντια των Βρετανών αποικιοκρατών. Μαζί και με το νεαρό προστατευόμενό του Ρόντυ, συνιστούν μια αήττητη τριάδα ηρώων, που μάχονται για την Ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Μυστήριος φέρεται να είναι κάτοχος πολλών γνώσεων παντός είδους επιστημών (μαθηματικών, αστρονομίας, νομικής, ζωολογίας κλπ), αν και ποτέ δεν προσδιορίζεται επακριβώς τίνος αντικειμένου καθηγητής είναι. Κατά καιρούς, επινοεί διάφορα τεχνάσματα και ευρεσιτεχνίες, προκειμένου να συνδράμει το έργο των επαναστατών κυνηγών, αλλά και να γλυτώσει τους δυο αδελφικούς του φίλους από επικίνδυνες καταστάσεις.

Είναι δυσκίνητος, λαίμαργος, πομπώδης, εύστροφος, πνευματώδης και αποτελεσματικός. Οι εμπνεύσεις του αποδεικνύονται, κατά κανόνα, επιτυχείς, ωστόσο, αρκετά συχνά, διαπράττει και σοβαρά σφάλματα, τα οποία σπεύδουν να διορθώσουν οι υπόλοιποι της παρέας, κυρίως ο Μπλεκ. Γενικά, αποτελεί μια πολύ χαρακτηριστική φιγούρα με έντονο πάνω της το κωμικό στοιχείο, αντίστοιχη με εκείνη του Σπίθα στην ελληνική σειρά περιπετειών Μικρός Ήρως. Οι εκφράσεις «Μα τον αλλήθωρο ήλιο», «Μα τους χίλιους πλανήτες» κ.ά. είναι συνήθεις αποστροφές του λόγου του, σε περιπτώσεις όπου αιφνιδιάζεται, εντυπωσιάζεται από κάποιο απροσδόκητο γεγονός, ή συλλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ιδέα.

Ρόντυ

Ο Ρόντυ (σε σχέδιο του Giovanni Sinchetto)

Ο Ρόντυ Λάσιτερ (Roddy Lassiter) είναι χαρακτήρας Κόμικς, ο οποίος δημιουργήθηκε στα 1954 από τους ιταλούς καλλιτέχνες του στούντιο EsseGesse (Pietro Sartoris, Giovanni Sinchetto, Darrio Guzzon) και εντάσσεται στο πλάισιο των βασικών πρωταγωνιστών της σειράς εικονογραφημένων ιστοριών Il Grande Blek Macigno, με θέμα την Αμερικανική Επανάσταση (1775-1783).

Ο Ρόντυ αποτελεί το τρίτο μέλος της συντροφιάς των κύριων χαρακτήρων,[4] μετά τον αρχηγό των κυνηγών του δάσους Μέιν, Μπλεκ (εκ των ηγετών των Αμερικανών επαναστατών) και τον Καθηγητή Μυστήριο. Είναι προστατευόμενος και των δυο τους, οι οποίοι ουσιαστικά τον θεωρούν "παιδί" τους.

Ο Ρόντυ εμφανίζεται στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς, όταν ανακαλύπτεται σχεδόν ημιθανής από τον Μπλεκ μαζί με το νεκρό πατέρα του, πλάι στα συντρίμμια της, καμένης από τους άγγλους επικυρίαρχους, κατοικίας τους. Ο μικρός Ρόντυ οδηγείται στην κατασκήνωση των κυνηγών, όπου του προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες και μετά την ανάρρωσή του, υιοθετείται και εντάσσεται εθελοντικά στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας τους.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, που υπολογίζεται στα 10-12 έτη, μετέχει σε πάμπολλες περιπέτειες και αποστολές, μη διστάζοντας να μάχεται ακόμη και στην πρώτη γραμμή, κατά τις διάφορες συγκρούσεις με τον εχθρό ("Red Coats"). Τα πειράγματά του προς τον Καθηγητή είναι συχνότατα (ο τελευταίος ανταπαντά αποκαλώντας τον "Αμαθέστατον" ή "Αφελέστατον Παιδάριον"), στοιχείο που προσφέρει μια ευχάριστη νότα, στην όλη εξέλιξη του σεναρίου.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μπλεκ #299, Β΄ περίοδος

Ο Μπλεκ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε εβδομαδιαία βάση, τον Ιούνιο του 1969 από τον Στέλιο Ανεμοδουρά και η έκδοση τερματίσθηκε τον Ιούνιο του 1994.

Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969-Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση. Περιλάμβανε εκτός της κύριας ιστορίας τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.

Σαν πρώτη ιστορία παρέμειναν σταθερά οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα (τον οποίο πλαισιώνουν οι φίλοι του Ρόντυ και Καθηγητής Μυστήριος), ενώ από τις σελίδες του παρέλασε ένα πλήθος ιστοριών κόμικς τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών δημιουργών. Από το 2014, το περιοδικό ξεκίνησε να εκδίδεται ξανά στην Ελλάδα, με τίτλο Νέος Μπλεκ.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αφιέρωμα του Λευτέρη Ταρλαντέζου Ανακτήθηκε στις 16/3/2021[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Παπαδάκης, Γιώργος· Νικολαΐδης, Νίκος (2007). Ο Μπλεκ και οι ... άλλοι. Περιοδικός Τύπος. 
  3. "Ο Μπλεκ και οι …άλλοι, οι χάρτινοι ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά", έκδοση «Περιοδικός Τύπος», Αθήνα, 2007
  4. Roddy Lassiter
  5. "Ο Μπλεκ επέστρεψε: Κυκλοφόρησε το τεύχος Νο21 με τις νέες περιπέτειες του αγαπημένου ήρωα". Ανακτήθηκε στις 8-12-2017

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]