Μιδάτ Φράσερι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Μιντάτ Φράσερι (αλβ:Mit’hat Frashëri) ήταν Αλβανός, μέλος της σημαντικής αλβανικής οικογένειας των Φράσερι και διακρίθηκε ως συγγραφέας (κυρίως με το ψευδώνυμο Λούμο Σκέντο,αλλά και με άλλα όπως π.χ. Ισμαήλ Μαλοσμάνι, Μάλι Κοκόικα), διπλωμάτης, πολιτικός, εκδότης εφημερίδων και ηγέτης της ένοπλης εθνικιστικής οργάνωσης Μπαλί Κομπετάρ όπου συνεργάστηκε με τις Ναζιστικές κατοχικές αρχές.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1880 στα Ιωάννινα και μετά τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη ανέπτυξε πλούσια πνευματική και πολιτική δραστηριότητα. Αρχικά διορίστηκε το 1905 στην Οθωμανική Διοίκηση Θεσσαλονίκης απ'όπου το 1908 άρχισε να εκδίδει την αλβανόφωνη εφημερίδα Ελευθερία ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε και στο αλβανικό Συνέδριο του Μοναστηρίου. Στις 28 Νοεμβρίου του 1912 πήρε μέρος στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας που έλαβε χώρα στην Αυλώνα με πρωτοβουλία του Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα και μετά την οριστική ίδρυση του αλβανικού κράτους ανέλαβε κατά καιρούς διάφορες κυβερνητικές και διπλωματικές θέσεις. Κατά τα τέλη του 1925 αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή συνεχίζοντας το πνευματικό του έργο ως συγγραφέας και το 1927 ίδρυσε σημαντική βιβλιοθήκη στα Τίρανα.

Μετά την εισβολή και την κατάληψη της Αλβανίας από την φασιστική Ιταλία επαναδραστηριοποιήθηκε πολιτικά και από το 1941 ήταν πνευματικός και πολιτικός ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης Μπαλί Κομπετάρ που είχε ως στόχο την προσάρτηση του Κόσοβου και της λεγόμενης Τσαμουριάς[1]. Κατά το τέλος της κατοχής αυτή η οργάνωση κτυπήθηκε από τους Αλβανούς παρτιζάνους ως φασιστική λόγω της πλήρης συνεργασίας από ένα σημείο(αρχές 1944) και μετά με τις κατοχικές δυνάμεις. Με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την επικράτηση των κομμουνιστών του Ενβέρ Χότζα, ο Φράσερι αρχικά κατέφυγε τον Νοέμβριο του 1944 στην Ιταλία και στη συνέχεια αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ όπου και πέθανε στις 3 Οκτωβρίου του 1949 στη Νέα Υόρκη από καρδιακή προσβολή. Η πλούσια βιβλιοθήκη που ο ίδιος είχε ιδρύσει με πάνω από 20000 βιβλία κατασχέθηκε από το νέο καθεστώς μόλις αυτός εγκατέλειψε τη χώρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Owen Pearson, Albania in the Twentieth Century, A History - Volume II, Albania in Occupation and War ,σελ 264

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mid'hat Bey Frashëri της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mit’hat Frashëri της Αλβανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).