Μεθυσμένος άγγελος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεθυσμένος άγγελος
(醉いどれ天使)
Η αυθεντική κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΑκίρα Κουροσάβα[1][2][3]
ΣενάριοΑκίρα Κουροσάβα
ΠρωταγωνιστέςΤακάσι Σιμούρα[1][4][3], Τοσίρο Μιφούνε, Γιοσίκο Κούγκα[4], Νορίκο Σενγκόκου[4][3], Μασάο Σιμίζου[4], Μιτσίγιο Κογκούρε[4][3], Σιζούκο Κασάγκι[4][3] και Eitarō Shindō[3]
ΜουσικήΦουμίο Χαγιασάκα
ΦωτογραφίαΤακέο Ίτο
ΜοντάζAkikazu Kōno
Εταιρεία παραγωγήςToho
ΔιανομήToho και Netflix
Πρώτη προβολή27  Απριλίου 1948 (Ιαπωνία)[5]
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΙαπωνία
ΓλώσσαΙαπωνικά

Το Μεθυσμένος άγγελος (ιαπωνικά: 醉いどれ天使, προφέρεται: Γοϊντόρε Τένσι) είναι ιαπωνική ταινία παραγωγής 1948, σε σκηνοθεσία του Ακίρα Κουροσάβα. Η ταινία είναι γνωστή ως η πρώτη από τις δεκαέξι συνεργασίες ανάμεσα στον σκηνοθέτη Κουροσάβα και τον ηθοποιό Τοσίρο Μιφούνε.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σανάντα (Τακάσι Σιμούρα) είναι ένας αλκοολικός ιατρός (του τίτλου "μεθυσμένος άγγελος") στη μεταπολεμική Ιαπωνία που θεραπεύει έναν μικρογκάνγκστερ γιακούζα ονόματι Ματσουνάγκα (Τοσίρο Μιφούνε) μετά από καβγά με μια αντίπαλη οργάνωση. Ο γιατρός, παρατηρώντας ότι ο Ματσουνάγκα βήχει, διαγιγνώσκει ότι ο νεαρός έχει φυματίωση. Αφού ενοχλεί συχνά τον Ματσουνάγκα, ο οποίος αρνείται να αντιμετωπίσει την ασθένειά του, λέγοντάς του ότι πρέπει να αρχίσει να φροντίζει τον εαυτό του, ο γκάνγκστερ συμφωνεί τελικά να κόψει το ποτό και τις γυναίκες και να αφήσει στον Σανάντα να τον φροντίσει. Οι δυο τους απολαμβάνουν μια ταραγμένη φιλία έως ότου ο ορκισμένος αδερφός του Ματσουνάγκα, ο Οκάντα, ο οποίος είναι και ο βίαιος πρώην σύντροφος της Μίγιο, της βοηθού του γιατρού, αποφυλακίζεται. Στο μεταξύ, ο Σανάντα συνεχίζει να κουράρει τους άλλους ασθενείς του, μια από τους οποίους, μια νεαρή φοιτήτρια, φαίνεται να σημειώνει πρόοδο κατά της φυματίωσής της.

Ο Ματσουνάγκα υποκύπτει γρήγορα στην πίεση του περίγυρού του και σταματά να ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού, γυρίζοντας στις παλιές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και συχνάζοντας σε νυχτερινά κέντρα με τον Οκάντα και έναν άλλο γιακούζα. Τελικά, καταρρέει κατά τη διάρκεια ενός έντονου παιχνιδιού με ζάρια και μεταφέρεται στην κλινική του Σανάντα, όπου διανυκτερεύει. Εμφανίζεται ο Οκάντα και απειλεί να σκοτώσει τον γιατρό αν δεν του πει πού να βρει τη Μίγιο, και ενώ ο Ματσουνάγκα υποστηρίζει τον γιατρό και αναγκάζει τον Οκάντα να φύγει, συνειδητοποιεί ότι ο ορκισμένος αδερφός του δεν είναι πρόσωπο εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια, ο Ματσουνάγκα ανακαλύπτει ότι το αφεντικό της οργάνωσής του, που του έδωσε τον έλεγχο της περιοχής του Οκάντα κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, σκοπεύει να τον θυσιάσει ως πιόνι στον πόλεμο ενάντια στην αντίπαλη οργάνωση. Ο Οκάντα διατάζει επίσης τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην επικράτειά του να αρνούνται την είσοδο στον Ματσουνάγκα ως αντίποινα επειδή τον προκάλεσε.

Ο Σανάντα πηγαίνει να καταγγείλει την παρενόχληση του Οκάντα στην αστυνομία, ενώ ο Ματσουνάγκα φεύγει κρυφά από την κλινική και πηγαίνει στο διαμέρισμα του γιακούζα. Εκεί, βρίσκει τον ορκισμένο αδερφό του με τη Νανάε, την πρώην αγαπημένη του Ματσουνάγκα που τον εγκατέλειψε λόγω της κακής υγείας του, και θυμωμένος προσπαθεί να τον μαχαιρώσει, αλλά αρχίζει να βήχει αίμα. Στη συνέχεια, ο Οκάντα τον μαχαιρώνει στο στήθος και ο Ματσουνάγκα υποκύπτει στα τραύματά του. Ο Οκάντα συλλαμβάνεται για τον φόνο, αλλά το αφεντικό του Ματσουνάγκα αρνείται να πληρώσει για την κηδεία του. Μια ντόπια μπαργούμαν, που ήταν ερωτευμένη με τον Ματσουνάγκα, πληρώνει τα έξοδα της κηδείας και λέει στον Σανάντα ότι σκοπεύει να πάρει την τέφρα του Ματσουνάγκα στο αγρόκτημα του πατέρα της, όπου του είχε ζητήσει να ζήσουν μαζί. Ο γιατρός απαντά ότι καταλαβαίνει πώς νιώθει, αλλά δεν μπορεί να συγχωρήσει τον Ματσουνάγκα που χαράμισε τη ζωή του. Τότε ακριβώς έρχεται η ασθενής του, η φοιτήτρια, και αποκαλύπτει ότι η φυματίωσή της έχει θεραπευτεί. Ο γιατρός την οδηγεί χαρούμενος στην αγορά για να το γιορτάσουν τρώγοντας ένα γλυκό.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ έψαχνε για έναν ηθοποιό για να παίξει τον Ματσουνάγκα, ένας από τους υπεύθυνους του κάστινγκ μίλησε στον Κουροσάβα για τον Μιφούνε, ο οποίος περνούσε ακρόαση για μια άλλη ταινία όπου έπρεπε να παίξει έναν άγριο ήρωα. Ο Κουροσάβα παρακολούθησε τον Μιφούνε να κάνει αυτή την ακρόαση και θαύμασε τόσο τον Μιφούνε που τον πήρε για τον ρόλο του Ματσουνάγκα. Στο ντιβιντί της ταινίας, ο Ιάπωνας μελετητής κινηματογράφου Ντόναλντ Ρίτσι σχολιάζει ότι ο Κουροσάβα εντυπωσιάστηκε από την αθλητική ευκινησία και τις «γατίσιες» κινήσεις του Μιφούνε.

Τα θέματα λογοκρισίας στον Μεθυσμένο άγγελο αναλύονται εκτενώς σε ένα συμπληρωματικό ντοκιμαντέρ από τον Δανό μελετητή κινηματογράφου Λαρς-Μάρτιν Σόρενσεν, που γυρίστηκεγια την κυκλοφορία του ντιβιντί της ταινίας, με τίτλο Ο Κουροσάβα και οι λογοκριτές.[6] Το σενάριο του Μεθυσμένο αγγέλου, το οποίο γράφτηκε και κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής της Ιαπωνίας, έπρεπε να συμμορφώνεται με τα κριτήρια λογοκρισίας που είχαν εκδοθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το συμβούλιο δεν επέτρεπε την κριτική της κατοχής στις ιαπωνικές ταινίες εκείνης της εποχής.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κουροσάβα χρησιμοποίησε τη μουσική για να δημιουργήσει αντίθεση με το περιεχόμενο μιας δεδομένης σκηνής. Συγκεκριμένα, αυτό το έκανε με τη χρήση του The Cuckoo Waltz από τον J. E. Jonasson. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, ο πατέρας του Κουροσάβα πέθανε. Ενώ βρισκόταν σε θλιμμένη πένθους, ο σκηνοθέτης άκουσε το The Cuckoo Waltz να παίζει στο βάθος και η ιδιότροπη μουσική του τον βύθισε ακόμη περισσότερο στο πένθος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 stopklatka.pl/film/pijany-aniol. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  2. www.imdb.com/title/tt0040979/. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 decine21.com/Peliculas/El-angel-ebrio-6112.asp?id=6112. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 www.imdb.com/title/tt0040979/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2016.
  5. www.jmdb.ne.jp/1948/bx000440.htm.
  6. «The Criterion Collection | Drunken Angel by Akira Kurosawa | Special Features». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχολιασμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]